ref: refs/heads/v3.0

Akabe Nasıl gidilir, Nerede kalınır, Ne yenir?

Akabe Şehir Rehberi,Akabe Gezilebilecek Yerler,Akabe’de Kültür ve Eğlence,Akabe ulaşım,Akabe’de Yeme İçme,Akabe’de Alışveriş

Akabe Şehir Rehberi

Ürdün’ün güneyinde, kendisi ile aynı adı taşıyan körfezin kıyısında yer alan Akabe, önemli bir liman şehri. Ülkenin denize açılan tek kapısı olan Akabe’nin en yakınında ise bir İsrail kenti olan Elyat bulunuyor. Osmanlı topraklarından Hacca gidenlerin Şam’dan sonra ikinci durağı olan Akabe aynı zamanda Şam ile Mısır üzerinden gelen hacıların buluşma yeri olarak kullanıldı. 1869 yılında Süveyş Kanalının, 1908’de Hicaz Demiryolunun açılmasıyla Akabe eski önemini kaybetti. Kent bugün bir ticaret merkezi olarak öne çıkıyor. Ürdün’ün önemli gelir kaynaklarından olan fosfat, Akabe limanından ihraç ediliyor.

Akabe Gezilebilecek Yerler

Modern yapıların arasında beliren, sessiz ve dingin sokaklar, kimi zaman görkemli anıtlara kimi zaman tarihi yapılara çıkıyor. Demir çağına kadar uzanan geçmişi kenti görmek için onlarca nedenden bir diğeri. Antik dönem uygarlıkları, Roma, Bizans ve İslam dönemi eserleri görülesi zenginlikler olarak bir arada soluk alıyor.
Akabe Kalesi görülecek yerler arasına kesinlikle alınmalı. 14.yüzyıldan kalma bu yapıya bugün gözüken şekli, Memluk Sultanı Kansu Gavri tarafından 16.yüzyıl başlarında verilmiş. Kale halk plajını tepeden gören, hakim bir noktada bulunuyor.
İslamiyetin 622 yılında kente ulaşması ile kurulmuş merkez bölge bugün tarihsel bir alan olarak beliriyor. Ayla adıyla anılan bu tarihsel kent kesimi görülebilir.
Bu dolaylarda görebileceğiniz bir kilisenin ise tarihte bilinen en eski örneklerden biri olduğu söyleniyor. Purpose Church adı ile anılan bu Bizans kilisesinin geçmişi 3.yüzyıla kadar uzanıyor.
Kültür ve geleneğin, uzun bir tarih ve ticaret ekseninde şekillendiği oldukça konuksever bir yer Akabe. Bir liman kentine yakışan yüzlerce rengi ile dünyada görülesi yerler arasına girmeyi hak ediyor.

Akabe’de Kültür ve Eğlence

Müzeler, Meydanlar, Tarihi Mekânlar, Anıtsal Yapılar
Akabe Arkeoloji Müzesi, yalnız kentin değil, Irak, Etyopya, Mısır ve hatta Çin’den eserleri de bir arada görebileceğiniz bir kültür adresi. Roma döneminden kalma yazıt Via Nova Traiana müzede görülmesi gerekenlerin başında geliyor. Yazıtta imparator Trajan’ın Suriye’den Kızıl Denize kadar olan yolu inşa ettirişi anlatılıyor.
Kısa bir yolculukla varılabilecek büyüleyici Nebati kenti Petra ve Rum Vadisi dünya harikaları olarak görülmeli. Arapça El-Enbāṭ olarak anılan Nebatiler, Josephus zamanında yaşamış kadim Semitik, güney Ürdün’lü, Kenan’lı ve kuzey Arabistan’lı Araplardı. Fırat ırmağından Kızıldeniz’e kadar uzanan ve Suriye ile Arabistan arasındaki sınır bölgesindeki vahalardaki yerleştikleri bölgelere ise “Nebate” adı veriliyordu.

AKABE EĞLENCE

Parklar, Oyun, Etkinlik ve Doğa Alanları
Akabe’de tarih, doğa ve kent yaşamının eşsiz bir harmanı sizi bekliyor. Bu güze tablonun fonu ise hiç kuşkusuz dağlar ve masmavi bir deniz. Güneşin neredeyse yılın her dönemi eksiksiz ısıttığı kumsallar, sudaki bütün eğlencelere ve özellikle su sporlarına sınırsız olanak tanıyor.
Kent merkez bölgesinden kolayca erişilebilecek 20 den çok noktadan dalış yapmak mümkün. Bu noktalara ulaşmak üzere dalış merkezleri ile iletişime geçmek ve kısa bir tekne yolculuğu yapmak gerekiyor. Profesyonel sporcular için gece dalışları düzenlendiğini de ekleyelim.
Deniz altının güzelliğini doyasıya görebilmek için bir başka seçenek ise cam tabanlı tekneler. Kumsallarda kolayca bulabileceğiniz bu olanak sayesinde denizin billur güzelliğini keşfedebilirsiniz.
Kumsallarda ilginç bir ayrıntı dikkat çekiyor. Kıyı kesiminin birçok yerine konmuş mangallar kendin pişir kendin ye usulü kullanılıyor. Bu yerler çoklukla aileler tarafından tercih ediliyor.
Akabe önemli kuş göç sahalarından birisi. Asya, Afrika ve Avrupa’yı birbirine bağlayan önemli bir göç yolunun kesişimi burada bulunuyor. Yılda iki kez olmak üzere 1 buçuk milyondan fazla kuş şehrin semalarında beliriyor. Yıl boyu gözlem yapmak olanaklı ancak özellikle bahar ve güz gibi iki göç döneminde burada iseniz kaçırmamanız gereken, bambaşka bir şölen sunuyor kuşlar.

BİR GÜNDE AKABE

Ayla, özellikle 7 ile 11. Yüzyıl arasında çok önemli bir Filistin limanı olarak kullanılmış. Bu dönemde Hicaz’ın Ambarı olarak anılan limanın, Mısır’dan gelen Hacıların Mekke yolunda konaklama yeri olduğu biliniyor. Bugün ise otellerin yoğun biçimde bulunduğu bir kesim Ayla.
Turistik özelliği oldukça yüksek olan Akabe’de lüks oteller ve değişik konaklama olanakları dikkat çekiyor. Kızıl Deniz’in su altı zenginliği ise başlı başına keşfedilesi bir liman kenti yapıyor Akabe’yi. Yüzlerce mercan, rengarenk balık türleri ve su canlıları doyumsuz bir şölen sunuyor.

AKABE ŞEHİR TURLARI ve ULAŞIM

Kenti iç ve dış kesimlere işleyen otobüsler ile gezmek mümkün. Yolcuların tıpkı dolmuşlarda olduğu gibi, durak olsun olmasın yolun herhangi bir yerinde inip bine bildiğini belirtelim. Merkez istasyon Kral Tala Caddesi üzerindeki Polis merkezinin hemen önünde yer alıyor ve kent ortasında yürüyerek 10 dakika kadar uzaklıkta. Merkez nokta olarak Ayla Meydanındaki El-Hüseyin Bin Ali Camiini alabilirsiniz.
Dünyanın yedi harikasından biri olarak gösterilen Petra’yı, iki yada beş kişilik küçük uçaklarla havadan görmek mümkün. Akşamları düzenlenen turlar da oldukça etkileyici ve görülmeye değer. Bedevi müzikleri eşliğinde ve binlerce kandilin ışığında oldukça büyüleyici bir görüntü sizi bekliyor. Akşam 20:30 da başlayan tur bir buçuk saat kadar sürüyor. Gece gezilerinin Pazartesi, Çarşamba ve Perşembeleri düzenlendiğini ekleyelim.
Benzer biçimde Rum Vadisi üzerinde de bir uçak gezisi yapabilirsiniz. Bu bölgede ayrıca sıcak hava balonu olanağı da bulunuyor. Beşer ve on altışar kişilik iki tür balonla hizmet veriliyor.

AKABE YAKIN YERLER

Yakında görebileceğiniz yerler listesinin başında Tal Magass ve Hujayrat Al-Ghuzlan geliyor. İnsan yerleşiminin Milattan Önce 3700’lerde gerçekleştiği bu arkeoloji alanlar kesinlikle görülmeli.
Deniz yolu ile Mısır’daki Firavun Adası’na geçilebilir.

Akabe’de Yeme İçme

İlk tatmanız gereken, kesinlikle buraya özgü çay. “Habaq”lı olarak anılan bu çay, nane, reyhan ve fesleğene benzeyen bir aroma ile sunuluyor ve çokça tüketiliyor. Habaqlı çay koku ve tadı ile oldukça belirgin bir simge Akabe’de. Hamur işleri ve tatlılar çayın yanında servis edilenlerin başında geliyor. Deniz ürünleri elbette oldukça taze ve yine sıklıkla tüketiliyor. Restoranlarda balıkları akvaryumdan görerek seçip, ısmarlayabiliyorsunuz. Oldukça tarihi bir yerleşim olan El Balad El Kademe bölgesinde humuslu ve falafelli bir kahvaltı edebilirsiniz. Özellikle tatil günleri olan Cuma ve Cumartesileri gidecek olursanız, ailece buraya gelmiş Akabeliler ile karşılaşabilirsiniz. Uluslararası mutfaklarda karşınıza çıkabiliyor Akabede. Örneğin Yat Kulübü Marinasına tepeden bakan bir noktada İtalyan yemekleri yiyebilirsiniz. Çin mutfağı yine kolayca bulabileceğiniz tatlardan biri.

Akabe’de Alışveriş

taze biçimi ile bu pazardan temin edilebilir. Roka, Nane, Habaq diğer deyişle Reyhan taptaze görüntüsü ile bu pazarın baş köşesinde yer alıyor. Ürdün ve özellikle Akabe’de kum işçiliği oldukça ünlü. Değişik biçimli ve renkli şişeler, cam ürünleri buraya özgü hediyeliklerin başında geliyor. Deve ve palmiye motifleri en çok işlenenler arasında yer alıyor. Çin Mahallesi alışveriş adına gezmeniz gereken yerlerden bir diğeri. Akabe altın pazarı yalnız bir alışveriş adresi değil, aynı zamanda oryantal tasarımların modern işçilik ürünleri ile yan yana sergilendiği etkileyici bir gezi yeri.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.