ref: refs/heads/v3.0

Anadolu Üniversitesi Hava Trafik Kontrol Bölümü

Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu – Hava Trafik Kontrol Bölümü

GENEL BİLGİ
Türk hava sahasında emniyetli, düzenli ve etkin hava trafik akışını sağlamak amacıyla Uluslararası Sivil Havacılık
Teşkilatı (ICAO) ve EUROCONTROL standartları doğrultusunda hava trafik
kontrolörü yetiştirilir. Ülkemizde lisans düzeyinde hava trafik kontrol eğitimi
veren ilk ve tek bölümdür. Öğrenciler kuramsal derslerin yanı sıra Hava Trafik
Kontrol Radar Simülatörü, Meydan Kontrol Simülatörü ve Uçuş Prosedürleri
Tasarım Laboratuarında uygulamaya yönelik eğitim almaktadırlar. Aynı zamanda
Anadolu Üniversitesi Havaalanı’nda sürdürülen hava trafik hizmetleri
öğrencilere gerçek trafik ortamında eğitim olanağı sunmaktadır.

Hava Trafik Kontrol Bölümü’ne ön kayıt ve özel yetenek sınavı ile on beş öğrenci alınmaktadır. Bölümde bir yıl İngilizce
hazırlık sonrası dört yıllık lisans eğitimi verilmektedir. İlk on iş günü Sivil Havacılık Yüksekokulu Simülatör Laboratuarlarında, diğer yirmi işgünü hava trafik kontrol ünitelerinde olmak üzere toplam otuz iş günü staj zorunluluğu
bulunmaktadır.

Mezunlar Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Hava Trafik Kontrol Ünitelerinde çalışmaktadır.

AMAÇ
1980′lerden günümüze, Türk hava taşımacılığı sistemindeki hızlı gelişmeye bağlı olmak üzere güvenli hava trafik akışının sağlanabilmesi için iyi yetişmiş hava trafik kontrolörüne olan ihtiyaç hızla artmıştır.

Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık
Yüksekokulu Hava Trafik Kontrol Bölümü’nün amacı; havacılık sektörü içindeki şirketlerin, özel ve devlet kuruluşlarının hava trafik kontrolörü konusunda duyduğu yetişmiş insan gücü ihtiyacını sunduğu akademik programlar yada özellikli sertifika programları aracılığı ile karşılamak; bölgesindeki diğer ülkelerin havacılık ekiplerini, bu ülkelerdeki havacılık servis kalitesini yükseltmek amacı ile eğitmek; 21. yüzyılın havacılık ve uzay alanındaki kritik bilgilerine ulaşmak ve yenilerini keşfetmek amacı ile Yüksekokul?un kaynaklarını araştırma ve geliştirme projelerine yönlendirmek; tüm dünya insanlarına daha güvenilir, daha ekonomik, çevre dostu hava ulaştırma hizmeti sağlanabilmesi için dünya çapında eğitim, araştırma ve uygun birimlerle ortaklık kurmak ve işbirliği yapmak olarak ifade edilebilir.

AÇILAN PROGRAMLAR
Bölüm’de lisans, yüksek lisans ve doktora programları açılmaktadır. Lisansüstü programlardan alınan dereceler Fen
Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından verilmektedir. Yüksek lisans ve doktora programları için gerekli ön koşullar Üniversite ve Yüksekokul tarafından ilan edilmektedir. Başvuran adaylar yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilmeden önce belirli sınav aşamalarından geçmektedirler.

Açılan programların kısa tanıtımları şu şekildedir:

Lisans
Lisans eğitimi için öğrenciler, Ulusal Üniversiteye Giriş Sınavı (Öğrenci Seçme Sınavı, ÖSS) derecelerine göre ön kayıt için başvururlar. Arkasından Hava Trafik Kontrol Bölümü için özel olarak düzenlenmiş çok aşamalı özel yetenek sınavlarının ve diğer aşamaların ardından lisans öğrencisi olmaya hak kazanırlar. Normal eğitim süresi 4 yıldır. Öğrencilerin mezun olabilmek için gerekli dersleri almaları ve bu dersleri başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Ayrıca en az 2.00 genel ortalamaya ulaşmaları beklenir.

Eğitim dili Türkçe’dir. Ancak her bölümde
derslerin asgari %30′u İngilizce olarak verilmektedir. İngilizce seviye tespit sınavını geçemeyen öğrencilerin bölüm derslerini almadan önce 1 yıl süreli İngilizce hazırlık sınıfına devam etmeleri ve bu sınıfı başarıyla tamamlamaları gerekmektedir.Mezun olabilmek için tüm lisans öğrencilerinin yaz stajlarını yapmaları gerekmektedir. Bu staj en az 60 iş günü olmak zorundadır. Yaz stajı herhangi bir krediye sahip olmadığı için lisans müfredatında bulunmamaktadır. Staj sonunda hazırlanan raporun staj süresince edinilen uygulama deneyimini ve havacılık eğitimi süresince edinilen bilgileri yansıtması gerekmektedir.

Tezli Yüksek Lisans
Tezli yüksek lisans öğrencileri programı bitirmek için 7 ders ve 1 seminer dersi almalı, daha sonra yüksek lisans
araştırma konularına dayalı bir tez hazırlayıp, bunu sözlü olarak savunmalıdır. Öğrencilerin bu programı tamamlayabilmek için yaklaşık olarak 2 yıla gereksinimleri vardır. Tezli program, ileri düzeydeki akademik programların gerektirdiği daha araştırmaya yönelik kişiler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Tezsiz Yüksek Lisans
Tezsiz yüksek lisans öğrencileri programı tamamlayabilmek için 10 ders ve 1 proje bitirmelidir. Bu programın tamamlanması yaklaşık olarak 1.5 ? 2 yıl almaktadır. Tezsiz program endüstriyel çalışmada özelleşme ve bilgi arttırma amaçlı öğrenciler yetiştirmektedir.

Doktora
Doktora derecesi ders alma ve tez araştırması gerektirir. Özgün bir araştırma konusu dahilinde tez hazırlanarak, bitirilmiş araştırmanın, sonuçları ile birlikte sözlü savunması yapılır. Öğrencilerin doktora programını tamamlayabilmek için yüksek lisanstan sonra yaklaşık olarak 4 yıla gereksinimleri vardır.

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ
Hava Trafik Kontrol Bölümü’nün, Leonardo Da Vinci eğitim programı çerçevesinde sunduğu proje önerisi kabul görmüş ve uygulama aşamasına gelmiştir.

SUNULAN OLANAKLAR

Uçuş Yörüngeleri Tasarım (PANS-OPS) Laboratuarı
ICAO Doc 8168 PANS-OPS kriterlerinde TITAN yazılımı kullanılarak bilgisayar destekli yaklaşma, geliş kalkış ve yörüngeleri tasarımı yapılmaktadır.

Kütüphane
Yüksekokul Merkez Kütüphane’nin dışında, havacılıkla ilgili kitap, katalog, süreli yayın ve magazinlerin bulunduğu bir kütüphaneye sahiptir. Yarattığı çalışma ortamı ile şehir merkezine uzak olan Yüksekokulda öğrenciler için vakitlerini değerlendirebilecek bir ortama sahiptir.

2010-2011 Öss Puanları: en düşük: 315,186 / en yüksek: 435,505

  1. Osman dedi ki:

    Benim öğrenmek istediğim şey anadolu üniversitesinde uzay ve havacılığı kazanıp ondan sonramı seçmelere katılabiliyoruz