ref: refs/heads/v3.0

Anadolu Üniversitesi Havacılık Elektrik Elektroniği Bölümü

Havacılık sektörüne, uluslararası standartlarda, nitelikli bakım ve onarım personeli yetiştirilir.

GENEL BİLGİ
Havacılık sektörüne, uluslararası standartlarda, nitelikli bakım ve onarım personeli yetiştirilir. Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü’nde Avrupa Birliği standartları SHY/JAR-66 Havaaracı Bakım Personeli Yönetmeliği ve SHY/JAR-147 Havaaracı Bakım Eğitim Kuruluşları Yönetmeliği gerekliliklerine uygun eğitim verilmektedir. Yüksekokul Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün SHY Part-147 Havaaracı Bakım Eğitim Yetkisine sahiptir. Öğrenciler kuramsal derslerin yanı sıra avionik, yüksek frekans, otomatik kontrol, DME, VOR, ILS, bilgisayar, temel elektrik elektronik, elektroteknik, haberleşme sistemleri laboratuarları ve Yüksekokul bünyesindeki JAR-145 onaylı bakım tesislerinde uygulamaya yönelik eğitim almaktadırlar.

Havacılık Elektrik ve Elektroniği
Bölümü’ne merkezi yerleştirme ile yirmi beş öğrenci alınmaktadır. Bölümde bir yıl İngilizce hazırlık sonrası dört yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Zorunlu staj süresi seksen iş günüdür.

Mezunları; Türk Hava Yolları A.O., Türk Hava Kuvvetleri Hava İkmal Bakım Merkezleri, özel havayolu işletmeleri ve havacılık alanında faaliyet gösteren diğer işletmelerin teknik bölümlerinde çalışmaktadır.

AMAÇ
Her türlü teknolojik gelişmenin uygulama alanı bulduğu havacılıkta, gün geçtikçe performansları ve güvenirlikleri çok daha yüksek hava araçları tasarlanmaktadır. Elektronik ve bilgisayar teknolojisinin bu ilerlemedeki rolü ise çok büyüktür. Günümüz uçakları tamamen bilgisayar kontrollü olarak uçabilme yeteneğine sahiptir. Bir hava aracının elektrik ve elektronik parçaları, ister tek-pistonlu bir motora isterse büyük, türbin-tepkili bir motora sahip olsun, araç için hayati bir öneme sahiptir. Bütün bunlar düşünüldüğünde bu alanda çalışacak iyi eğitim almış, nitelikli elemanların önemi ortaya çıkmaktadır. Havacılık Elektrik Elektroniği Bölümü bu alanda çalışacak nitelikli elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık
Yüksekokulu Havacılık Elektrik Elektroniği Bölümünün amacı; havacılık sektörü içindeki şirketlerin, özel ve devlet kuruluşlarının, uçağın elektronik bakımı konusunda duyduğu yetişmiş insan gücü ihtiyacını sunduğu akademik programlar yada özellikli sertifika programları aracılığı ile karşılamak; bölgesindeki diğer ülkelerin havacılık ekiplerini, bu ülkelerdeki havacılık servis kalitesini yükseltmek amacı ile eğitmek; 21. yüzyılın havacılık ve uzay alanındaki kritik bilgilerine ulaşmak ve yenilerini keşfetmek amacı ile okulun kaynaklarını araştırma ve geliştirme projelerine yönlendirmek; tüm dünya insanlarına daha güvenilir, daha ekonomik, çevre dostu hava ulaştırma hizmeti sağlanabilmesi için dünya çapında eğitim, araştırma ve uygun birimlerle ortaklık kurmak ve işbirliği yapmak olarak ifade edilebilir.

AÇILAN PROGRAMLAR
Bölüm’de lisans, yüksek lisans ve doktora programları açılmaktadır. Lisansüstü programlardan alınan dereceler Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından verilmektedir. Yüksek lisans ve doktora programları için gerekli ön koşullar Üniversite ve Yüksekokul tarafından ilan edilmektedir. Başvuran adaylar yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilmeden önce belirli sınav aşamalarından geçmektedirler.

Lisans
Lisans eğitimi için Havacılık Elektrik Elektroniği Bölümüne alınacak öğrenciler Ulusal Üniversiteye Giriş Sınavı (Öğrenci Seçme Sınavı, ÖSS) ile belirlenir. Normal eğitim süresi 4 yıldır. Öğrencilerin mezun olabilmek için gerekli dersleri almaları ve bu dersleri başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Ayrıca en az 2.00 genel ortalamaya ulaşmaları beklenir.

Eğitim dili Türkçe’dir. Ancak bölümde derslerin asgari %30′u İngilizce olarak verilmektedir. İngilizce seviye tespit sınavını geçemeyen öğrencilerin bölüm derslerini almadan önce 1 yıl süreli İngilizce hazırlık sınıfına devam etmeleri ve bu sınıfı başarıyla tamamlamaları gerekmektedir.

Mezun olabilmek için tüm lisans öğrencilerinin yaz stajlarını yapmaları gerekmektedir. Bu staj en az 60 iş günü olmak zorundadır. Yaz stajı herhangi bir krediye sahip olmadığı için lisans müfredatında bulunmamaktadır. Staj sonunda hazırlanan raporun staj süresince edinilen uygulama deneyimini ve havacılık eğitimi süresince edinilen bilgileri yansıtması gerekmektedir.

Tezli Yüksek Lisans
Tezli yüksek lisans öğrencileri programı bitirmek için 7 ders ve 1 seminer dersi almalı, daha sonra yüksek lisans araştırma konularına dayalı bir tez hazırlayıp, bunu sözlü olarak savunmalıdır. Öğrencilerin bu programı tamamlayabilmek için yaklaşık olarak 2 yıla gereksinimleri vardır. Tezli program, ileri düzeydeki akademik programların gerektirdiği araştırmaya daha yönelik kişiler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Tezsiz Yüksek Lisans
Tezsiz yüksek lisans öğrencileri programı tamamlayabilmek için 10 ders ve 1 proje bitirmelidir. Bu programın tamamlanması yaklaşık olarak 1.5 – 2 yıl almaktadır. Tezsiz program endüstriyel çalışmada özelleşme ve bilgi arttırma amaçlı öğrenciler yetiştirmektedir.

Doktora
Doktora derecesi ders alma ve tez araştırması gerektirir. Özgün bir araştırma konusu dahilinde tez hazırlanarak, bitirilmiş araştırmanın, sonuçları ile birlikte sözlü savunması yapılır. Öğrencilerin doktora programını tamamlayabilmek için yüksek lisanstan sonra yaklaşık olarak 4 yıla gereksinimleri vardır.

ARAŞTIRMA FAALİYETLERİ
Aşağıda Bölüm öğretim üyelerinin üzerinde
çalıştığı araştırma konularından bazı örnekler verilmiştir:

· Genetik Algoritmalar
· Uyarlamalı Kontrol
· Dielektrik Malzemelerin Elektriksel Özellikleri

SUNULAN OLANAKLAR

Elektronik Laboratuarı
Elektronik Laboratuarı Devre Analizi, Elektronik Devreler ve Lojik Devreler derslerinin uygulamaları için kullanılan altı adet deney setine sahiptir. Devre Analizi sınıfında, dirençlerin renk kodları ve direnç değerlerinin ölçülmesi, elektronik VOM’un, sayısal multimetrenin, osiloskopun kullanılması, Ohm Kanunu, Kirchhoff’un Gerilim ve Akım Kanunları, seri paralel devre bağlantıları, gerilim bölücü, kapasitör, indüktör, RC ve RL devreleri ve zaman sabiti deneyleri yapılmaktadır. Elektronik Devreler sınıfında, diyot karakteristikleri, transistör karakteristikleri, yarım dalga doğrultucu ve tam dalga doğrultucu, ortak bazlı devre, ortak emetörlü devre ve ortak kollektörlü devre deneyleri yapılmaktadır. Lojik Devreler sınıfında ise temel mantık kapıları ve uygulamaları, kod çözücü ve kodlayıcı, kaydedici, hafıza elemanı (flip-flop) ve sayıcı deneyleri yapılmaktadır.

Elektroteknik Laboratuarı
Bu laboratuar Elektrik Makineleri ve Devre Analizi derslerinin pratik uygulamalarının yapılması amacıyla kullanılmaktadır. Bu uygulamalarda tek ve üç fazlı transformatörler, DC motor ve jeneratörler, AC motor ve jeneratörler, çeşitli rezistif, endüktif ve kapasitif yükler ve değişik tiplerde ölçü aletleri kullanılmaktadır. Elektrik makineleri ders uygulamalarında amaç elektrik makinelerinin deneyler yardımıyla çeşitli parametrelerini elde etmektir.

Bilgisayarlı Ölçme Sistemleri Laboratuarı
Bu laboratuvarda uçak üzerindeki fiziksel büyüklüklerin (hız, yükseklik, basınç, sıcaklık, motor devri vb.) ölçümüne yönelik test aletleri ve deney setleri bulunmaktadır. Ölçme tekniği dersi deneyleri için kullanılmaktadır. Ayrıca bazı yazılım programları ve arabirimler kullanılarak ölçülen büyüklüğe ilişkin elektriksel büyüklükler (akım, gerilim, direnç vb.) bilgisayar ortamına aktarılarak değerlendirilmektedir.

Haberleşme Laboratuarı
Laboratuarda Haberleşme dersinin uygulamalarına yönelik deneyler yapılmaktadır. Yapılan deneyler iki ayrı başlık altında değerlendirilebilir; Radyo Frekansıyla Haberleşme ve Sayısal Haberleşme. Radyo Frekansıyla Haberleşmede alıcı ve vericilerin kısımları ve bu kısımların pratikte kullanılan osilatör çeşitleri, modülasyon çeşitleri, filtre ve güçlendirici çeşitleri ile ilgili ayrı ayrı deneyler yapılmaktadır. Sayısal Haberleşme amaçlı yapılan deneyler arasında ise darbe modülasyonu, darbe genlik modülasyonu, darbe zaman modülasyonu, örnekleme, sinyalin yeniden yaratılması, gürültü faktörü, hafıza elemanı (flip-flop) deneyleri sayılabilir. Bu deneyler esnasında osiloskop, AF ve RF sinyal üreteci, frekansmetre gibi ölçü
aletlerinin kullanılması sağlanarak öğrencilerin ölçme ve değerlendirme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca laboratuarımızda 4 bilgisayar arasında Novell Netware bağlantısı ile ağ sistemi kurulmuştur. Bu ağ sistemi ile dört bilgisayar arasında haberleşme sağlanmaktadır. Bu sistemin çalışma prensibi öğrencilere aktarılmaktadır.

Seyrüsefer Sistemleri Laboratuarı
Hava araçlarının güvenli seyir yapabilmesi
amacı ile uçuş ekibine yardımcı sistemlerden olan Aletli İniş Sistemi
(Instrument Landing System, ILS), Yüksek Frekans Radyal Gösterici (VHF Omni
Range, VOR) ve Uzaklık Ölçüm Ekipmanı (Distance Measuring Equipment, DME)
sistemlerinin bulunduğu laboratuarda ILS-VOR ve DME derslerinde anlatılan
teorik bilgiler çalışan sistemler üzerinde ölçü aletleri, osiloskop, tayf ölçer
benzeri cihazlarla takip edilebilmektedir.

Kütüphane
Yüksekokul, Merkez Kütüphane’nin dışında, havacılıkla
ilgili kitap, katalog, süreli yayın ve magazinlerin bulunduğu bir kütüphaneye
sahiptir. Yarattığı çalışma ortamı ile şehir merkezine uzak olan Yüksekokul’da
öğrenciler için vakitlerini değerlendirebilecek bir ortama sahiptir.

2010-2011 yılı Oss Puanı: SAYISAL En düşük : 489,533 / en yüksek: 514,649

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.