ref: refs/heads/v3.0

Atatürk Havalimanı

Atatürk Havalimanı (IATA: IST, ICAO: LTBA), eski adıyla Yeşilköy Havaalanı, 1924 yılında, Türkiye’de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yerdir, 1953 yılında da uluslararası hava trafiğine açılmıştır.

Atatürk Havalimanı (IATA: IST, ICAO: LTBA), eski adıyla Yeşilköy Havaalanı, 1924 yılında, Türkiye’de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yerdir, 1953 yılında da uluslararası hava trafiğine açılmıştır. 1980 yılında adı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün soyadı verilerek, Atatürk Uluslararası Havalimanı olarak değiştirilmiştir. Yolcu trafiğine göre Avrupa’nın en kalabalık havalimanları listesine göre Avrupa’nın 9. en yoğun havalimanıdır. Türkiye’deki Havaalanları İstatistiklerine göre, toplam yolcu trafiği bakımından birinci havalimanıdır.

Tarihçe
1930’lu yıllarda önce askeri ,amaçlara hizmet eden İstanbul’un ilk hava terminali 1938’de İstanbul-Ankara seferlerinin başlamasıyla sivil amaçlı havacılığa açılmış oldu. Bu ilk havaalanı uluslararası standartlar dışında bir meydan olarak bir süre hizmet etti. 1944’ten sonra Amerikan Westinghouse-IG White firmasıyla yapılan bir anlaşma uyarınca 1949-1953 arasında uluslararası normlarda inşa edildi. 12.000 m²’lik bir alanı kaplayan bu meydan tesisleri hem iç, hem dış seferler için hizmet eden bir terminal binası, 2300 m uzunluğunda bir pist, bir hangar ve servis yapılarından oluşuyordu. 1957’de uluslararası seferlerde jet uçaklarının kullanılmaya başlanması, alanın kullanımını kısıtladı.
1975-1983 arasındaki inşaat çalışmalarıyla 1.271 hektarlık bir alana yapılan, Hayati Tabanlıoğlu’nun tasarladığı ek terminal binası ve 3000 m uzunluğundaki ikinci pist ile yolcu kapasitesi arttırıldı.Bu gelişmelere rağmen turizmin giderek artan yoğunluğu, havayollarının, özellikle charter seferlerini tercih etmeye başlamsı ve THY ile özel uçak trafiğinin artışı havaalanı terminalinin yolcu kapasitesinin 1980’li yılların sonunda yetersiz kalmasına yol açtı.Yolcu terminallerinin kapasitesinin önemli ölçüde arttırılarak hemen hemen iki katına çıkarılmasına karşın, Atatürk Havalimanı hava ulaşımının ağırlığını taşımaktan çok uzak kaldı.1993’te yolcu salonları, yapılan değişikliklerle iki katına çıkarıldı. İstanbul’a eski çevreyolu ile bağlanan Atatürk havalimanı TEM ve Marmara kıyısından gelen yollar da, geliştirililerek üçüncü bir yol bağlandı.
1998-2000 arasında yap-işlet-devret modeline dayanılarak Tepe-Akfen-Vie (TAV) tarafından sürdürülen inşaat çalışmalarında dış hatlar terminali geliştirildi.

Özellikler
Atatürk Havalimanı, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) yaptığı sınıflandırmaya göre CAT II niteliklerine sahip olup, meteorolojik koşulların kötü olduğu zamanlarda bile uçak iniş-kalkışına imkân verebilecek düzeydedir.
Toplam 9.470.554 m² alana sahip olan Atatürk Havalimanı, 62.500 m² iç hatlar ve 179.000 m² dış hatlar terminali, beton kaplamalı 2300×60 m ve birbirine paralel iki adet 3000×45 m boyutlarında toplam 3 adet pisti ile Türkiye’nin en büyük havalimanıdır.
İç hatlar terminalinin kapasitesi 7,5 milyon yolcu/yıl’dır. İlave tesisin hizmete edilmesi ile birlikte dış hatlar terminal binası ıse toplam 264 km²’lik alanda 20 milyon yolcu/yıl kapasitesi, 23 yolcu köprüsü, 224 check-in kontuarı, 74 pasaport kontuarı ve 7.076 araçlık kapalı otoparkla hizmet etmektedir.
TAV firması tarafından işletilen dış hatlar terminalinin hizmete girmesi ile birlikte, mevcut C Terminali, limanın kargo terminaline olan ihtiyacı nedeniyle kargoya dönüştürülmüş ve depreme karşı güçlendirilerek, kargo servisini işleten firmalara antrepo ve depo olarak kullanılmak amacıyla tahsis edilmiştir.

Ulaşım
Atatürk Havalimanı, İstanbul şehir merkezine 24 km uzaklıkta, batı istikametinde bulunmaktadır. Havalimanına ulaşım; otobüs (Havaş ve İETT), taksi ve Aksaray-Havalimanı metro hattı ile sağlanmaktadır.

Atatürk Havalimanı ulaşımı için E5 otoyolu ve TEM otoyolu kullanılabilir.

Atatürk Havalimanı Uçuş bilgileri için tıklayınız

Atatürk Havalimanı Önemli Telefonlar için tıklayınız

DHMİ Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi
Atatürk Havalimanı, 2009 yılı istatistiklerine göre hem iç hat, hem dış hat, hem de toplam da Türkiye’nin en yüksek yolcu trafiğine sahip havalimanıdır. Yine 2009 rakamlarıyla Avrupa’nın en yüksek yolcu trafiğine sahip 9. havalimanıdır.

ATATÜRK HAVALİMANININ KONTROL KULE TELSİZ KONUŞMALARINI DİNLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.