ref: refs/heads/v3.0

Bakü nasıl gidilir nerede kalınır ne yenir?

Bakü Ne Zaman Gidilir,Bakü Nasıl Gidilir,Bakü Gezilebilecek Yerler,Bakü Kültür ve Eğlence,Bakü Festival ve Fuar,Bakü Yeme İçme

Ülkenin en batısında Hazar Denizi boyunca uzanan Bakü, Azerbaycan’ın başkentidir. Ülkenin en kalabalık kenti olan Bakü, bilim, kültür ve sanayi merkezidir. Bakü, zengin petrol yataklarıyla bilinen Absheron Yarımadası’nın güney bölümünde yer alır. Petrol, kent ekonomisinin mihenk taşı ve petrol arıtma, kentin en önemli sanayi dalıdır. Geniş alanlar, iklimsel ve coğrafik koşulların yanı sıra Bakü, tarihte İpek Yolu üzerindeki en önemli kavşak noktalarından biriydi. Kent, tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış en eski doğu kentlerindendir.

Bakü Ne Zaman Gidilir

Yarı kurak bir iklime sahip Bakü’de hava sıcaklığı yıl boyu 2 ile 32 derece arasında değişir. Nadiren -2 derecenin altına veya 36 derecenin üzerinde çıkar. Rüzgârlı şehir olarak bilinir. Kışın bu rüzgârlar soğuğun daha çok hissedilmesine neden olur. Yaz aylarında hava sıcaklığı sahil turizmi ile ünlü Yunanistan ve İspanya’ya benzer. Haziran ve Eylül ayları arasında hava sıcaklığı 23-32 derece arasında seyreder. En sıcak ay Ağustos ayıdır. Kasım-Mart arasındaki kış döneminde ise hava sıcaklıkları 2 ile 12 derece arasında değişir. En soğuk ay genellikle Şubat ayıdır. Dağlık kesimler biraz daha soğuk olur. Kış aylarında yağış ve kar görülür. Şehri ziyaret için en uygun zamanlar Mayıs ve Eylül aylarıdır.

Bakü Nasıl Gidilir

Türkiye’den Bakü’ye uçakla seyahat edecekler için THY ve Azerbaycan Havayolları’nın günde birkaç kez kalkan direk uçuşları var. Uçuş süresi Ankara ya da İstanbul çıkışlı olmasına bağlı olarak 2 ile 2,5 saat arasında değişiyor.

Bakü Gezilebilecek Yerler

Bakü, eski ile modernin meydana getirdiği bir kenttir. Yüksek binalar, Baku’nün modern yüzünü yansıtırken, tarihi duvarlarla çevrili ve çok sayıda tarihi eseri bünyesinde barındıran kent merkezi, başkentin geçmişe dönük yüzünün en etkileyici resmidir. Sovyet, İslam ve Avrupa mimari tarzlarındaki yapılar, kent manzarasının önemli parçalarıdır.

12. yüzyılda kenti savunmak amacıyla inşa edilen duvarların büyük bir bölümüyle çevrili Kent Merkezi (Icheri Sheher), Bakü’nün tarihi bölümüdür. Bir hisar olarak Hazar Denizi boyunca uzanan Bakü’nün bu duvarlı bölümü, farklı çağlara ait 50’nin üzerinde tarihi mimariyi bünyesinde barındırır. Shirvanshakhs Sarayı, Kız Kulesi ve Synyg Gala (Kırık Kule), burada bulunan en ünlü ve etkileyici eserlerdendir. 15. yüzyılda inşa edilen Shirvanshakhs Sarayı, Bakü’nün Şirvan Şahları’na başkentlik yaptığını gösteren mükemmel bir mimaridir. Kent merkezinde bulunan savunma duvarlarının içerisinde inşa edilen Kız Kulesi, Bakü’nün en çarpıcı abidelerindendir. Havadan bir “Q” şeklinde görünen bu kule, iki bölümden meydana gelir.

Surakhani yerleşim alanının 30 km kuzeydoğusunda yer alan Ateşgah (Ateshgah) Tapınak Kompleksi, ünlü bir ateş tapınağıdır. Burası, İpek Yolu tüccarları için önemli bir uğrak yeriydi.

Bakü’nün 70 km güneyinde yer alan Gobustan, bulundurduğu oyma taşlar, kamplar, mezarlık anıtları, mağaralar ve diğer kayalık yerler ile ön plana çıkan geniş bir alandır. Burası, tüm dünyada oyma kayalıkları ve resimli taşlarıyla bilinen bir yerdir.

1939’da kurulan Azerbaycan Ulusal Edebiyat Müzesi ve kent merkezinde yer alan Devlet Halı Müzesi, Bakü’de bulunan başlıca müzelerdendir.

Bakü Kültür ve Eğlence

Bakü, Azerbaycan’ın kültür merkezidir. Ülkenin ilk operası, ilk ulusal tiyatrosu ve ilk kütüphanesi burada açılmıştır. Bakü, çok sayıda tiyatro, sergi, yüksek öğrenim enstitüsü, kütüphane, sanat galerisi, konser salonu ve sinema merkezine ev sahipliği yapar.

Bakü, ülkenin en önemli tiyatro kentidir. Rus Dram Tiyatrosu, Devlet Ulusal Dram Tiyatrosu, Devlet Müzikal Komedi Tiyatrosu, Devlet Kukla Tiyatrosu ve Ibrus Tiyatrosu kentin başlıca tiyatro merkezlerindendir.

Devlet Filarmonik Salonu, Devlet Opera ve Balesi, Bakü’de yer almaktadır. Bakü Caz Merkezi, Haydar Aliyev Sarayı, Shakhriyar Bakü Kültür Merkezi ve Bakü Müzik Akademisi Büyük Salonu, kentin en faal konser mekanlarındandır.

Absheron Sanat Galerisi, Giz Galasy Galerisi, Gala Sanat Galerisi ve Smirnova Sanat Galerisi, Bakü’nün önemli sanat merkezlerindendir.

Başkent, aynı zamanda önemli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapar. Bu faaliyetlerden biri olan Bakü Uluslararası Caz Festivali, kentin önemli caz müziği birikimini yansıtan en iyi etkinliklerdendir.

Bakü, çok çeşitli eğlence alternatifleri sunan bir kenttir. Basra Körfezi boyunca uzanan plajlar, Bakü’yü benzersiz Orta Doğu kentlerinden biri yapar. Shikhovo Plajı, muhteşem bir plajdır. Deniz kıyısında kilometrelerce uzanan Primorsky Bulvarı ve Primorsky Park’ındaki gezinti yerleri, Basra’da nefis manzaralar eşliğinde yürümenin keyfini çıkarabileceğiniz en iyi yerlerdendir. Fıskiye Meydanı (Fountain Square), çok yönlü bir gece hayatı için kentin en mükemmel yeridir. Eğer geleneksel Azeri müziği dinlemek istiyorsanız mutlaka kentin eski bölümüne (the Old Town) uğramalısınız.

Bakü Festival ve Fuar

20 – 21 Mart – Nevruz Kutlamaları
14 – 19 Nisan – Qara Qarayev Festivali: Uluslararası Çağdaş Müzik Festivali
10 Mayıs – Gül Bayramı – Eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in doğum günü anısına Bakü çiçeklerle süsleniyor.
26 Haziran – Ulusal Silahlı Kuvvetler Günü: Askeri geçit töreni yapılıyor.
Ağustos – Gabala Uluslararası Müzik Festivali
18-25 Eylül – Uzeyir Hajibeyov Uluslararası Müzik Festivali
16 – 25 Ekim Baku Caz Festivali

Aralık – Uluslararası Rostropovich Festivali: Yılbaşı öncesi düzenlenen ünlü müzisyen ve orkestraların katıldığı bir müzik festivali

Bakü Yeme İçme

Tarihi bir kent olma özelliğiyle ön plana çıkan Bakü, sofistike geleneksel bir mutfak kültürüne sahiptir. Öte yandan fast food kültürü ve dünya mutfağı, kent mutfağında önemli bir yere sahiptir. Orta Doğu, Türkiye, İran, Asya ve Hindistan gibi ülkelerin mutfaklarına özgü lezzetleri tadabileceğiniz çok sayıda restoran bulabilirsiniz. Kebap evleri, çay evleri ve sokak satıcıları kentte oldukça yaygındır. Otantik shashlky, yulya kebap ve barbekü tavuklar tadabileceğiniz en iyi lezzetlerdir. Kent mutfağı, ciğeri ve sebzeleriyle ünlüdür.

Geleneksel Azerbaycan mutfağından bazı lezzetler;

Salatalar: Khazar salatası, Azerbaycan salatası, yeşillikler, fasulye fisindjan, soyutma.

Çorbalar: Pyty, dushbara, kyufta-bozbash, dovga, ovdukh.

Shashlykler: Çeşit shashlyk, lyulya-kebap, balık shashlyk, djudja kebabı

Pilavlar: Kavrulmuş sebzeli pilav, sütlü pilav, meyveli pilav, toyug pilavı, shojud pilavı, chykhyrtma pilavı.

Tatlılar: Sticky, paklava, helva, shakerbura, shor gogal, mutaky.

Bakü Alışveriş

Bakü’nün merkezinde yer alan Fıskiye Meydanı, kentin en iyi alışveriş alanıdır. Meydan, çok sayıda lüks alışveriş mekanlarına ev sahipliği yapar.

Nizami Caddesi, kentin en önemli alışveriş caddesidir. Bu yayalara ayrılmış alışveriş merkezi, her kategoriden dükkana sahiptir. Burada bankalar, süper marketler, özel dükkanlar ve moda outletler bulunur.

TSUM Mağazası, kentin en büyük mağazasıdır. Burada otantik halılar, elektronik eşyalar ve mücevherler bulabilirsiniz.

Hediyelik eşya dükkanlarının büyük bir çoğunluğu, kentin tarihi bölümünde (the Old Town) toplanmıştır. Buradan, antikalar ve yerel hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.