ref: refs/heads/v3.0

Dubai’ye Nasıl gidilir, Nerede kalınır, Ne yenir?

Dubai Otobüsle seyahat,Dubai Araba kiralama,Dubai’ye Ne Zaman Gidilir,Dubai’ye Nasıl Gidilir,Dubai’de Ne Yenir Ne İçilir,Dubai’de Gezilecek Yerler,Dubai’de Ne Yapılır,Dubai’de Gece Hayatı Bar ve Eğlence,Dubai’de Alışveriş Ne Alınır,Dubai Festival ve Fuarlar

Dubai Genel Bilgiler

Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük şehirlerinden biri olan Dubai’de yerleşim bilindiği kadarıyla 1799 yılında başlamış.Çöller içindeki bu vahanın petrol kaynakları sayesinde gelişip, bir cazibe merkezine dönüşmesi ise henüz 60 yıllık bir macera.Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum’un emirliğinde devam eden, özellikle yabancıların iş olanakları itibariyle ilgisini çeken bu şehirde yelkene benzetilen otel Burj El Arab, dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Dubai Mall, dünyanın en uzun binası Burj Khalifa, lüksün tanımını yapan Atlantis Otel, Palmiye şeklindeki suni adalar bütünü The Palm haricinde de keşfedilecek bir hayat var…

Dubai Havalimanından şehre…

Dubai’ye Pegasus’la 3. Terminale indikten sonra şehrin merkezine 15 dakika uzaklıktaki havalimanından kalacağınız yere ulaşmanız için kolay yöntemler var.

Taksi, Dubai’de hiç tereddüt etmeden kullanabileceğiniz bir sistem. Emir’in kontrolünde olan beş ayrı taksi durağının arabalarından birine binip şehrin en uzak noktalarından biri olan Dubai Marina’ya 80 Dirhem (40 TL) vererek ulaşabilirsiniz. Burada kadınların kullandığı Pink Taxi de servis veriyor. Eğer bir kadın olarak erkeklerin kullandığı arabalar yerine hemcinsinizin sürücülüğünde seyahat etmeyi düşünürseniz, havalimanı çıkışında size bekliyor olacaklar. Eğer gideceğiniz yere ne kadar ücret vereceğiniz konusunda tereddütleriniz varsa www.rta.ae sitesinden tutarı hesaplayabilirsiniz.

1 ve 2.terminalden kalkan 4, 11, 15, 33 ve 44 numaralı otobüsler hemen hemen bütün otellerin yakınından geçiyor. Daha ekonomik bir seyahat için bu seçeneği de düşünebilirsiniz. 3. Terminal’e indiğinizde buradan 2 no’lu otobüsle 1 ve 2. Terminal ağlarına bağlanmanız mümkün.

2009’da açılmış olan Dubai metrosu direk havalimanı içinden şehrin ana arterlerine hareket ediyor.Yanınızda sadece iki bavul taşımanıza izin verilmesi haricinde bir handikapı yok. 20 -30 dakika arasında şehre varıyorsunuz.

Dubai Modern metro hattı

Dubai metrosu Kırmızı ve Yeşil olarak iki hat halinde serviste. Kırmızı hat şehrin hemen hemen en uzak noktası olan Jebel Ali ve Rashidiya boyunca İnternet City, Media City, Dubai Marina, Emirates Mall, Dubai Mall gibi önemli duraklardan geçiyor. Yeşil Hat ise Etisalat ve Creek arasında özellikle eski şehri birbirine bağlıyor.Tek hat üzerinde gidecekseniz biletler 2 dirhem, eğer birden fazla metroyu kullanacaksanız günlük kart 16 Dirhem. Bunun haricinde 30 gün için 270 Dirhem ödeyerek ekonomik davranabilirsiniz.Dubai metrosunda daha konforlu seyahat etmek isteyenler için bir de Gold sınıf düşünülmüş. Elbette fiyatlar ikiyle katlanıyor. Bir de sadece kadınlar ve çocukların rahat yolculuk etmeleri için düzenlenmiş ayrı vagon var.

Dubai Otobüsle seyahat

Dubai’de yaşayan hemen herkesin ya kiralık ya da satın alınmış bir arabası var. Ferrari, Chrysler, Porche, Cadillac burada sıradan arabalar. Ama siz onlardan biri yerine şehirde yerlilerle yolculuk etmeyi tercih ederim derseniz otobüs saatleri ve yolları için http://www.dubai-bus.com sitesine bakabilirsiniz.

Dubai Karşı yakaya taka

Özellikle şehrin Deira olarak bilinen eski bölgesinde iki yakayı birbirine bağlamak için 1 Dirhem verip de karşıya geçtiğiniz takalar hazır bekliyor. İhtiyaç için değil, sadece deneyimlemek adına bile kullanmalısınız. Dilerseniz fiyatta anlaşarak mini bir Körfez turuna bile çıkabilirsiniz.

Dubai Araba kiralama

Dubai her türlü yerleşkesinin geniş bir alana yayılması yüzünden rahatça arabayla gezilecek bir şehir. Bu yüzden gelir gelmez ilk işiniz size kolaylık sağlayacak bir araba kiralamak olabilir.

Hertz
Tel: 800 HERTZ (43789)

Budget
Dubai International Airport
Tel:00971 4 282 2727

Thrifty
Arenco Building, P.O. Box 2622, Zabeel Road
Tel: 00971 4 3479001

Dubai’ye Ne Zaman Gidilir

Dubai Arap yarımadasında yer aldığı için yaz kış sıcaktır. Ancak yaz ayları gündüzleri 40 dereceyi aşan sıcaklıklar vardır ve hava çok nemlidir. O yüzden alışveriş merkezleri, mağazalar genelde geceleri hizmet verir öğle saatleri tatil yapılır. Yılın neredeyse tamamında güneş görülür. Yağışlar genelde kış aylarında az miktarda düşer. Kışın ise 25 derece ortalama sıcaklıklar görülür. Çöl iklimi görüldüğünden gece gündüz sıcaklığının çok farklı olduğunu vurgulayalım. Kışın Ocak- Şubat aylarında bile denize rahatlıkla girebilirsiniz. Nisan ayından itibaren sıcaklıklar 30 dereceyi geçer. Yazın 45 dereceleri bulan sıcaklıklar olur. Sonbahar ortalaması ise 35 derecedir. Kışın da 25-30 derece arası sıcaklık görülür.

Dubai’ye Nasıl Gidilir

Dubai’ye THY ve Pegasus’un direk uçuşları var. Aynı zamanda Emirates ya da aktarmalı uçuş ile de gidilebilir. Dubai Uluslararası Havalimanı şehir merkezine yakın bir havalimanıdır. Dünyanın pek çok yerine uçabileceğiniz bu havalimanından kent merkezine otobüs, taksi, metro ya da ücretsiz shuttle servisler vardır. Havalimanı şehir merkezine 4 km uzaklıkta. Metro kullanımı için kişi başı 2 bagaj hakkı var. Bu yüzden bagajınız çoksa taksi en iyi seçenek olacaktır. Dubai’ye havayoluyla ulaşım sağlayan bir başka havalimanı da Abu Dabi’de. Onun için Abu Dabi’yi Dubai’ye bağlayan geniş otobanı kullanabilirsiniz. Eğer Abu Dabi Havalimanı’ndan uçtuysanız ya araba kiralamanız ya da taksi tutmanız gerekir.

Dubai’de Ne Yenir Ne İçilir

Dubai çok çeşitli milletten insanı barındırdığı için dünya mutfağından da örnekler barındırır. En çok felafel denilen Arap mutfağının ünlü yemeği olan kızartılmış tavuk ya da kuzu eti tüketilir. Onun dışında pizza, hamburger gibi İtalyan yemekleri bulabilirsiniz. Balık ve deniz ürünleri tabi ki Dubai mutfağında yer bulur. Fuul denilen limon suyu ve baharat karışımından yapılan fasulye yemeği ve Arap mutfağının meşhur yemeklerinden humus, diğer popüler yemeklerdendir. Dubai’de meyve suyu satışı da çok yaygın. Özellikle ananas, mango gibi tropik meyve sularını pek çok yerde bulabilirsiniz.

Dubai’de Gezilecek Yerler

Burj Khalifa

Dünyanın en uzun binası olan Burj Khalifa 828 metre uzunluğunda ve 124 katlı. Binada restora, kafe ve alışveriş dükkanları bulunuyor.

Jumeriah Camisi

Dubai’nin en eski yapılarından birisidir. Ortaçağ döneminden kalma cami beyaz rengiyle dikkat çeker.

Palmiye Adaları

Dubai’nin son yıllardaki en önemli yapılarından. Denizin üzerine suni adacıklar oluşturulmuş ve orada çok sayıda bina inşa edilmiş.

Şeyh Saeed Al Maktoum’un Evi

Dubai Şeyhi Al Maktoum’un doğduğu ev müze haline getirilmiş. Geleneksel Dubai evi mimarisini görebilirsiniz.

Abu Dabi Beyaz Camisi

Dünyanın en büyük ve görkemli camilerinden biri olan Beyaz Cami Dubai’de değil Dubai’ni bağlı olduğu Abu Dabi’de bulunuyor. Beyaz rengiyle dikkat çeken camide dünyanın en büyük el dokuma halısı ve avizesi bulunuyor.

Alışveriş merkezleri

Dubai deyince pek çok kişinin aklına alışveriş merkezi gelir. Dubai dünyanın en ünlü markalarını barındıran alışveriş merkezlerine sahip.

Burj Al Arab Oteli

Dünyanın en lüks otellerinden biri olan Burj Al Arab Oteli bir adacık üzerine inşa edilmiş ve yelken şekliyle dikkat çekiyor. 7 yıldızlı bu otelde konaklamak pahalı gelecekse otelin gezmek için düzenlenen turlara katılabilirsiniz.

Bastakiya Bölgesi

Dubai’nin geleneksel yaşamın sürdüğü bölge. Geleneksel Dubai evlerinin örneklerini görebilirsiniz.

Dubai’de Ne Yapılır

Dubai pek tabi alışveriş yapmak isteyenler için güzel imkanlar sunuyor. Özellikle de iPhone, iPad gibi elektronik ürünler bizdeki fiyatlarının çok çok altında satılıyor. O yüzden kendinize yeni bir telefon, tablet ya da bilgisayar vs satın alabilirsiniz. Yine ünlü markaların ürünlerini kolayca bulabilirsiniz. Dubai’de kışın denize girebilirsiniz. Deniz kenarı otellerin oldukça konforlu olduğunu söyleyebilirsiniz. Yani masaj spa, hizmet konusunda oteller çok bonkör. Dubai’ye gidenlerin en çok yaptığı etkinliklerin başında da çöl safarisi geliyor. Çölde kumların üzerinde özel araçlarla gezinti yapıp büyük çadırlarda yemek yiyip Dubai halkının hafta sonu ya da tatil kaçamaklarına tanıklık edebilirsiniz.

Dubai’de Gece Hayatı, Bar ve Eğlence

Dubai’de gece hayatı otellerde yaşanıyor. Ülkede içki ruhsatı sorunu olduğu için gece kulüpleri otellerin altında. Genelde gece 02:00 gibi kapanıyor. Gece kulüplerini de genelde turistler tercih ediyor. Şehrin en ünlü gece kulüplerinden biri People by Crystal. Oldukça görkemli ve ihtişamlı bir yer burası. İstanbul’dan da aşina olduğumuz 360 manzarasıyla adından söz ettiriyor. Bech Club ararsanız seçenek çok ama Nasimi en meşhur olanlarından. Biralarıyla meşhur Dubliner’s ve canlı müzik mekanı The Music Room tercih edilebilir. Cavalli Club’da ünlü yerlerden birisi. Zaten otellerin barları da güzel. Ama dışarıda içki satışı yasak. Ya da satan yerlerden Müslüman olmadığınızı söyleyerek alabiliyorsunuz. Bir de değişik bir şey arıyorsanız Gece çöl turlarına da katılabilirsiniz.

Dubai’de Alışveriş, Ne Alınır

Dubai özellikle pahalı ve markalı ürünleri bir de son model teknolojik ürünlerin ucuza satılmasıyla ünlü bir yer. Çünkü burada alışverişte vergi ödenmiyor bu da özellikle elektronik ürünlerin fiyatlarının daha düşük olmasına sebep oluyor. Çok büyük elektronik marketleri de var. Bu yüzden elektronik alışverişinde biraz dolaşın ve fiyat karşılaştırması yapın.

Öğle saatlerinde dükkanlar genelde kapalı. Sabah açılıp öğlen kapanıyor. Ve daha sonra 16:00’dan sonra gece yarılarına kada dükkanlar açık oluyor. İngilizce her yerde geçerli. İngilizce biliyorsanız alışverişinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Altın Çarşısı, Baharat Çarşısı gibi yerler var.

Elektronik alışverişinde Al Fahidi Street yani Banyas Square (Elektronik Çarşısı) burada çok uygun fiyata elektronik ürünler var ancak orijinal olmayan ürünü alma ihtimaliniz de var. Hem orijinal elektronik ürünler hem de pahalı markalardan alışveriş yapmak isterseniz Dubai Mall ve Mall of Emirates’e gitmelisiniz. Dubai Mall’ı 1 günde gezmeniz zor o kadar büyük yani. İçindeki dev akvaryum ve su gösterileri harika.

Dubai Festival ve Fuarlar

Ocak ayı: Dubai alışveriş festivali

Şubat ayı: Dubai caz festivali

Mart: Dubai Uluslararası Reklam Festivali

Mart: Dubai Word Cup

Aralık: Dubai Uluslararası Film Festivali

  1. Hande NK dedi ki:

    güzel tavsiyeler. teşekkürler