ref: refs/heads/v3.0

Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport) Nedir?

Hizmet Pasaportu Gri Pasaport Nedir?,Hizmet Pasaportu Kimlere Verilir?,Hizmet Pasaportunun Süresi nedir?,Hizmet Pasaportu İçin Gerekli Belgeler,Gri pasaport ücreti ne kadar?

Bu pasaport 5682 sayılı Pasaport Kanunun 14 maddesinin (B) bendinde belirtilen hüküm üzere hizmet damgalı pasaportlar; Bu kanun gereğince kendisine diplomatik (kırmızı) veya hususi damgalı (yeşil) pasaport verilemesi mümkün olmayan kimselerden;  Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile yurtdışına gönderildiklerinde veya yurtdışında vazifeye alındıklarında verilir

Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport) Nedir?

Hizmet pasaportu ya da gri pasaport, tıpkı devlet memurlarına verilen yeşil pasaport gibi devlet için yurt dışında görev yapacak olan kişilere verilen pasaport türüdür. Hususi idarelerce ve belediyelerce verilebilir. Milli sporcular da bu pasaportları kullanır. 5682 Sayılı Pasaport Kanunu gereğince sadece görev süresini kapsar. Gri pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş imkanı sunar.

Hizmet Pasaportu Kimlere Verilir?

Devlet adına yurt dışına göreve yollanan, ama siyah (diplomatik) ya da yeşil (hususi) pasaportu olmayan kişilere hizmet pasaportu verilir.

Hükümet, hususi idareler veya belediyeler tarafından resmi görevle yurt dışına yollanan kişilere,
Türkiye Cumhuriyeti’nin üyesi olduğu milletlerarası kuruluşlarda memur statüsünde çalışan kişilere,
Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyeti tarafından görevlendirilen kişilere,
Hizmet Damgalı Pasaportu hak sahibinin yanında eşine, reşit olmayan çocuklarına, reşit olup ebeveyni ile birlikte ikamet eden, evli olmayan, iş sahibi olmayan, öğrenimine devam eden ve 25 yaş sınırını aşmamış çocuklarına hizmet pasaportu verilir.

Hizmet Pasaportunun Süresi nedir?

Hizmet pasaportunun süresi, görev süresini kapsayacak şekilde olmak üzere düzenlenir. Gri pasaportu olanlar, hizmeti süresini sona erdikten sonra bu pasaportu kullanamazlar. Gri pasaport, çoğunlukla 5 yıllık olarak çıkarılır ve göreve çıkılacak ülkenin vizesini de kapsar. Görev bittikten sonra ise pasaport, alınan kuruma geri verilir. Kurum da il nüfus müdürlüğüne pasaportu teslim eder.

Hizmet Pasaportu İçin Gerekli Belgeler

Hizmet pasaportu başvurusunda bulunacak kişiler için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir. Pasaport talep işleminde bulunacaklar, bu belgeleri tamamlayarak pasaportlarını temin edebilirler.

Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formu
Nüfus cüzdanı aslı (Fotokopisini de yanınızda bulundurabilirsiniz.)
Önceki pasaportlarınızın aslı
2 adet biyometrik fotoğraf
Pasaport defter bedeli dekontu
Reşit olmayan veya engelli kişiler için muvafakatname
Öğrenciler için öğrenim belgesi
Sağlık kurulu raporu

Hizmet Pasaportu Kaç Günde Çıkar?

Gri pasaport, 3 ila 5 gün arasında elinize geçmektedir.

Hizmet Pasaportu ile Turistik Gezi Yapılabilir mi?

Hizmet pasaportu sadece görev sürelerini kapsayan bir pasaport türüdür. Bu tür pasaportlar ile turistik amaçla yurt dışına çıkamazsınız. Bu tür durumlarda hem sizin hem de pasaportu size temin eden kurumun zan altında olacağını bilmeniz gerekir. (kaynak:flypgs.com)

Gri pasaport en fazla kaç yıllık olur?

Gri pasapport genelde 5 yıllık verilir, ancak sizi göreve çağıran ya da gönderen kuruma hizmet etmeye devam ettiğiniz sürece sizde kalır. Görev bitiminde ülkeye döndüğünüzde sizi gönderen kuruma geri iade edersiniz, onlar da İl Nüfus Müdürlüğü’ne gönderirler.

Gri pasaport ücreti ne kadar?

Gri pasaport için harç ödemesi yapmanıza gerek yoktur. Gri pasaportluların tek ödemesi gereken 2022 yılı için defter bedeli olan 225 TL’dir.

Gri pasaportun süresi nasıl uzatılır?

Pasaport süresini uzatmak için nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden randevu alınması gerekiyor. İnternet çağında yaşadığımız için bunu online olarak halledebiliriz. İsteğe göre ALO 199’u arayarak ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevu talebi oluşturarak başvuru yapılıyor.

Gri pasaport harcı nasıl ödenir?

Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir.

Gri pasaport ücreti hangi bankaya yatırılır?

Pasaport Harcı Anlaşmalı Bankalar
Ziraat Bankası
Ziraat Katılım Bankası
Halk Bankası
Vakıflar Bankası

Diplomatik siyah pasaport nedir?

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.