ref: refs/heads/v3.0

Lefkoşa Nasıl gidilir, Nerede kalınır?

Lefkoşa’ya Ne Zaman Gidilir?,Lefkoşa’ya Nasıl gidilir?,Lefkoşa Festivalleri, Lefkoşa Gezilebilecek Yerler,Lefkoşa Kültür ve Eğlence,Lefkoşa Yeme İçme,Lefkoşa Alışveriş

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa ülkenin en kalabalık kentidir. Kent, adanın ulaşım, iş, ekonomi, politika ve kültür merkezidir. Dünyadaki bölünmüş tek başkenttir. Kentin kuzey bölümünde Türkler, güney bölümünde ise Rumlar yaşamaktadır. Yeşil Hat ile ayrılan kentin ara bölümünde Birleşmiş Milletler Barış Gücü bulunmaktadır.

Lefkoşa’ya Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz iklim özelliklerine sahip olan Lefkoşa, göz alıcı sahilleri ile öne çıkıyor. Yılın on iki ayı ziyaret edebileceğiniz Lefkoşa’da nisan-kasım ayları denize girmek için oldukça ideal. Yıllık sıcaklık ortalaması 19 °C’yi bulan şehirde, ocak ve şubat en serin aylar olsa da sıcaklık 15 °C civarında seyrediyor. Bahar aylarından itibaren deniz sezonunun açıldığı Lefkoşa’da nisan, mayıs ayları hem şehri keşfetmek hem de deniz tatili yapmak için son derece uygun. Fazla bunaltmayan sıcaklıklar bu dönem en fazla 30 °C’ye yükseliyor.

Haziran-ağustos arasındaki yaz döneminde ise Lefkoşa’da termometreler 40 °C’yi geçebiliyor. Yanınıza yüksek faktörlü güneş koruyucusu ve şapka almayı unutmayın. Eğer sıcak hava sizi bunaltıyorsa gezinizi ilkbahar ve sonbahar aylarında planlamanız en ideali. Kapsamlı bir Lefkoşa gezisi için en az üç gününüzü ayırmalısınız.

Lefkoşa’ya Nasıl gidilir?

Lefkoşa’ya gitmeyi düşünüyorsanız, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan aktarmasız olarak Ercan Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Gaziantep, Hatay’dan da Lefkoşa’ya direkt uçuş imkanı mevcut. Size en uygun tarihleri Lefkoşa uçak bileti sayfası üzerinden inceleyebilirsiniz. Farklı şehirlerden Lefkoşa’ya gitmeyi düşünüyorsanız İstanbul aktarmalı seferlere de göz atabilirsiniz.

Lefkoşa Şehir İçi Ulaşım

Kıbrıs’ta toplu ulaşım araçları çok fazla tercih edilmese de hem şehir içi hem de şehirlerarası ulaşımı sağlayan otobüsler mevcut. Otobüslerin büyük kısmı 05.00-21.00 saatleri arasında hizmet verirken 21.00-04.00 saatleri arasında kullanabileceğiniz gece otobüsleri de bulunuyor. OSEL tarafından işletilen Lefkoşa’daki otobüslere binmek için biletinizi şoförden temin edebilirsiniz. Tek binişlik bilet alabileceğiniz gibi kalış sürenize göre günlük, haftalık ya da aylık bilet seçeneklerini de tercih edebilirsiniz.

Lefkoşa’da ulaşım için en çok tercih edilen seçenek ise araç kiralama. Bu konuda dikkat etmeniz gereken nokta ise KKTC’de trafik sol şeritten akıyor. Araç kiralamadan önce bu durumu göz önünde bulundurmalısınız. Araç kiralarken yerel veya uluslararası ehliyetinizi kullanabilirsiniz. Lefkoşa’da zahmetsiz ve konforlu ulaşım sağlayan taksiler lüks araçlarla hizmet veriyor. Taksimetre mevcut olsa da binmeden önce pazarlık yaparak şehirde gezilmesi gereken noktalara daha hesaplı ulaşım sağlayabilirsiniz.

Lefkoşa Gezilebilecek Yerler

1845 yılında inşa edilen Arap Ahmet Camii, kentin Türk mimari tarzıyla inşa edilen en etkileyici dini yapısıdır. 1209 ile 1228 yılları arasında inşa edilen Selimiye Camii, adanın en iyi ve en görkemli dini mimari yapısı olarak takdir edilir. Selimiye, önceki St. Sophia Katedrali’dir. Haydarpaşa Camii de kentin ünlü camilerindendir.

1572 yılında inşa edilen Büyük Han, Türk mimarisinin Lefkoşa’da bulunan en önemli eseridir. Bu hanın iki girişi bulunur.

Lefkoşa’nın merkezi, Venedik Surları ile çevrilidir. Bu duvar, 16. yüzyılda kenti Osmanlılara karşı savunmak için Venedikliler tarafından yapılmıştır. Duvarın üç kapısı vardır.

Girne Kapısı, eski kenti çevreleyen duvarın kapılarından biridir. Bu kapı, kente giriş ve çıkışın yapıldığı en önemli noktalardan biriydi.

Selimiye Cami’nin doğusunda yer alan Taş Sanatları Müzesi (Lapidary Museum), 15. yüzyılda inşa edilmiş Venedik tarzı bir yapıdır.

Lefkoşa Kültür ve Eğlence

Lefkoşa Oda Orkestrası, Kent Orkestrası ve Belediye Orkestrası yıl içerisinde çeşitli konser ve etkinliklere ev sahipliği yapar.

Halk dansları ve bale kentte oldukça yaygındır. Ağustos’da düzenlenen Uluslararası Halk Dansları Festivali, kentin kültürel birikiminin bu yönüyle en güzel örneklerindendir.

Sinemalar, gece kulüpleri, diskolar ve kumarhaneler, kent eğlencesinin başlıca unsurlarındandır. Kentin farklı yerlerinde çok sayıda diskonun varlığına rastlayacaksınız. Dans etmek ve eğlenmek için kent otellerinde de aradığınızı bulacaksınız.

Lefkoşa Festivalleri

Rotanızı Lefkoşa’ya çevirmeden önce şehirde ve çevresinde düzenlenen etkinliklere göz atmanız seyahatinizden daha fazla keyif almanızı sağlayabilir. Özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte KKTC’de birbirinden renkli festivaller sahne alıyor. İşte, Lefkoşa ve çevresindeki festivaller…

Kuzey Kıbrıs Uluslararası Müzik Festivali (Mayıs)
Güzelyurt Portakal Festivali (Haziran-Temmuz)
Uluslararası Mağusa Kültür-Sanat Festivali (Haziran-Temmuz)
Girne Kültür ve Sanat Festivali (Haziran-Eylül)
Kıbrıs Tiyatro Festivali (Eylül)
Girne Zeytin Festivali (Ekim)

Lefkoşa Yeme İçme

Türk Kıbrıs mutfağı, bulundurduğu çeşitli lezzetlerle tüm yemek severlere hitap eden bir zenginliğe sahiptir. Farklı kültürlere şahitlik etmiş kentin mutfağı, bu yönüyle tutarlı bir özelliktedir. Oteller ve kentte bulunan çok sayıda restoran, dünya mutfağından nefis örnekler sunar.

Kent mutfağından lezzetler;

Yemek: Pırasa, fırında fasulye, yeşil fasulye, okra, et dolması, bumbar, köfte, yalancı dolma, molehiya, musakka, fırın kebap, şiş kebap.

Pilavlar: Pirinç pilavı, bulgur pilavı, mücendra pilavı.

Çorbalar: Mercimek çorbası, pirinç çorbası, paça çorbası, erişte çorbası, sebze çorbası, humus çorbası, tarhana çorbası.

Mezeler: Humus, cacık, kızartılmış hellim, samarella, patates salatası, kalamar, marul ve yoğurt salatası…

Tatlılar: Ekmek kadayıfı, lokma, simit helvası, samsi, paluze, tel kadayıf, fırın kameri.

Lefkoşa Alışveriş

Yerli ve yabancı malların yanı sıra özellikle yerel el sanatları ve hediyelik eşyalar, kentin alışveriş dünyasının en önemli parçalarıdır. Mücevherler, deri ürünleri, lefkara örgüsü, el işleri, kilimler, çanak ve çömlekler, kente özgü alışveriş ürünlerindendir. Konfeksiyon ürünleri, kent alışverişinin en önemli parçasıdır. Bu ürünler oldukça kaliteli ve ucuzdur. Kentte konfeksiyon ürünlerinin satıldığı çok sayıda dükkân bulacaksınız.

Lefkoşa Belediye Çarşısı, verimli ve eksiksiz bir alışveriş turu için mutlaka uğramanız gereken bir yerdir.

Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Türk vatandaşları 90 gün süreyle Lefkoşa’ya kimlik kartı ile seyahat edebiliyor.
Ana dil olarak Türkçe konuşulan şehirde, ayrıca İngilizce ve Rumca tabelalar görmeniz de mümkün.
Kıbrıs’ta trafik soldan akıyor, direksiyonlar ise sağ tarafta. Araç kiralamak isterseniz, bu durumu göz önünde bulundurun.

Önemli Telefonlar

Alan Kodu: +90392
Şehir Kodu: 22
Ercan Havalimanı: +90 392 600 51 00
Acil Yardım: 112
Polis: 155

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.