ref: refs/heads/v3.0

Şirince nerede nasıl gidilir?

Guetemala’da bu yılki kazılarda hem daha eski hem de 21 Aralık 2012 tarihinin daha ilerisini gösteren bir Maya takvimi bulunsa da belli çevrelerin, ‘Efsanevi Marduk gezegeninin 21 Aralık’ta dünyaya çarparak kıyametin kopacağı’ yönündeki inanışı sürüyor.

Guetemala’da bu yılki kazılarda hem daha eski hem de 21 Aralık 2012 tarihinin daha ilerisini gösteren bir Maya takvimi bulunsa da belli çevrelerin, ‘Efsanevi Marduk gezegeninin 21 Aralık’ta dünyaya çarparak kıyametin kopacağı’ yönündeki inanışı sürüyor.

Dünyada kendilerini ‘Mavi Enerji Grubu’ olarak nitelendiren bir grup, 21 Aralık 2012’de sonlanan Maya takvimine dayanan inanışları çerçevesinde, kıyametten yeryüzünde sadece Şirince ile Fransa’nın güneyindeki Bugarach köyünün etkilenmeyeceğini düşünüyor. Bu düşünce, bozulmamış mimari yapısıyla önemli bir turizm merkezi konumunda olmasına karşın, her yıl 15 Aralık’tan yılsonuna kadar süren Noel döneminde yabancı turistten mahrum kalan Şirince köyünü cazibe merkezi haline getirdi.

ŞİRİNCE ,SELÇUK

Şirince, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı ve Selçuk’a 8 km uzaklıkta tarihi mimarisi başarıyla korunmuş turistik bir köydür.

Özgün adı olan Kırkınca’nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet’in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik’in talimatıyla Şirince şeklinde resmileştirilmiştir. nüfusu 687 kişidir.

19. yüzyılda, özellikle ihracata yönelik incir üretimiyle ünlü, 1800 haneli bir Rum kasabasıydı. 1923’te Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumların ayrılmasıyla (çoğu Katerini’nin Nea Efesos köyüne yerleşmiştir), Kavala’nın Müştiyan (Moustheni) ve Somokol (Domatia) köylerinden gelen mübadillerle iskân edilmiştir. Köyün evvelce bağ, incir, zeytinciliğe dayalı olan ekonomisi, bir tütün bölgesinden gelen yeni sakinlerinin elinde bir süre sekteye uğramış, ancak son yıllarda artan turistik önemine paralel olarak, bu sektörler yeniden gelişmeye başlamıştır. Bağcılık ve zeytinciliğin yanı sıra, şeftali, incir, elma, ceviz ve kiraz yetiştirilir. 1950’li yıllarda 2000-3000 civarında iken sonradan 700’e kadar düşen köy nüfusu, 1990’lı yıllardan itibaren turizmin gelişmesiyle birlikte tekrar yükseliş eğilimi içine girmiştir. Köyde halen bazı Rum evleri pansiyon olarak hizmet vermektedir.
Şirince’de üretilen zeytin yağları güney ege’de üretilen en iyi zeytin yağları olup yüksek aroma değerlerine ve düşük asit değerlerine sahiptir.

Köy içinde harap durumda olan iki Rum kilisesi bulunmaktadır. Ayrıca Tarihi Mimari Yapısı Korunmaktadır.

Şirince Nerede?

Şirince, dört bir yanı ağaçlarla çevrili ve yeşilin her tonunu görebileceğiniz muhteşem bir dağ köyüdür. Şirince, sadece İzmir’in değil tüm Türkiye’nin en beğenilen ve dikkat çeken köyleri arasında yer alır. Şirince Aydın iline bağlı İzmir’in Selçuk ilçesine 8 kilometre mesafede yer alıyor.

Mimari dokusu korunmuş turistik bir köy olan Şirince’de çok sayıda bembeyaz ve oldukça şirin evler bulunuyor. Bölgede bulunan pek çok kişi evini pansiyona çevirdiği için bölgede konaklama sıkıntısı da bulunmuyor.

Şirince’ye Nasıl Gidilir?

Şirince İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı olan bir dağ köyüdür. Selçuk’a sekiz kilometre bir mesafede yer alan köye özel aracınızla gelmeyi düşünüyorsanız İzmir – Aydın otobanından Selçuk tabelasını takip ederek oradan da Şirince ayrımına girmeniz gerekiyor. Köy vadi tepesinde olduğu için yaklaşık on beş dakika kadar boyunca virajlı bir yol gitmeniz gerekiyor. Köyde birkaç tane otopark bulunuyor, ama yaz döneminde otoparklar ücretli hizmet veriyor.

Eğer İzmir’den Şirince’ye gidecekseniz, araba ile Selçuk – Kuşadası yönüne saparak Selçuk şehir merkezine gelmeden solda bulunan Şirince tabelasından girmeniz gerekir. Eğer arabanız yoksa İzmir araç kiralama seçenekleri ile Şirince’ye de geçebilirsiniz. Toplu taşıma ile dağ köyü olan Şirince köyüne ulaşmak biraz zahmetli olsa da ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bodrum’dan Şirince’ye gitmeyi düşünüyorsanız Milas, Bafa, Söke, Ortaklar ve Selçuk rotasını takip ederek yaklaşık olarak 2.5 saatte Şirince’ye kolaylıkla varabilirsiniz. Bodrum’dan gelmenin avantajını da kullanarak dilerseniz Bafa Gölü’nde kısa bir mola verebilirsiniz.

Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olan Bafa Gölü’ne karşı çay içerek muhteşem manzaranın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Dönüşte ise, Söke’de bulunan outletlere uğrayarak uygun fiyata alışveriş yapma imkanı bulabilirsiniz. Şirince’ye Selçuk’tan düzenli olarak minibüsler de hareket ediyor. Aynı zamanda İzmir – Selçuk arasında İzban hattı bulunuyor.

Şirince Gezilecek Yerler Nelerdir?

Şirince’de birbirinden güzel meyve ağaçlarının dalından meyve yiyebilir, ev şarabı ve butik şarapları tadabilirsiniz. Aynı zamanda bu şirin köyde köy kahvaltısı yapabilir, zeytinyağının hasından alabilirsiniz. Şirince’nin otlu ve patatesli gözlemesinden tadabilir ve köy manzarasına karşı kahve keyfi yapabilirsiniz. Dileyen kişiler, köy kahvesinde çok güzel bir kaç saat geçirme imkanı bulabilir. Köydeki sanat galerileri gezebilir, Meryem Ana evi ve kilisesi görebilirsiniz.

Bölgede bulunan pek çok kişi evini pansiyona çevirdiği için kalacak yer sorunu yaşanmaz. Dağın üzerindeki bembeyaz ve şirin evlerde konaklama imkanı elde edebilirsiniz. Bu şirin köyün taş döşenmiş sokaklarını adım adım dolaşarak bu büyülü dünyada kaybolabilirsiniz. Şirince’de belli başlı görülmesi gereken yerler,

Zeytin ağaçları içindeki taş sokaklar ve Cumbalı beyaz renk evlerin arasında muhteşem fotoğraflar çekinme imkanı bulabilirsiniz. Doğanın tertemiz havasını içine çekerek yeşilin her tonunu görme şansı bulabilirsiniz.

  1. piyasa kurdu dedi ki:

    Beklenen olmadı, kıyamet kopmadı ama Şirinceyi duymayan kalmadı. Bence başarılı bir tanıtım.