ref: refs/heads/v3.0

Hangi hastalıklarda uçak yolculuğu yapılır?

Hangi hastalıklarda uçak yolculuğu yapılmaz?,Anemi (Kansızlık) Hastaları Uçağa Binebilir mi?,Psikolojik Rahatsızlığı olanlar Uçağa Binebilir mi?,Uyku Apnesi olanlar Uçağa Binebilir mi?,Kuruyemiş alerjisi olanlar Uçağa Binebilir mi?

Hangi hastalıklarda uçak yolculuğu yapılmaz?

Uçak ile seyahat, özellikle uzun mesafeli ise, yolcuların sağlığını olumsuz etkileyebilecek bazı durumlar içerebilir. Geçmişte bazı sağlık problemleri olan yolcular ise bu durumlardan daha çok etkilenebilir. Örneğin kabin hava basıncı, oksijen düzeyi sağlıklı insanlar için uygun olarak ayarlanmış olsa da bazı özel sağlık durumu olan kişilere rahatsızlık verebilir.

Hava yolculuğunun yapılmaması gereken durumlar

  • 7 gününü doldurmamış olan bebekler.
  • Hamileliğin son 4 haftası içindeki (çoğul gebeliklerde 8 hafta) ve doğumdan sonraki ilk 7 gün içerisindeki kadınlar.
  • Dinlenme halinde bile hissedilen göğüs ağrısı veya angina pektoris
  • Herhangi bir ciddi ve bulaşıcı hastalığı olanlar.
  • Kanama, travma ve enfeksiyondan dolayı artan kafa içi basınç.
  • Sinüs enfeksiyonu, kulak burun boğaz enfeksiyonları (özellikle de östaki borusu tıkanmışsa).
  • Son zamanlarda olan myokardial enfarktüs ve kriz.
  • Ciddi kronik solunum hastalığı, dinlenme halindeki nefessiz kalma veya çözümlenemeyen pnömotoraks.
  • Orak hücre anemisi olanlar
  • 200 mmHg’dan fazla sistolik basınca sahip, kontrolsüz arteriyel hipertansiyonu olanlar

Havanın veya gazın içeride kaldığı, son zamanlarda gerçekleşen bir cerrahi girişim ya da hasar durumu (özellikle de karın travması mide-bağırsak ameliyatları, baş-yüz-göz hasarları, beyin ameliyatları ve göz yuvarlağının içine girildiği göz ameliyatları).

Skuba dalıcıları dalış yaptıktan sonra kısa vadede hava yolculuğuna çıkmamalıdırlar:
(birden fazla gün sınırsız dalış yaptıktan sonra en az 24 saat, 2 saat dalış yaptıktan sonra en az 12 saat)

Kırık Çıkık ve Alçılı Uçağa Binilir mi?

Doktora danışılarak hava yolculuğu yapılması gereken hastalıklar ise şunlardır:

Yukarıdaki hastalıklar veya başka bir nedenden dolayı yolculuk etmesi şüpheli olan kimseler, uçakla yolculuk yapmaya karar vermeden önce doktora danışmalıdır. Böyle bir şüphe durumunda havayolu şirketi tıbbi bir sağlamlık durumu isteyebilir. Seyahat sırasında ve gidilecek yerde kullanılacak tüm ilaçların el çantasında taşınması ve her zaman için kolayca ulaşılabilir bir yerde bulundurulması gerekir. Ayrıca ciddi yiyecek alerjisi olan kişilerin uçakta ikram edilen yiyeceklere karşı dikkatli olması gerekir. (Merve Kılıç (enuygun.com))

Ameliyatlı biri uçağa binebilir mi?

Anemi (Kansızlık) Hastaları Uçağa Binebilir mi?

Kalp ve akciğer rahatsızlığı gibi ciddi başka hiçbir rahatsızlığı bulunmayan, hemoglobin değerleri 8 gr/dl’ in üzerinde olan yolcuların sorun yaşamaksızın havayolu ile seyahat edebilirler. Eğer Hemoglobin değeri 7,5 gr/dl’in altında ise ilave oksijen desteği düşünülmelidir. Hemoglobin değerleri hafif düşük kronik anemisi olan yolcularımız ise uçuş sırasında belirgin sıkıntı yaşamadan bu durumu tolere ettiğini net bir şekilde yolcu bilgi formu ile havayolu şirketine bildirmelidir.

Psikolojik Rahatsızlığı olanlar Uçağa Binebilir mi?

Psikiyatrik rahatsızlığım var. Havayolu ile seyahat edebilir miyim? Havayolu ile seyahat etmem hastalığımı kötüleştirir mi?

Havayolu şirketiniz, rahatsızlığınız hakkında telefon yada bilgi formu ile doktorunuzdan daha fazla bilgi alarak bu sorunun en uygun yanıtını verebilir.

Uyku Apnesi olanlar Uçağa Binebilir mi?

Uyku apnem var; Uçak kabini içinde kullanmak üzere CPAP makinemi el bagajı şeklinde uçağa alabilir miyim?

Havayolu şirketine CPAP makinenizi uçak kabinine almak istediğinizi bildirerek rezervasyonunuzu yaptırmalısınız. İlave olarak havayolu şirketi, doktorunuzdan bu cihazı kullanmak zorunda olup olmadığınızı bildirir belge isteyebilir. Kabin içerisinde cihazına uygun güç kaynağı bulunmayabilir. Bu yüzden havayolu şirketi kuru pil ile çalışabilen cihaz kullanmanızı önerebilir.

Kuruyemiş alerjisi olanlar Uçağa Binebilir mi?

Kuruyemislere allerjim var, havayolu ile seyahat ederken risk altında mıyım?

Bu durum havayolu şirketlerine göre değişiklik gösterebilmekte olup, bu konu ile kesin bir cevap verebilmek mümkün değildir. Örneğin yemeklerinde veya aperatiflerinde fıstık bulundurmayan bir havayolu uzun menzilli uçuşlarının menüsünde fıstığa yer verebilir. Yine business ve first class uçuşlarında diğer kuruyemiş türleri de yer alabilmektedir.

Bazı havayolu şirketleri, yolcunun önceden bildirmesi durumunda bu ürünleri uçuşlarından çıkarabilmektedir. Ama bu durum bile diğer yolcuların kendi tüketimi için veya yanlışlıkla olsa bile fındık fıstık ürünlerini yanlarında getirmeleri gerçeğini dışlayamaz.

Günümüzde eser miktarda bile olsa riskli gıda içerik bildirimleri yaygınlaşmıştır. Bugüne kadar kimsenin uçakta fındık-fıstık tozunu soluması sebebiyle öldüğü düşünülmemektedir. Oluşan reaksiyonların çoğu hafif veya orta şiddette hissedilmektedir. Üstelik birçok uçak, şiddetli allerjik reaksiyon tedavisi için ilaç içeren, hekim kullanımı gerektiren, kapsamlı bir tıbbi kit taşımaktadır. Yine de allerjik bir bünyeniz varsa, doktor tarafından reçete edilmiş ilaçlarınızın yanınızda olduğundan ve uçak içinde kullanılabilir olduğundan emin olmalısınız.

Uçak içindeki kabin memurları yanınızda taşıdığınız ilaçlarla tedavinizi uygulamak için eğitilmemişlerdir ama size imkan ve bilgileri dahilinde destek vereceklerdir. Olası tedavi gereksinimi durumunda yanınızda bulunan aile üyeleriniz, arkadaşlarınız, varsa yolculardan gönüllü sağlık personeli tarafından yardım edilmesi beklenmelidir. Eğer epipen türü adrenalin otoenjektörünüz varsa, bunlara uçakta izin verilebilmektedir. Fakat yanınızda bu ilaç ve ekipmanın mutlaka gerekli olduğuna dair bir yazınızın olması ve güvenlik geçişlerinde ilgili personele göstermeniz önem arz etmektedir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.