ref: refs/heads/v3.0

Kalp Hastaları Uçağa Binebilir mi?

Kalp hastaları nasıl uçmalı?,Kalp Hastaları Uçağa Binebilir mi?,Kriz geçiren biri kaç hafta sonra uçabilir?,Kalp krizi sonrası ne zaman uçuş güvenlidir?,Kalp pili olanlar uçuş sırasında nelere dikkat etmeli?

Kalp rahatsızlığı bulunan ve durumu stabil olan kişilerin büyük bir çoğunluğu emniyetli bir şekilde havayolu ile seyahat edebilir. Ancak kişinin kalp rahatsızlığı ciddi ise ve stabil değilse, durumu düzelip stabil hale gelinceye kadar havayolu ile seyahati ertelenmelidir. Havayolu ile seyahat planınızı doktorunuz ile paylaşmanız ve Sağlık Sigortanızı yaptırmanız önemli diğer bir husustur.

Eğer doktorunuz hava yolu ile seyahat edebileceğinizden emin değilse, havaalanında veya uçuş esnasında örneğin ilave oksijen desteği gibi özel bir destek gerekiyorsa, uçuşunuz öncesi ilgili havayolu şirketi ile doğrudan ya da web ortamında temasa geçip, havaalanına gelişinizden uçuşunuz sonlanıncaya kadar ilave tıbbı donanım ve oksijen ihtiyacınızı bildirebilir, havayolu şirketinde var olan destek hizmetinden veya sağlık destek ekibinden yardım alabilirsiniz. Havayolu şirketinde böyle bir destek hizmet yok ise o havayolu şirketi ile seyahatiniz mümkün olamayacaktır.

Bazı durumlarda havayolu şirketi havayolu ile seyahat edebilmeniz için, doktorunuz ile görüşmenizi, ilave soruların olduğu bir formun doldurulmasını isteyebilir. İlaçlarınızı el bagajınızda taşımanız uçuş esnasında kullanım ihtiyacınız olabileceği için önemlidir. Ayrıca ilaç reçetenizin kopyasını yanınızda bulundurmanız önemlidir. (shgm.gov.tr) Hangi hastalıklarda uçak yolculuğu yapılır?

Uçuştan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Herhangi bir kalp rahatsızlığı bulunan kişinin uçakla seyahate çıkmadan önce doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Doktorun durum değerlendirmesine göre uçuşa girmek daha sağlıklı olacaktır.
  • Doktor kontrolünde efor testi yapılması iyi olacaktır çünkü test sonucunda göre yolcunun uçuşa katılmadan önce kan sulandırıcı yaptırması gerekebilir.
  • Kandaki oksijen oranının da kontrol edilmesi önemlidir. Bu oran%92’nin altındaysa hastanın uçuş esnasında oksijen alması gerekecektir. Bunun için de havayolu firmasına uçuştan önce bilgi verilmelidir.
  • Uçakla seyahate çıkarken rahat kıyafetler giyilmesi daha iyi olacaktır.
  • İlacı olan hastaların ilaçlarını uçuştan önce hızlıca erişebilecekleri bir yere almaları gerekmektedir.
  • Uçuş öncesinde bol su içilmeli ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Kalp pili, stent vb. bulunan hastalara acil durumlarda hızlı müdahale edilebilmesi için, hangi cihazın takılı olduğunu belirten bir belgenin görünür bir şekilde taşınması önemlidir.
  • Kalp pili, stent vb. bulunan hastalar güvenlik kontrolü esnasında metal dedektörlerden etkilenmemek için kenardan geçmek isteyebilirler. Bu durumda güvenliğin el dedektörüyle arama yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise el detektörünün kalp kısmına fazla yaklaştırılmaması gerektiğidir.

Uçuş Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Uçuş esnasında da öncesinde olduğu gibi bol su tüketmek ve alkolden kaçınmak gerekmektedir.
  • Uçuş esnasında basit birkaç hareket yapmak, hareketsizlikten kaynaklanan kan dolaşımı yavaşlığının engellenmesini sağlayacaktır. Kan dolaşımı yavaşlamadığı için de pıhtı oluşum ihtimali azalacaktır.
  • Uçuş esnasında herhangi bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda kabin memurundan yardım talep edilmelidir.

Kalp hastaları nasıl uçmalı?

Kalp hastalarını uzun mesafe uçak yolculukları korkutur. Ancak gerekli önlemler alınırsa korkmaya hiç gerek yok.
Kalp hastalarının uçuştan önce bir kardiyolog tarafından değerlendirilmesinde fayda olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Gençbay, “Gerekirse hastaya efor testi ve kan sulandırıcı iğne yapılabilir” diyor.

Kalp hastalarının sorunsuz bir seyahat geçirmeleri için alabilecekleri önlemler şöyle

  • Uçuş sırasında görülen tıbbi acillerin en sık nedenlerinden biri kalbe ait sorunlardır. Birinci sırada “vazovagal senkop” denilen, ani kan basıncı düşmesine bağlı bilinç yitimleri, ikinci sırada ise doğrudan kalbe ait nedenler gelmektedir. İyi tarafı, tüm uçuşlar dikkate alındığında sıklığı oldukça düşüktür. Arşiv verilerine göre, toplam 1 milyon uçuşta 8 tıbbi acil olay olmakta ve bunların yüzde 20’si kalbe ait sorunlardan kaynaklanmaktadır.
  • İşin kötü tarafı ise kalbe ait tıbbi acillerin sıklıkla ölümcül olabilmeleridir. 1996-1997 yılları arasında kaydedilen 1.4 milyon uçuşta görülen 15 yolcu ölümünün 12’sinin kalbe ait olduğu saptanmıştır. Bu nedenle, Federal Aviation Administration tarafından büyük uçaklara, taşınabilir ve dışarıdan şok vererek ritim düzelten cihazlardan bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.
  • Uçak içerisinde kabin basıncı, genellikle 2500-3000 metre irtifasındaki oksijen basıncına göre ayarlanır. Buna bağlı olarak kandaki oksijen miktarında azalma eğilimi olur. Ayrıca, akciğer basıncında ve kanın pıhtılaşma eğiliminde de hafif artış saptanır. Bunlar sağlıklı yolcular için risk teşkil etmez. Öte yandan, irtifadaki bu ani değişiklik, kan oksijeni zaten düşük, ciddi kalp veya akciğer sorunu olan hastalarda önemli riskler doğurabilir.

Kriz geçiren biri 3 hafta sonra uçabilir

Uçuşlarda ritim problemi riski var mı?

  • Uçuş sırasında, yatkın kişilerde, ‘ekstrasistol’ dediğimiz, normal zamanından farklı bir zamanda gelen kalp atımlarında hafif artma eğilimi vardır. Ciddi ritim problemlerinde artış gözlenmemiştir.

Kalp krizi sonrası ne zaman uçuş güvenlidir?

  • Sorunsuz atlatılan bir kalp krizinden (enfarktüs) 2-3 hafta sonrası uçuş yapılabilir. Eğer kalp krizi sırasında kalp yetmezliği veya buna benzer sorunlar işe karıştıysa, hastanın 6 haftalık bir süre içinde uçmamasında fayda vardır. Uçuştan önce kardiyologun hastayı yeniden değerlendirmesinde ve uçuş öncesi efor testi yapmasında fayda vardır.

Kalp damarına stent takılması sonrası ne zaman uçuş güvenlidir?

  • Benzer şekilde 2 haftalık sürede uçuştan kaçınmakta fayda vardır. En yüksek risk ilk bir haftadır.

Bypass operasyonu sonrası ne zaman uçuş güvenlidir?

  • Komplikasyonsuz bir bypasstan 3 hafta sonra uçuş güvenlidir.

Önce kardiyolog sonra uçak

Uçuş öncesi efor testi yapılmalı mı?

  • Kalp damarında tıkanıklık olan veya daha önce kalp krizi geçiren hastalar uçuş öncesi bir kardiyolog tarafından değerlendirilmelidir. Uzun uçuşlarda bu daha da önem kazanmaktadır. Eğer hastanın göğüs ağrılarında artış varsa, yakın bir zamanda kalp krizi geçirilmişse veya stent/bypass gibi bir müdahale yapılmışsa uçuş öncesi efor testi yapılmasında fayda vardır. Uzun yıllardır yakınmalarında artış olmayan koroner hastalarında uçuş öncesi efor testine gerek yoktur.

Kimlerin uçuş sırasında ilave oksijen almasına gerek vardır?

  • Kandaki oksijen doyumu yüzde 92’nin altında olan kişilerin uçuş sırasında ilave oksijen alması gerekir. Bu durumun uçak şirketine önceden bildirilmesi gerekmektedir.

Kalp pili olanlar uçuş sırasında nelere dikkat etmeli?

  • Güvenlik kontrolleri sırasında pil veya ICD denilen ritim düzenleyici pili olan kişilerin, pil kartlarını göstermeleri ve mümkünse elle arama talep etmelerinde fayda vardır. Bu talep kabul edilmezse, el cihazı ile kontrol edilebilir; ancak el detektörüyle kontrol sırasında detektörün pile fazla yaklaştırılmamasında fayda vardır. Kalp pili olan kişilerin uçuş sırasında herhangi bir risk taşıdığını gösteren çalışma yoktur.

Hangi kalp hastaları için uçuş yasak?

  • Son iki hafta içinde kalp krizi (enfarktüs) geçirenler
  • Son 2 hafta içinde kalp damarına stent takılan veya balon yapılanlar
  • Yeni başlayan veya son zamanlarda giderek artan tipik koroner göğüs ağrısı olanlar
  • Son 3 hafta içinde koroner bypass operasyonu geçirenler
  • Kontrol edilmemiş kalp yetmezliği olanlar
  • Kontrol edilmemiş ciddi ritim problemi olanlar

Uçuş öncesi yapılacaklar listesi

  • BELGELERİNİZİ UNUTMAYIN: Yanınızda hastalığınızı veya stent, pil/ICD cihazı olduğunu bildiren kart veya belge bulundurun.
  • REFAKATÇİNİZ OLSUN: Tercihen uçuşta yanınızda eşlik eden bir yakınınız olsun.
  • İLAÇLARINIZI ETİKETLEYİN: Kalp ilaçlarınızı yanınıza üzeri etiketlenmiş bir şekilde alın. Dilaltı ilacınızı da almayı unutmayın.
  • DİYABET İLAÇLARINIZI YANINIZDA TAŞIYIN: Şeker hastaları; insülinlerini, şeker ölçme gereçlerini ve şeker hastası olduğunu belirten bir torba içinde yanlarında almalıdır.
  • UÇUŞ EKİBİNDEN YARDIM İSTEYİN: Yakınmalarınız olursa uçuş ekibine bildirin. Terleme, bulantı ve kusma yakınmalarınız varsa lavaboya yalnız gitmeyin.

Uzun uçuşların kabusu: Pıhtılaşma

  • Uçuş sırasında hareketsiz ve oturur pozisyonda olmak, bacak toplardamarlarında kanın göllenmesine ve burada pıhtılaşmasına yol açabilmektedir. Ayrıca uçuş sırasında sıvı kaybı ve oksijen azlığı pıhtılaşmaya eğilimi daha da artırmaktadır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki; ortalama 8 saatlik bir uçak yolculuğunda, 50 yaş üstü kişilerin yüzde 10’unda baldır toplardamarlarında tamamen sessiz seyreden pıhtı saptanmaktadır. Bu pıhtıların yaklaşık beşte biri daha büyük toplardamarlara doğru büyüme göstermekte ve bunların da yüzde 10’u yerinden kopup akciğer damarlarını tıkamaktadır. Ölümcül olabilen bu duruma tıp dilinde ‘akciğer embolisi’ demekteyiz.
  • Bu nedenle, 8 saatten fazla süren uçuşlarda; 50 yaş üstü yolcuların veya 50 yaştan daha genç ama risk faktörü olanların diz altı varis çorabı (20-30 mmHg basınçlı) giymeleri önerilir.

Pıhtılaşmaya eğilimi artıran risk faktörleri:

  1. Daha önce akciğer embolisi olanlar,
  2. Şişmanlık,
  3. İleri derecede kalp yetmezliği olması,
  4. Son iki yılda saptanan kanser hastalığı,
  5. İlerlemiş varisleri olanlar.

Ne tür ilaçlar kullanılabilir?

  • Yüksek riskli kişilerde, uçuştan 2-3 saat önce yapılan kan sulandırıcı iğne de koruyucu olmaktadır. Bu kişilerin kardiyolog tarafından değerlendirilmesi gerekir. Aspirinin bu tür durumlarda koruyuculuğu yoktur.

Uçuş sırasında kan pıhtılaşma riskini azaltmak için alınabilecek önlemler

  1. Ara sıra koridorda kısa yürümeler yapmak
  2. Oturulan yerde sık sık baldır kaslarını kasıp gevşetmek ve diz altı bacak egzersizleri yapmak.
  3. Bol sıvı almak.
  4. Alkolden kaçınmak.
  5. Rahat giysiler giymek.

kaynak:hurriyer.com

İnsülin Kullananlar Uçağa Nasıl Biner?

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.