ref: refs/heads/v3.0

Ankara Nasıl gidilir, Nerede kalınır, Ne yenir?

Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara 1918-23 yılları arasında Kurtuluş Savaşı’nın merkezi olmuştur.
Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Ulusal Harekât merkezi ve Kurtuluş Mücadelesi’nin sembolü Ankara, 13 Ekim 1923 yılında başkent olarak kabul edilmiştir.

Ankara Genel bilgiler

Alan: 30.715 km²
Telefon Kodu: +90 312
Zaman Dilimi: Kış Saati : GMT +3
Yaz Saati : GMT +4

Ankara THY Bilet satış ofisleri
Havaş Ankara Esenboğa otobüs saatleri
Ankara Esenboğa Havalimanı Araç kiralama
Ankara Esenboğa Havalimanı Otelleri

Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara 1918-23 yılları arasında Kurtuluş Savaşı’nın merkezi olmuştur.
Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Ulusal Harekât merkezi ve Kurtuluş Mücadelesi’nin sembolü Ankara, 13 Ekim 1923 yılında başkent olarak kabul edilmiştir. Ulu Önder Atatürk’ün mezarı Anıtkabir, şehrin sembolü haline gelmiştir.

Ankara Esenboğa Havalimanı
Ankara Esenboğa Havalimanı uçuş bilgileri

Ankara’da Gezilebilecek Yerler

Ankara’ya gelenlerin mutlaka görmesi gereken en önemli ve en ihtişamlı tarihi eserlerden biri Atatürk’ün kabrinin bulunduğu Anıttepe’deki Anıtkabir’dir. 1944 yılında başlanan 750 m²’lik mozolenin yapımı 1953 yılında tamamlanmıştır. Mozolenin mimari yapısı kendi döneminin motiflerini taşırken aynı zamanda Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait mimari özellikleri de yansıtmaktadır. Barış Parkı ve Anıt Bloku (Aslanlı Yol, Tören Meydanı ve Mozole) olmak üzere iki ana bölümden oluşan Anıtkabir kompleksi içerisinde, 10 kule bulunmaktadır. Kent merkezindeki Tandoğan Meydanı’nda yer alan Anıtkabir’e ulaşım kolaylıkla sağlanabilir.

Ankara Kalesi Ankara’nın kültürel varlığına katkıda bulunan ve görülmesi gereken bir diğer önemli yapıttır. Altındağ ilçesinde yer alan kaleye çıktığınızda Ankara manzarasının %90’ını rahatlıkla izleyebilirsiniz. Tarihi M.Ö. II. yüzyıla kadar dayanan Kale iki kapı ve 42 kuleden oluşmaktadır. Kalecik ve Gaver Kaleleri de kültürel ve tarihi açıdan kent için büyük öneme sahiptir. Kalecik, Çankırı yolu üzerinde Ankara’ya 78 km mesafede, Gâvur Kalesi ise Haymana ilçesi yakınlarında yer almaktadır.

Eğer kentin kültürel yapısını kavramak istiyorsanız kültürel ve tarihi öneme sahip Beypazarı ilçesini mutlaka gezmelisiniz. İlçe, Hitit İmparatorluğu’na kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Eskiçağ evleri ve ilçeye özgü gümüş sanatı hemen gözünüze çarpacak önemli özelliklerdendir.

Ankara’daki Şeyh Hamamı, Türkiye’nin en önemli kaplıcalarına ev sahipliği yapmaktadır. Ankara modern ve büyük parklarıyla aynı zamanda sosyal bir şehirdir. Ankara kedisi, tavşanı ve keçisi ise dünya çapında üne sahiptir.

Müzeler, hamamlar, tapınaklar gibi birçok tarihi yapıt kenti donatmıştır. Anadolu Medeniyetleri Müzesi (Altındağ), Etnografya Müzesi (Namazgâh), Anıtkabir Atatürk Müzesi (Çankaya), Roma Müzesi (Ulus’a 400m mesafede), Gordion Müzesi (Yassıhöyük Köyü), Augustos Tapınağı (Ulus) şehrin tarihini ve kültürünü yansıtan önemli yerler arasındadır.

Ankara’da Kültür ve Eğlence

Ankara’nın kültürel ve sanatsal yönü, bir başkent oluşuna bağlı olarak oldukça gelişmiştir. Devlet Tiyatrosu, Devlet Opera ve Balesi, Başbakanlık Senfoni Orkestrası, Devlet Resim ve Heykel Müzesi, sayısız galeriler, kültürel amatör müzik grupları ve çok fazla sayıda modern park, kentin kültürel, sanatsal ve eğlence yaşamına renk katmaktadır.

Ankara Uluslararası Film Festivali, Ankara Uluslararası Sanat Festivali, Ankara Uluslararası Karikatür Festivali, Ankara Uluslararası Müzik Festivali, Asya-Avrupa Sanat Sergisi kentin en önemli kültürel ve eğlence aktiviteleri arasında yer alır. Ankara’nın en zevk veren parkları Abdi İpekçi Parkı, Altın Park, Botanik Parkı, Kuğulu Park ve Mogan Parkı’dır. Bu parkları dinlenmek, eğlenmek ve gezinti yapmak için tercih edebilirsiniz. Ayrıca Mogan Gölü denize kıyısı olmayan Ankara’da, deniz havasını içine çekmek isteyen ziyaretçiler için mükemmel bir gezi alanıdır.

Ankara caddeleri oldukça farklı gece eğlence alternatifleri ile doludur. Özellikle son yıllarda bu yerler çok fazla gelişme göstermiştir. Arjantin Caddesi şehrin kafe ve bar caddesidir. Gündüzleri burada lezzetli yemekleri tadarken gece de barlarda eğlenebilirsiniz. Sakarya Caddesi özellikle ucuz eğlence imkanlarıyla öğrencilerin gözde mekanlarından biridir. Gündüz insanlar genelde ayaküstü bu caddede atıştırırken gece yine aynı caddedeki barlarda müziğin ritmine kendilerini bırakabilirler.

Ankara’da Ne yenir ne içilir?

Ankara mutfağı, geleneksel Türk mutfağının yanında yöresel yemekleriyle de meşhurdur. Ornaç, Toyga Çorbası, Ankara Tavası, Arabaşı, Bahçe Kebabı, Cennet Küngü, Batık Helva çok zengin yerel listeden sadece birkaç örnek olarak sayılabilir. Geniş bir çorba, et yemeği, tatlı ve börek menüsü olmasına rağmen kent mutfağında sebzenin yaygınlığından bahsetmek oldukça zordur.

Ankara’da Ne yemeli?

Çorbalar: Keşkek çorbası, dutmaç, toyga çorbası
Et yemekleri: Ankara tavası, calla, çoban kavurma, orman kebabı
Köfteler: Kadınbudu köfte, mucirim köfte, yumurtalı köfte
Börekler: Cızlama, bazlama, kaha, nevzime, yalkı
Tatlılar, kompostolar: Ayva boranası, höşmelim, kabak tatlısı, pertem, kaygana

Ankara’da Alışveriş

Ankara’da alışveriş etmek istediğinizde, aradığınız her şeyi bulabileceğiniz sayısız alışveriş merkezinin sizi beklediğini unutmayın. Ankamall, Arcadium, Optimum, Carrefoursa, Bilkent Center, Mesa Plaza, Karum, Armada, Atakule, Cepa, Panora, 365, Antares, A City, Ankuva, Contour, Galeria, Metro Gross Market, Forum, Gordion ve Kentpark kentteki başlıca alışveriş merkezleridir.
Çankaya’da bulunan Atakule Alışveriş Merkezi 125m yükseklikte modern bir alışveriş merkezi olarak şehrin sembollerinden biri haline gelmiştir. Ulus yakınlarındaki Çıkrıkçılar yokuşu mağazalarıyla ünlüdür. Dokuma, çanak, çömlek ve hasır, Samanpazarı ve Çıkrıkçılar Yokuşu’nda sergilenen kente özgü el sanatları arasında sayılabilir. Bakırcılar Çarşısı antikaları, mücevheri, elbiseleri ve hediyelik eşyaları ile ünlüdür.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.