ref: refs/heads/v3.0

Havacılık Tarihinde İlk olan Türk Kadınları

Tarihte Türkiye’de Havacılık Alanını Kendilerine Meslek olarak edinmiş İlk Türk Kadınları

İlk kadın jet pilotu: Leman Altınçekiç (1958)

leman altincekic

Liseyi bitirdiği yıl Türk kuşu İnönü Tesisleri’nde planör eğitimi aldı. Hemen ardından Türk kuşu Motorlu Okulu’na öğretmen adayı olarak katıldı. 1954 yılında Silahlı Kuvvetler’e kadınların da alınmasıyla ilgili karar çıkınca İzmir Hava Harp Okulu’na başvurdu ve Ekim 1955’te burada eğitime başladı. Pervaneli uçaklarla eğitimini tamamlayarak 30 Ağustos 1957’de mezun oldu. Daha hızlı ve daha yüksekten uçmak arzusuyla jet pilotu eğitimi almak istedi. Ağustos 1958’de Eskişehir’deki jet eğitim filosuna katıldı ve kısa sürede eğitimini başarıyla tamamladı. NATO kuvvetlerinin de ilk ve uzun zaman boyunca tek kadın jet pilotu olmuştur.

İlk kadın pilot: Bedriye Tahir Gökmen (1933)

bedriye tahir gokmen

1932 yılında Vecihi Uçuş Okulu’nda havacılık eğitimine başladı. Bir yandan memurluk yaparken bir yandan uçuş eğitimlerini sürdürdü. 1933’te bröve aldı. Havacılık uğraşısı yüzünden çok tepki aldı, engellemelerle karşılaştı. Havacılık ile uğraştığı için aylığından ceza kesildi, sonunda işinden kovuldu.

İlk kadın savaş pilotu: Sabiha Gökçen (1937)

sabiha gokcen

Sabiha Gökçen, 1935’te Türkkuşu’nun açılış töreninde yapılan planör gösterilerinden etkilenerek havacılığa ilgi duydu. Atatürk’ün de destek vermesi ile 1935’te Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girdi, Ankara’da yüksek planörcülük brövelerini aldı. Gökçen, yedi erkek öğrenciyle birlikte Kırım’a gönderilerek altı aylık yüksek planörcülük eğitimini Koktebel Yüksek Planör Okulu’nda tamamladı. 25 Şubat 1936’da ilk defa motorlu uçak ile uçmaya başladı.

ilk defa uçan Türk kadını Belkıs Şevket Hanım

Belkis Sevket Hanim

Belkıs Şevket Hanım, 1 Aralık 1913 tarihinde ilk defa uçan Türk kadını ve aktivist 2’nci Meşrûtiyetin ilanından sonra, Donanma Cemiyeti tayyare ve gemi alma konusunda büyük bir bağış kampanyası başlattı. Müdafayı Hukuku Nisvan (Kadın Hakları Koruma Derneği) kurucularından olan Belkıs Şevket Hanım, bağışa destek vermek için 1 Aralık 1913 tarihinde, Fethi Bey’in idare ettiği Osmanlı isimli Deperdussin’e bindi. İstanbul üzerinde uçtular ve gökyüzünden üzerinde bağışa destek çağrısı bulunan propaganda kartları attılar.

İlk Kadın Hava Şehidi Eribe Kartal Hürkuş

eribe hanim

Eribe Kartal Hürkuş, 1936’da Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında gösteri atlayışı yaparken hayatını kaybetti.

29 Ekim 1936 günü Cumhuriyet Bayramı gösterileri sırasında, 18 yaşındaki genç paraşütçü Eribe Kartal Hürkuş 600 metre yükseklikten gösteri atlayışını yaptı. Eribe Hanım’ın paraşütü açılmadı ve virile kapılarak düşmeye başladı. Yere 60-70 metre kala virilden kurtulup paraşütü açtı ama paraşüt tekrar büzüldü ve genç paraşütçü yere düştü. Düştüğünde yaşıyordu fakat hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti.

İlk Kadın Paraşütçü Yıldız Uçman

yildiz ucman

Henüz bir ortaokul öğrencisi olan İzmirli Yıldız Uçman, 1935 Ağustos’unda, Ankara’da Türk Hava Kurumu’na bağlı olarak Türk Kuşu adında bir havacılık okulu açıldığını öğrenince Ankara’ya giderek başvuruda bulundu.

Eylül 1935’te, Türk Kuşu’nun Ergazi alanında paraşütle atlama gösterileri yapılırken Yıldız’ı Sovyet yapısı iki kişilik R-5 bombardıman uçağına bindirdiler. Yıldız atlayışını yaptı ve tarihte kendisini ilkler arasına yazdırdı.

Türk Havacılık Tarihinde ilk olanlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.