ref: refs/heads/v3.0

DGR Nedir?

DGR sertifikası nasıl alınır?,DGR kargo ne demek?,DGR paketleme nedir?,DGR Tehlikeli maddeler nelerdir?,DGR formu nedir?,DGR eğitimi nedir?,DGR Cat 6 Nedir?

DGR-IATA  NEDİR?

Tehlikeli Maddelerin Hava Yolu İle Taşınması ile ilgili Kurallar. Tehlikeli madde kuralları İngilizce adıyla Dangerous Goods Regulations ya da DGR, uçakla taşınması muhtemel her türlü tehlikeli maddelerin miktar, paketlenme ve taşınma şartlarının belirtildiği uluslararası mevzuattır.

IATA DGR Tarihi

IATA’ya üye havayolları 1953 yılında, her türlü madde ve malzemenin havayoluyla taşınması taleplerinin artması ve artış neticesinde taşınan her şeyin kontrol altına alınmadığı takdirde yolcunun, uçuş ekibinin, uçağın ve taşınan diğer malzemelerin emniyetini ciddi olarak etkileyebileceğini belirledi. Bunun sonucunda eldeki verilerle her türlü malzeme, miktar, paketlenme ve taşınma şartları anlamında değerlendirilerek 1956 yılında ilk “IATA Dangerous Goods Regulations (IATA Tehlikeli Maddeler Kuralları)” kitabı yayınlandı.

DGR kitabı IATA tarafından yıllık yayınlanmakta olup 2008 yılına ait son ve güncel revizyon 49’dur.

10 Kısım, Ekler ve İndeks bölümlerinden meydana gelir.

Kısım 1 – Uygulanabilirlik (Applicability)
Kısım 2 – Kısıtlamalar (Limitations)
Kısım 3 – Sınıflandırma (Classification)
Kısım 4 – Tanımlama (Identification)
Kısım 5 – Paketleme (Packing)
Kısım 6 – Paketleme özellikleri ve Performans testleri (Packaging Specifications and Performance Tests)
Kısım 7 – İşaretleme ve etiketleme (Marking and Labelling)
Kısım 8 – Dokümantasyon (Documentation)
Kısım 9 – Handling (Taşıma)
Kısım 10 – Radyoaktif maddeler (Radioactive materials)
Ekler (Appendices)
İndeks (Index)

DGR Maddelerin Genel Sınıflandırılması

Sınıf 1: Patlayıcılar
Sınıf 2: Gazlar
Sınıf 3: Yanıcı Sıvılar
Sınıf 4: Yanıcı Katılar
Sınıf 5: Oksitleyiciler ve Organik Peroksitler
Sınıf 6: Zehirli ve Bulaşıcı Maddeler
Sınıf 7: Radyoaktif Maddeler
Sınıf 8: Aşındırıcılar
Sınıf 9: Diğer Tehlikeli Maddeler

DGR sertifikası nasıl alınır?

DGR Eğitimini alacak kişilerin 18 yaşını tamamlamış, en az lise mezunu olması ve orta seviyede İngilizce bilmesi gerekmektedir. Sertifika : Eğitim sonunda sınavda 80 puan alarak başarılı olanlara IATA ve Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı onaylı DGR Kategori (1,2,3 ve 6 ) Temel Eğitim Sertifikası verilir.

DGR kargo ne demek?

Bazı maddeler uçakta taşınamayacak kadar tehlikelidir, bazıları sadece kargo uçaklarında taşınabilir, bazıları ise hem kargo hem yolcu uçağına kabul edilir. Hava yolu ile taşınacak tehlikeli maddelere belirli sınırlamalar ve kurallar getirilmiştir. Bu kurallar ise DGR olarak açıklanmaktadır.

DGR paketleme nedir?

DGR (Dangerous Goods Regulations ) tehlikeli maddelerin hava yoluyla taşınması amacıyla uçak ile taşınacak tehlikeli maddelerin miktar, paketleme ve taşıma şartlarının belirtildiği uluslararası kurallardır.

DGR Tehlikeli maddeler nelerdir?

Tehlikeli Madde Kuralları İngilizce adıyla Dangerous Goods Regulations veya DGR, uçakla taşınması muhtemel her türlü tehlikeli madde miktar, paketlenme ve taşınma şartlarının belirtildiği uluslararası kurallardır. Gizli Tehlikeli Madde ise genel anlamıyla görünür olmayan tehlikeli madde içerebilen maddelerdir.

DGR formu nedir?

DGR (Dangerous Goods Regulations ) tehlikeli maddelerin hava yoluyla taşınması amacıyla uçak ile taşınacak tehlikeli maddelerin miktar, paketleme ve taşıma şartlarının belirtildiği uluslararası kurallardır.

DGR eğitimi nedir?

Eğitimin Hedefi ; Tehlikeli madde operasyon, kontrol, hazırlama ve paketleme konusunda faaliyet gösteren personelin yeterli bilgi seviyesine ulaşması.

DGR Cat 6 Nedir?

Kategori 6: Tehlikeli madde ile ilgili operatörün kabul ve yer hizmetlerini yürüten işletmenin çalışanları.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.