ref: refs/heads/v3.0

ICAO Nedir? ICAO Görevleri nelerdir?

ICAO Nedir?,ICAO Ne zaman kuruldu?,ICAO’nun Görevleri nelerdir?, ICAO nereye bağlı?,ICAO merkezi neresi?,ICAO ekleri nelerdir?,ICAO komiteleri nelerdir?

ICAO Nedir?

Türkçesi Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu olan ICAO, Birleşmiş Milletlere bağlı yasal havacılık organıdır. BM kuruluş kararnamesinin 43. Maddesine dayanarak Chicago Konvansiyonu’na imza atan 52 ülke tarafından 1947 yılında kurulmuştur. 193 ulusal hükümet tarafından hava taşımacılığındaki iş birliğini desteklemek için finanse edilmekte ve yönetilmektedir. Küresel bir düzenleyici değildir. Eğer bir ülke, ICAO aracılığıyla kabul edilen belirli bir uluslararası standardı ihlal ederse ICAO’nun diplomatik yetenekleri ve rolü sayesinde ilgili ülkeye uluslararası hukuk kapsamında içerdiği maddeler ve ekler sayesinde diplomatik yaptırımlar uygulanabilmektedir. Ulusal hükümetler üzerinde herhangi bir yetkileri yoktur.

ICAO Ne zaman kuruldu?

Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO International Civil Aviation Organisation) Birleşmiş Milletler’e bağlı, 1947 yılında kurulmuş bir örgüttür. Chicago Konvansiyonu olarak da bilinen bu örgütün merkezi Kanada – Montreal’de bulunmaktadır.  EASA Nedir? Amacı ve Görevleri nelerdir?

ICAO’nun Görevleri nelerdir?

Uluslararası sivil havacılığın güvenli ve düzenli bir şekilde büyümesini sağlamak;
Barışçıl amaçlara yönelik uçak tasarımı ve işletmesini teşvik etmek;
Sivil havacılık için havayolları, havaalanları ve hava seyir tesislerinin gelişimini desteklemek;
Uluslararası kamuoyunun güvenli, düzenli, verimli ve ekonomik hava taşımacılığı ihtiyaçlarını karşılamak.

ICAO ne iş yapar?

ICAO, sivil havacılığın tüm ekonomik, teknik ve hukuksal yönlerinde söz sahibidir. Ülkeler arasında bir standardizasyon oluşturmak için ihtiyaç duyulan ekipmanları sağlar. Sivil havacılık alanında teknik ilkeler geliştirir. Uçak tasarım aşamasını destekler.

ICAO komiteleri nelerdir?

Hava Seyrüsefer Komisyonu (ANC), Hava Taşımacılığı, Teknik İşbirliği, Hava Seyrüsefer Hizmetleri Ortak Destek, İdari İşler, Mali, Yasadışı Müdahale, Edward Warner Ödülü (ICAO Konseyi ilk Başkanı – 1945 – 57), Hukuk ve Sivil Havacılık Çevre Koruma Komiteleri de Konseye karşı sorumlu birimleri oluşturmaktadır.

ICAO Anlaşması nedir?

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), 1944’te devletler tarafından Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesinin (Chicago Sözleşmesi) uygulanmasını ve denetimine yönetmek adına kurulmuş bir BM örgütüdür.

ICAO nereye bağlı?

Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO International Civil Aviation Organisation) Birleşmiş Milletler’e bağlı, 1947 yılında kurulmuş bir örgüttür. Chicago Konvansiyonu olarak da bilinen bu örgütün merkezi Kanada – Montreal’de bulunmaktadır.

ICAO merkezi neresi?

Montreal ya da Fransızca Montréal, Québec eyâletinin en büyük, Kanada’nın ise ikinci büyük kentidir. Kent, Paris’in ardından dünyanın Fransızca konuşan en büyük ikinci kentidir.

ICAO ekleri nelerdir?

1-Annex (Ek) 1 – Personnel Licensing (Personel Lisansları)
2-Annex (Ek) 2 – Rules of the Air (Hava Kuralları)
3-Annex (Ek) 3 – Meteorological Service for International Air Navigation (Uluslararası Hava Navigasyonu için Meteorolojik Hizmeti)
4-Annex (Ek) 4 – Aeronautical Charts (Havacılık Haritaları)
5-Annex (Ek) 5 – Units of Measurement to be Used in Air and Ground Operations (Hava ve Yer Operasyonları için Ölçüm Birimleri)
6-Annex (Ek) 6 – Operation of Aircraft – Aeroplanes (Hava Araçları Operasyonu – Uçaklar)
7-Annex (Ek) 7 – Aircraft Nationality and Registration Marks (Uçaklar için Ulusal ve Tescil İşaretleri)
8-Annex (Ek) 8 – Airworthiness of Aircraft (Uçağın Uçuşa Elverişliliği)
9-Annex (Ek) 9 – Facilitation (Tesis)
10-Annex (Ek) 10 – Aeronautical Telecommunications – Digital Data Communication Systems (Havacılık Haberleşmesi – Dijital Veri Haberleşme Sistemleri)
11-Annex (Ek) 11 – Air Traffic Services (Hava Trafik Hizmetleri)
12-Annex (Ek) 12 – Search and Rescue (Arama Kurtarma)
13-Annex (Ek) 13 – Aircraft Accident and Incident Investigation (Uçak Kaza ve Olay İnceleme)
14-Annex (Ek) 14 – Aerodromes – Aerodrome Design and Operations, Heliports (Aerodrome – Aerodrome Tasarım ve İşletmesi, Heliportlar)
15-Annex (Ek) 15 – Aeronautical Information Services (Hava Bilgi Hizmetleri)
16-Annex (Ek) 16 – Environmental Protection – Aircraft Noise (Çevresel Koruma – Uçak Gürültü)
17-Annex (Ek) 17 – Security: Safeguarding International Civil Aviation Against Acts of Unlawful Interference (Güvenlik: Kanunsuz Girişimlere Karşı Uluslararası Sivil Havacılığın Korunması)
18-Annex (Ek) 18 – The Safe Transport of Dangerous Goods by Air (Tehlikeli Maddelerin Havayolu ile Güvenli Taşımacılığı)
19-Annex(Ek)19-Safety Managment System, Emniyet Yönetim Sistemi

Türkiye’deki havaalanı kodları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.