ref: refs/heads/v3.0

İzmir nasıl gidilir nerede kalınır ne yenir?

İzmir Ne Zaman Gidilir,İzmir Nasıl Gidilir,İzmir Gece Hayatı Bar ve Eğlence,İzmir Festival ve Fuar,İzmir Ulaşım,İzmir Gezilebilecek Yerler,İzmir Yeme İçme,İzmir Alışveriş

Türkiye Cumhuriyeti’nin 3. büyük kenti İzmir, 8000 yıl öncesine dayanan bir tarihe sahiptir. Tarihi Paleolitik döneme kadar uzanan kentin, büyük imparatorluklardan küçük uygarlıklara sayısız medeniyeti tarih boyunca barındırmış olması şaşırtıcı değildir. Dünyanın 7. büyük harikası olan Artemis Tapınağı İzmir’dedir. İncil’de adı geçen 7 kiliseden 3’ü İzmir sınırları içerisindedir. İzmir, Anadolu’nun Ege Denizi’ne açılan en önemli kapısıdır.

İzmir Ne Zaman Gidilir

Her sahil şehri gibi İzmir’e de yaz-kış, ılıman bir hava hakim. Her ne kadar Ege Bölgesi’nde olsa da Akdeniz iklimi yaşanıyor kentte. Ocak-şubat en soğuk aylar. Ancak bu dönemde bile sıcaklık 6-7 derecenin altına pek düşmüyor. Elbette tatilcilerin ve turistlerin en çok tercih ettiği dönem mayıs-eylül arası. Sıcaklık bu aylarda 40 derecenin üzerine çıktığı bile oluyor. Neyse ki bölgeye özgü imbatlar İzmirlileri biraz olsun ferahlatıyor. Kışları bir yana İzmirliler, özellikle yaz aylarında cuma öğleden sonra şehrin hengamesinden kaçıp sayfiye yerlerinde alıyorlar soluğu. Bu nedenle yazın hafta sonları merkez, kışa nazaran daha sakin oluyor. Mevsimsiz bir şehir İzmir; yılın her ayında cazip destinasyonlarıyla tatilcilere pek çok seçenek sunuyor.

İzmir Nasıl Gidilir

İzmir’e demir veya karayoluyla da gitmek mümkün. Ancak en hızlı ve en pratik yol elbette havayolu. İstanbul’dan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na; Atatürk Havalimanı’ndan günde 40, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ise 35 karşılıklı sefer yapılıyor. THY, Atlasglobal, Pegasus, AnadoluJet, SunExpress, Onur Air; ülkemizdeki tüm havayolu şirketlerinin İzmir’e direkt uçuşu var. Yolculuk ise yaklaşık bir saat sürüyor. İzmir Adnan Menderes Uçuş Bilgileri

İzmir Gece Hayatı Bar ve Eğlence

İzmir’de gecenin kalbi Alsancak ve Karşıyaka’da atıyor. Alsancak daha makul eğlence seçenekleri sunuyor; Karşıyaka’daki mekanların biraz tuzlu olduğunu söyleyebilirim. İzmirliler özellikle kış aylarında hafta sonları, kafe-restoranlarda başlattıkları eğlenceyi, ilerleyen saatlerde bar ve kulüplerde sürdürüyor. Bar ve kulüpler genelde saat 22.00 gibi açılıyor.

Alsancak’ın en popüler mekanları Kafe Pi Kordon, Tektekçi, Plaza, Cafe Biyer, Sirena Pub ve Nar Bar. Karşıyaka’nın gözdeleri ise Black Jack, Reci’s Bar, Lime ve Tabula Rasa. Kabare ve şov izlemek isteyenlerin tercihi genelde Mache Cabaret ve 150 bin kişilik kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük kapalı gece kulübü unvanına sahip Lou Jain oluyor.

İzmir Festival ve Fuar

İzmir’de yıl boyunca eğlenceli mi eğlenceli, kimi yöresel/geleneksel kimi sanatsal pek çok festival düzenleniyor. En çok ilgi görenler ise şöyle:

Uluslararası Kukla Festivali: Dünyanın dört bir yanından kukla tiyatrolarının tüm hünerlerini sunduğu festival her yıl mart ayında düzenleniyor.

Avrupa Caz Festivali: Avrupa’nın ve Türkiye’nin önde gelen caz sanatçılarını bir araya getirmeyi amaçlayan festival, sanatseverlerle her yıl mart ayında buluşuyor.

Mart Dokuzu Ot Festivali: Her sene mart ayında düzenlenen ve geleneksel beslenmeyi, iyi, temiz ve adil gıdayı öne çıkarmayı hedefleyen etkinlikte pek çok yöresel lezzeti tadabilirsiniz.

Çocuk Festivali: 23 Nisan haftası düzenlenen ve müzikal, palyaço gösterisi, uçurtma şenliği ve dans gösterilerinin renklendirdiği etkinliğe özellikle çoçuğu olanlar mutlaka katılmalı.

Bornova Kiraz Festivali: Kiraz yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla haziran ayında düzenlenen etkinlik; yarışmalar, konserler ve halk oyunlarıyla oldukça şenlikli geçiyor.

Uluslararası Müzik Festivali: Her sene temmuz ayında düzenlenen festivalde, klasik müzikten baleye güzel sanatların en başarılı örneklerini izlemeniz mümkün.

Uluslararası Selçuk-Efes Kültür, Sanat ve Turizm Festivali: Eylülün ilk haftasında gerçekleştirilen festival, dünyanın dört bir yanından gelen müzik gruplarının dinletileri, sergiler, dans gösterileri ve halk oyunlarıyla katılımcılarına kültür ve eğlence dolu günler vaat ediyor.

İzmir Ulaşım

İstanbul’dan ve Ankara’dan, İzmir’e günün hemen her saati sefer var. Hatta İzmir, Pegasus’un Atatürk Havalimanı’ndan sefer yaptığı tek şehir. Adnan Menderes Havalimanı’na vardığınızda şehir merkezine ulaşmak için en kolay ve hızlı yol raylı sistem. Metro standartlarında hizmet veren İZBAN’la şehrin her yerine ulaşmanız mümkün. Havalimanı-Alsancak ise yaklaşık yarım saat. Karayolunu tercih edecek olanlar içinse HAVAŞ’ın neredeyse 24 saat Alsancak ve Karşıyaka’ya düzenli seferleri var. 200, 202, 204 numaralı belediye otobüsleri de 24 saat hizmet veriyor. Otobüsle yolculuk ortalama bir saat sürüyor. Adnan Menderes Havalimanına nasıl gidilir?

İzmir Gezilebilecek Yerler

İzmir tarih boyunca Doğu ve Batı’yı bir arada barındıran bir kent olmuştur. Selçuklu ilçesindeki Efes Antik Kenti, şehrin bu karakteristik özelliğinin en önemli ve en temel tarihi yansımasıdır. Efes M.Ö. 6000 yıllarında inşa edilmiştir. Kent önemli bir politika ve ticaret kenti olmuştur. Roma İmparatorluğu döneminde Asya Eyaleti’nin başkentliğini yapmıştır. Hellenism’in en ihtişamlı yılları burada geçmiştir. Artemis kültürünün en önemli kaynağı Artemis Tapınağı Efes’tedir.

Odeion, Magnesia, Heracles, Mazeus Mithridates ve Gymnasiumu Kapıları, Roma dönemine ait bir okul olan Gymnasion, belediye binası olarak kullanılmış Prytaneion ve Meryem Ana Kilisesi görülmesi gereken mimari yapılardır.

Bergama’da bulunan Bergama Antik Kenti de İzmir’in önemli bir tarihi değeridir. Burada bulunan mimari yapılar göz kamaştırır. Roma Kenti, Bergama Kütüphanesi, Dionysos Tapınağı Antik Kent’in içindedir.

M.Ö. 6. yüzyılda Efes Kenti; bilim, sanat ve kültür üretiminde lokomotif bir kentti. Ünlü Bilgin Heracleitos, rüya yorumcusu Artemidoros, Şair Callinos, Şair Hipponaks, Bilgin Zenodots kentin yetiştirdiği önemli insanlardır.

Konak Meydanı’ndaki Saat Kulesi, Yahudi kültürünün simgesi Asansör Kulesi, Mezarlıkçıbaşı ve Konak Meydanı arasında uzanan tarihi çarşı Kemeraltı, müzeler (İzmir Arkeoloji Müzesi, Agora Müzesi, İzmir Etnografya Müzesi, Efes Müzesi…), hanlar, hamamlar, kütüphaneler kentin zengin kültür ve tarihinin önemli parçalarıdır.

Adnan Menderes Havalimanı Otelleri

İzmir Kültür ve Eğlence

İzmir oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Bu durum kentin çok yönlü tarihinin ve modern bir şehir oluşunun sonucudur. Kentte kültür merkezlerinin, sanat galerilerinin, tiyatroların, konservatuarların, kütüphanelerin sayısı oldukça yüksektir. Ayrıca el sanatları, yerel aktiviteler (özel günler ve festivaller), halk müziği yerel kültürün en temel unsurlarıdır. Uluslararası festivaller, organizasyonlar ve fuarlar kentin modern yüzünü yansıtmaktadır. İzmir Uluslararası Caz Festivali, İzmir Uluslararası Sanat Festivali ve İzmir Uluslararası Fuarı bunlara birkaç örnek olarak verilebilir.
İzmir’in Ege Denizi’ne 629 km’lik bir kıyısı vardır. Bu şeridin 101 km’si plaj olarak kullanılırken koyların ve yarımadaların varlığı çok çeşitli deniz sporlarına imkân tanır. Selçuk (Pamucak), Çeşme (Ilıca ve Altınkum), Gümüldür, Foça, Çandarlı ilçelerindeki plajlar en meşhurları arasında yer alır. Çeşme kentin batısında konumlanmış ülkenin ve dünyanın sayılı turizm merkezlerinden biridir. Çeşme’ye olan ilginin gelecek yıllarda artarak devam etmesi beklenmektedir. İzmir, özellikle Çeşme’nin güney kısmı, yat turizmi için en elverişli koylara sahiptir. Çeşme-Kuşadası güzergâhı yat turizmi için en elverişli yoldur.
Homeros’un efsanesinde geçen ve Balçova olarak adlandırılan Agamemnon Kaplıcaları şifa veren yerler olarak bilinir. Kentin tabiat yapısının bir sonucu olan Kaplıca turizmi oldukça yaygındır. Bu yerler sadece sağlık için değil eğlence için de birebirdir.
İzmir’de sayısız bar ve kafe mevcuttur. Özellikle Karşıyaka ve Alsancak’taki Kordon Boyu’nda bulunan barlar başlıca eğlence yerleridir. Kordon Boyu’nda yürümek rüya gibidir. Tiyatrolar, sinemalar ve konser alanları eğlenmek ve iyi vakit geçirmek isteyenlere şehrin her yerinde hizmet verir.

İzmir Yeme İçme

Sağlıklı ve hafif yemek İzmir mutfağının özünü oluşturur. Şehir mutfağında deniz ürünlerinden sebzelere, et yemeklerinden kahvaltılıklara çok geniş bir menü bulabilirsiniz. Zeytinyağı ve balık, kent mutfağının başlıca lezzetlerindendir. Ayrıca çok çeşitli otlar da yemeklerin en önemli malzemeleridir. Kuru üzüm ve incir kentte popüler yiyecekler arasında yer alır.

İzmir’e özel otlar:
Şevket-i Bostan: Salatası ve yemeği yenir. Sağlık için de kullanılır.
Arapsaçı: Yemeğe tat ve lezzet verir. Sağlık için kullanılır.
Turp otu: Haşlaması ve yumurta ile kavrulmuş hali yenir. Sağlık için kullanılır.

Yerel yemekler;
İzmir köfte, mücver, papaz yahnisi.

İzmir Alışveriş

Kemeraltı başlıca alışveriş merkezidir. Kemeraltı mağazaları Anafartalar Caddesi’nin her iki yanı boyunca uzanır. Göz kamaştırıcı antikalar, heyecan verici mücevherler, değişik elbiseler, kuru üzüm, incir ve daha fazlası pazarda bulunabilir. Karşıyaka çarşısında ve sahilinde yer alan, Alsancak ve Kordon boyunca sıralanan mağazalar oldukça modern ve caziptir. Aynı şekilde mükemmel butikler ve büyük mağazalar Çankaya’da da yoğun bir şekilde bulunmaktadır.

Kızlarağası Hanı turistler için önemli alışveriş mekânlarından biridir. El yapması çömlekler ve Han’a özel halılar yerel sanatın hediye olarak ya da zevk için satın alınabilecek önemli örnekleridir. Karşıyaka Pazarı da hem geleneksel hem de modaya uygun kıyafet alışverişinde kadınlar için cazip yerlerden biridir.

Adnan Menderes Havalimanı
Adresi : Sarnıç Mevkii 35410 Gaziemir / İzmir
Telefon : +90 232 274 26 26

Adnan Menderes Havalimanı Şikayetim var

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.