ref: refs/heads/v3.0

Kayıtlı Bagaj Nedir? Uçak altı Bagaj Nedir?

Hangi Eşyalar Kayıtlı Bagajda Taşınmaz?,Kayıtlı Bagaj Taşıma Kuralları Nelerdir?,THY Kayıtlı Bagaj kuralları,Uçak alt bagajında yiyecek taşınır mı?

Kayıtlı Bagaj Nedir?

Kayıtlı bagaj, belirli kurallar çerçevesinde olmak üzere uçuşa kabul (check-in) esnasında uçağın kargo bölümüne alınmak üzere teslim alınan eşyalar bütününe denir. Satın alınan uçak bileti sınıfının türüne göre ücretsiz bagaj hakkının yanı sıra yolcular ek bagaj hakkı satın alarak da bagaj haklarını genişletebilirler. El Bagajı Nedir? Kabin Bagajı Nedir?

Kayıtlı bagajlar, hava yolu firmasının sorumluluğunda olmak üzere uçağın kargo bölümünde taşınır. Hava yolu üzerinden taşınacak eşyalar için belirli kurallar bulunur ve tüm yolcuların bu kurallara uyması beklenir.

Kayıtlı Bagaj Taşıma Kuralları Nelerdir?

İç hat veya dış hat uçuşlarına katılmayı planlayan yolcular, parça ve ağırlık sınırlamalarına dikkat etmelidir. IATA standartları ve SHGM düzenlemeleri gereğince 32 kg ağırlığı geçen tek parça eşyalar, kayıtlı bagaj bölümüne alınmaz. Uçak bileti ile birlikte ücretsiz olarak verilen kayıtlı bagaj hakkını aşan yolculara ek bagaj ücreti tarifesi uygulanır. Bagajı ağırlık sınırını geçen yolcular, ek bagaj hakkı satın alabilirler.

Hangi Eşyalar Kayıtlı Bagajda Taşınmaz?

Uçak altına alınarak kargo bölümünde taşınacak eşyalar için belirlenmiş ilk kural, yanıcı maddeleri içerir. Yanıcı maddeler, yolcu uçaklarında el bagajı ya da kabin bagajı olarak taşınamaz.

Basınçlı ortamlardan etkilenebilecek sprey türevi, içinde sıkıştırılmış gaz bulunan materyaller uçak içerisine alınmaz.

Patlayıcı özellik taşıyan hiçbir ekipman, yolcu uçağı kargo bölümüne kabul edilmez. Aynı zamanda sıvı yakıtlar da kayıtlı bagaj bölümüne kabul edilmemektedir. Yangın söndürücüler, asitler, alkali ya da radyoaktif maddeler, kati surette uçağın içerisine alınmamaktadır.

THY Kayıtlı Bagaj kuralları

Parça konseptine dahil olan uçuşlarınızda serbest bagaj hakları her bir parça için Economy Class’ta 23 kg, Business Class’ta 32 kg’dir.

Seyahat ettiğiniz ülkeye girişte sorun yaşamamak için taşınması kısıtlı ya da yasak olan gıda maddelerini bulundurmadığınızdan emin olmalısınız.

Bebek yolcularımızın her uçuşta 10 kg, parça bagaj uygulaması kapsamındaki uçuşlarda 23 kg ağırlığında bir parça bagaj hakkı bulunur. Ayrıca tüm uçuşlarda boyutları 115 cm’yi geçmeyen bir puset taşıyabilirler. Çocuk yolcularımızın bagaj hakkı, yetişkin yolcularımızla aynıdır.

Başka bir hava yolu ile ortak (interline) olarak gerçekleştirdiğimiz yurt dışı uçuşlarda hangi hava yolunun bagaj kurallarının geçerli olacağına IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) tarafından belirlenen yöntemler çerçevesinde karar verilir. Bu kurallar çerçevesinde taşınabilecek bagaj hakları konusunda en önemli taşıyıcının (MSC) uygulamaları geçerli olur. En önemli taşıyıcı (MSC) genelde en uzun bacağı uçan hava yoludur ancak bazı istisnalar olabilir.

ABD kalkışlı/varışlı birden fazla taşıyıcının yer aldığı (interline) uçuşlarda US DOT (US Department of Transportation) uygulamaları, Kanada kalkışlı/varışlı birden fazla taşıyıcının yer aldığı (interline) uçuşlarda CTA (Canada Transportation Agency) uygulamaları geçerlidir. Buna göre ilgili noktalara seyahatlerinizin ilk parkurunu gerçekleştiren taşıyıcının (First Marketing Carrier) kuralları tüm seyahat için geçerlidir. Bu taşıyıcı dilerse en önemli taşıyıcının (Most Significant Carrier) kurallarının uygulanmasını da tercih edebilir.

Dış hat uçuşlarında bagaj hakkı bilgilerine kg konsept ve parça konsept uçuş noktalarının listelerinden ulaşıp kontrol edebilirsiniz.

İç hat uçuşlarında parça bagaj konsepti uygulanmayacak olup, kilogram konsepti ile devam edilecektir.

THY Kısıtlanmış malzemeler ve kabulleri

Kayıtlı bagajınızda (uçak altı) akma, sızma ve bulaşma riski olan sıvı ve yarı katı haldeki maddeler, uygun paketleme yapılması (kırılma, akma, bulaşma ve sızdırmalara karşı önlem alınması) durumunda uçuşa kabul edilir.

Taşınacak olan sıvı malzemenin ambalajı, sıvıyı içinde muhafaza edebilecek şekilde vakumlu, sızdırmaz, kilitli ya da yapışkanlı poşete konulmalı ve koruyucuyla desteklenmelidir. Bagaj niteliği taşımayan karton/teneke kutu, çuval, naylon torba veya bidon içerisinde taşınan akma, sızma ve bulaşma riski olan eşyalar kabin bagajı ya da serbest bagaj içinde hiçbir şekilde uçağa kabul edilmez.

Kayıtlı bagajınızda taşınacak sıvı miktarı (katkı maddesi içermeyen su hariç) her biri maksimum birer litrelik sızdırmaz paketler halinde toplamda 5 litreyi aşamaz.

Sık Sorulan Sorular

Uçak altı bagaj kuralları neler?

Uçak altına verilecek koliler dağılmayacak şekilde ve 15 kg’ı geçmeyecek parçalar halinde hazırlanmalıdır. Bagajlarda akıcı (turşu, bal, reçel vb.), yanıcı veya kırılabilecek maddeler uçağa alınmaz. Bebek yolcular için serbest bagaj hakkı 10 kg’dır. Özel spor malzemeleri (Sörf, kayak, okçuluk, golf, dalış takımı vs.)

Kayıtlı bagajda neler yasak?

Patlayıcı özellik taşıyan hiçbir ekipman, yolcu uçağı kargo bölümüne kabul edilmez. Aynı zamanda sıvı yakıtlar da kayıtlı bagaj bölümüne kabul edilmemektedir. Yangın söndürücüler, asitler, alkali ya da radyoaktif maddeler, kati surette uçağın içerisine alınmamaktadır.

Uçak alt bagajında yiyecek taşınır mı?

Özellikle yasaklanmadığı sürece uçak bagajında katı, sıvı, yarı sıvı olarak adlandırılan herhangi bir yiyecek veya içecek taşıyabilirsiniz.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.