ref: refs/heads/v3.0

Konya Nasıl gidilir, Nerede kalınır, Ne yenir?

lk yerleşim izlerinin tarih öncesi çağlara kadar uzandığı şehir, Anadolu Selçuklu Devleti’nin ve Karamanoğulları Beyliği’nin başkentliğini yapmış.Mevlânâ Celaleddin-i Belhi Rumi Konya’da yaşamış ve şehir Mevlevi hareketin merkezi olarak tüm dünyada tanınmıştır.

Kültür ve inanç turizminin önde gelen şehirleri arasında yer alan Konya, huzur dolu havasıyla ziyaretçilerine eşsiz bir seyahat deneyimi sunuyor. Konya’da Mevlana’nın izlerini takip edebilir, maneviyatı sonuna kadar hissedebilirsiniz. Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan şehir, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu sayede kent, yüzyıllar öncesinden günümüze uzanan zengin tarihi ve kültürel değerleri ile binlerce gezginin uğrak noktası. Camileri, türbeleri, müzeleri ile görülmeye değer şehirlerden biri olan Konya keyifli bir gezi durağı.

Konya Genel Bilgiler

lk yerleşim izlerinin tarih öncesi çağlara kadar uzandığı şehir, Anadolu Selçuklu Devleti’nin ve Karamanoğulları Beyliği’nin başkentliğini yapmış.Mevlânâ Celaleddin-i Belhi Rumi Konya’da yaşamış ve şehir Mevlevi hareketin merkezi olarak tüm dünyada tanınmıştır.

Konya’ya Nasıl Gidilir?

Konya seyahat planınız varsa İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan aktarmasız olarak Konya Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer farklı şehirlerden Konya’ya gitmeyi planlıyorsanız, İstanbul aktarmalı seferlere de göz atabilirsiniz.

Konya’ya Ne Zaman Gidilir?

Konya’da tipik karasal iklim görülüyor. Kışlar soğuk, yazlar ise sıcak geçiyor. Kış aylarında bazen hava gerçekten soğuk olabiliyor ama buradan yaz aylarının çok sıcak geçtiğini çıkarmamak gerekiyor. Yaz ayları sıcak seyretse bile şehir içerisinde insanlar bunalmıyor. Bu nedenle kış mevsimi dışında Konya seyahatinizi planlayabilirsiniz.

Konya’da Nasrettin Hoca Mevsimi

Konya’da genellikle yaz mevsimi ortasında Nasrettin Hoca festivali düzenleniyor. Akşehir ilçesinde düzenlenen festival boyunca eşeğe ters binme gibi çeşitli etkinlikler yapılıyor ve neredeyse tüm ilçe halkı huzurunda göle maya çalınıyor.

Aralık’ta Mevlana Vuslat Yıl Dönümü

Bir diğer önemli etkinlik ise aralık ayında düzenlenen Mevlana Vuslat Yıl Dönümü oluyor. Mevlana anması şeklinde adlandırabileceğimiz dönem boyunca Mevlevilik ile ilgili bilgilere erişilebiliyor.

Konya Havaalanı Bilgileri
Konya Havalimanı uçuş bilgileri

Konya Havalimanı Ulaşım

İlk yerleşim izlerinin tarih öncesi çağlara kadar uzandığı şehir, Anadolu Selçuklu Devleti’nin ve Karamanoğulları Beyliği’nin başkentliğini yapmış. Mevlânâ 2000 yılında askeri havaalanına eklenen tesislerle sivil hava ulaşımına açılan Konya Havalimanı, şehir merkezine 28 km mesafede bulunuyor.

Konya’ya geldikten sonra, şehre ulaşmak için Havaş Konya servislerini kullanabilirsiniz.
Konya Havalimanı Araç kiralama

Konya’da ne yenir Ne içilir?

Birçok şehirde etliekmek yapılır ama asıl Konya’da yenir. Ayrıca fırın kebabı, tirit ve demirhindi şerbeti gibi değişik lezzetleri de Konya’da bulabilirsiniz. Ama bunların tadına nerede bakmalı derseniz, aşağıdaki listeye bir göz atmanızı öneririz.

Konya THY Bilet satış ofisleri

Somatçı Fihi Mah Fih Sofrası

İlginç mekânı ve mutfağıyla dikkatleri üzerine toplayan Konya’nın yeni restoranı. İsmini Mevlevi geleneğinden alan restoran, 13.yüzyıl Selçuklu mutfağını günümüze taşıyor. Bu gerçekten ilginç deneyimi kaçırmayın.
Akçeşme Mah. Mengüç Cad. No:36 Karatay
Tel: 0332 351 66 96

Hacı Şükrü Fırın Kebap Salonu

Hacı Şükrü, Konya’ya özel bir lezzet olan fırın kebabının en meşhur adresi. 1907’den beri aynı lezzet devam ediyor. Ağızda adeta dağılan bir et ve pide ile servis edilen kebabı gram hesabı sipariş ediyorsunuz. Yalnızca 11’den 15.30’a kadar servis var ama siz yine de 14’ü geçirmeyin.
Devricedid mh. Cemsultan cd. No:327/A (Adalhan yanı) Selçuklu
Tel: 0332 352 76 23

Bolu Lokantası

İsmi aldatıcı olsa da Konya’nın en iyi etliekmekçisi burası. Hem etliekmek yani bir çeşit kıymalı pide, hem de Mevlâna (Konya’nın meşhur küflü peyniri ile yapılan etliekmek) denemenizi tavsiye ederiz.
Mevlâna civarı, Aziziye cad. No:31/C
Tel: 0332 352 45 33

Cemo

Yine etliekmek denemek için harika bir adres. Bıçak arası (kuşbaşı etle yapılan etliekmek) ve Konya böreği (yine bir çeşit pide) denemeyi ihmal etmeyin.
Medrese Mahallesi Nalçacı Caddesi Karatay Sitesi Altı No: 2/C Selçuklu
Tel: 0332 235 40 16 – 0332 235 04 27

Köşk Konya Mutfağı

Konya’nın ev yemeklerinin tadına bakmak için mutlaka Köşk Konya Mutfağı’na uğrayın. Bamya çorbası çok lezzetli, et yemekleri de gayet güzel. Ayrıca demirhindi şerbetini ve Konya’nın tatlısı sacarasını da denemeden ayrılmayın deriz.
Akçeşme Mahallesi Topraklık Caddesi No: 66
Tel: 0332 352 85 47

Ateş Baba

Konya’nın en ünlü köftecisi, çok lezzetli etlerden yapılan şiş köfteler gerçekten mükemmel pişiriliyor. Diğer şişler de, köfteler de adeta lokum kıvamında. Ayrıca baştan masaya serilen mezeler de leziz.
Karatay Sanayii. Demirli sk. No:2 Selçuklu
Tel: 0332 233 87 87

Ali Baba-2 Fırın Kebap Salonu

Yine fırın kebabı yemek için güzel bir adres. Sabahtan itibaren ağır ağır pişen bu et çok lezzetli. Fiyatlar diğer yerlere göre biraz daha yüksek ama lezzet buna değiyor.
Şerafettin Cad., Eski Avukatlar sok., Kayalıpark / Karatay
Tel: 0332 236 11 61

Kazımağa

“Konya’nın kurucusu Kazım Ağa” adıyla da bilinen lokanta 50 yıldır aynı lezzeti sunuyor. Kuru fasulyesi Konya’da efsane ama mekânda başka tatlar da keşfedebilirsiniz.
Mimar Muzaffer Caddesi, Aşık Ömer Sokak, 1- B
Tel: 0332 351 88 27

Tiritçi Mithat

İç Anadolu’ya özgü tiridin en güzel örneklerinden birini tatmak üzere yolunuzu mutlaka Mithat’a düşürün. Yoğurt ve pideyle servis edilen bu özgün yemeğin tadına bakmalısınız.
İstanbul Cad. Yusufağa sk. No:21/A
Tel: 0332 350 72 98

Taka Balık Restoranı

Karadeniz lezzetleri bulabileceğiniz bu restoranda yemekler güzel. Balık özleyenler için iyi bir seçim. Yalnız kalabalık günlerde serviste sorun yaşanabiliyor, aceleniz varsa bu konuda dikkatli olun.
Ankara Caddesi, Beşyol yanı, Medrese Mah. No:29
Tel: 0 332 237 88 02

Konya’da Alışveriş

Konya Çarşısı :Mevlâna Müzesi’nin hemen yakınlarında bulunan çarşılar topluluğunda çok çeşitli ürünler bulabilirsiniz. Günlük olarak kullanılan bir çarşı olmasının yanı sıra turistik birçok şey de elinizin altında.

Kadınlar Çarşısı :Bu alan aslında, köyde yetiştirdikleri ürünleri satmak üzere şehre gelen kadınlara ayrılmış, ama bugün daha çok erkek satıcılar var. Yine de yöresel lezzetleri aramak için veya sadece taze sebze ve meyve almak için uygun. Özellikle Konya’nın küflü peynirini almadan ayrılmayın.

Kule Site AVM: Şehrin modern gökdeleni, alt katlarında AVM olarak hizmet veriyor. Hem bu etkileyici kuleyi yakından görmek hem de ihtiyaçlarınızı karşılamak için kendinize bir fırsat yaratın.

Konya’da Nerede Kalınır

Konya’da Gezip Görülecek yerler

Mevlânâ Müzesi: Bir zamanlar Selçuklu sarayının gül bahçesi olan bu alan, Sultan Alaeddin Keykubat tarafından Mevlânâ’nın babasına hediye edilmiş. Mevlânâ Celaleddin Rumî’nin ve babasının mezarları burada bulunmakta. Cumhuriyet döneminde müze haline getirilen yapılar, Mevlevi kültürünü anlatmak üzere kurgulanmış ve bu kültürün en önemli eserlerini barındırıyor.
Türbeönü Mevkii2028
Tel: 0332 351 12 15

Konya Arkeoloji Müzesi: Konya Müzesi ilk defa 1901’de açılmışsa da, bugünkü binasına 1962 yılında taşınmış. Neolitik çağdan Bizans dönemine uzanan zengin koleksiyonuyla mutlaka görülmesi gerekiyor.
Sahibiata Mh. 42200
Tel: 0332 351 8958

Karatay (Çini Eserler) Müzesi: Selçuklular’ın muhteşem sanatı olan çini eserleri görmeden dönmek olmaz. Yine bir Selçuklu eseri olan ve döneminde çini sanatında önemli bir yere sahip olan Karatay Medresesi içerisinde sergilenen eserler Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait.
Ferhuniye Mh. 42040 Konya
Tel: (0332) 351 19 14

İnce Minare Medrese (Taş ve Ahşap Eserler Müzesi): Selçuklu anıtsal mimarisinin güzel örneklerinden biri olan bu medrese hep yapısı hem de içinde sergilenen Selçuklu dönemi taş ve ahşap oymacılığı eserleri açısından görülmeli.

Sırçalı Mezar Anıtlar Müzesi: Yine bir Selçuklu eseri olan medrese içinde Selçuklu, Karamanoğlu ve Osmanlı dönemlerine ait değerli mezar taşları sergileniyor.

Koyunoğlu Müzesi: A. R. İzzet Koyunoğlu özel koleksiyonunda bulunan kütüphanesini, arkeolojik, nümizmatik ve etnografik eserleri 1974 yılında belediyeye bağışlamış. Müze işlevinin yanı sıra Konya’nın en geniş dergi ve gazete arşivine sahip kütüphanesiyle de hizmet vermekte. Yapının bahçesinde bulunan konak, Konya mimarisinin güzel bir örneği olarak Konya Evi adıyla sergilenmekte.
Topraklık Kerimdede Çeşme Mahallesi Kerimler Caddesi No:25
Tel: 0 332 351 18 57

Alaeddin Cami : Bilinen en eski Anadolu Selçuklu camisi. Konya’nın aynı adı taşıyan tepesinde Sultan Alaeddin Keykubat döneminde inşa edilmiş olan cami plansız yapısı ve çeşitli dönemlere ait değişik, devşirme malzemelerin kullanımıyla dikkat çekiyor. Farklı dönemlerde çok fazla onarımdan geçmiş olsa da, Selçuklu mimarisine ait birçok öğeyi de barındıran bu eser, Konya’nın en önemli kültürel varlıklarından.

İplikçi Cami: Eskiden İplikçiler Çarşısı’na yakın olması sebebiyle bu ismi almış olan cami, yine Selçuklu döneminin güzel örneklerinden. Cumhuriyet döneminde açılan cadde sebebiyle bugün çukur bir alanda kalmış.

Sahip Ata Külliyesi: Selçuklu vezirlerinden Sahip Ata Fahreddin tarafından 1258 yılında yaptırılan camiye daha sonra başka yapıların ve türbenin de eklenmesiyle külliye biçimini almıştır. Taş işçiliğiyle göz dolduran külliye görülmeye değer.

Şemsi Tebrizî Mescidi ve Türbesi: Mevlânâ’nın yoldaşı Şems-i Tebrizî’ye ait türbe Şems adını taşıyan parkta bulunuyor. Günümüzde orijinal yapının izleri neredeyse kalmamış ama yapı mütevazılığıyla dikkat çekici.

Kültürpark:Konya’nın ortasında bulunan bu geniş park, büyükşehir merkezindeki merkez park görevini görüyor. İnsanlar burayı hem gezmek için kullanıyor, hem de birçok aktivite organize ediliyor. Gezmekten yorulduğunuzda burada bir mola verin deriz.

Kilistra:Kilistra Konya’nın Kapadokya’sı. Bizans döneminin izlerini taşıyan bu antik şehir, mağara yerleşimleri ve ibadet yapılarıyla mutlaka görülmesi gerekenler arasında.

Sille:Antik dönemden itibaren bir yerleşim yeri olmuş olan Sille, günümüzde Konya’ya yalnızca 8km. mesafede. Roma ve Bizans devirlerinde önemli bir din merkezi olan bu bölgede Anadolu’nun en eski manastırlarından bazıları bulunuyor. Kapadokya tipinde taşlara oyularak yapılmış bu yapılardan en önemlisi Ak Manastır, askeri bölge sınırları içinde kaldığı için gezilemiyor. Ama Aya Eleni Kilisesi gezilebilir.

Gevale Kalesi:Stratejik olarak önemli, Konya ovasına hâkim bir konumda inşa edilmiş olan kale; Takkeli Dağ’ın tepesinde. Haçlı seferleri sırasında Selçuklulara sığınma sağladığı için ünlü. Günümüzde geriye pek bir şey kalmamış olan bu yapıda arkeolojik çalışmalar devam ediyor.

Nasreddin Hoca Türbesi:Konya’nın Akşehir belediyesinde bulunan türbe ünlü fıkraların kahramanı Nasreddin Hoca’ya atfedilmiş. Buradan kaynaklanan deyimdeki gibi, her tarafı açık olan türbenin girişinde bir kale kilidi var.

Çatalhöyük: 1958 yılında J. Mellaart tarafından keşfedilmiş olan Neolitik yerleşim alanı, hem büyüklüğü hem de duvar resimlerinin çokluğuyla dünya çapında ün kazanmıştır. 1993’ten beri kazıların sürdüğü alanı mutlaka gezmenizi öneririz.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.