ref: refs/heads/v3.0

Malatya ya Nasıl gidilir, Nerede kalınır, Ne yenir?

Engebeli bir alan üzerinde yükselen Malatya Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Doğu sınırlarını Fırat Nehri, güney sınırlarını ise Toros Dağları belirlemiştir. Malatya; Medler, Persler, Hititler, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.

Malatya Genel Bilgiler

Engebeli bir alan üzerinde yükselen Malatya Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Doğu sınırlarını Fırat Nehri, güney sınırlarını ise Toros Dağları belirlemiştir. Malatya; Medler, Persler, Hititler, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Eğer bir Malatya gezisi düşünüyorsanız, Malatya kayısılarından yemeden dönmemelisiniz.

Malatya Erhaç Havaalanı
Malatya Erhaç Havalimanı uçuş bilgileri

Malatya’da Gezilebilecek Yerler

Pütürge ilçesindeki Nemrut Dağı, Orduzu kasabasında (Bahçeşehir) bulunan Aslantepe Höyüğü, Eski Malatya’daki Malatya Kalesi, tarihi camiler, medreseler kentin başlıca kültürel ve tarihi varlığını temsil eder. Sultansuyu, Karakaya Barajı ve Levent Vadisi Malatya’nın görmeniz gereken doğal güzellikleridir.

Malatya THY Bilet satış ofisleri

2.150 m yüksekliğindeki Nemrut Dağı kent merkezinden 94 km uzaklıkta bulunur. Nemrut Dağı’nın zirvesinde bulunan arkeolojik kalıntılar sadece Türkiye için değil tüm insanlık için büyük öneme sahiptir. Malatya’daki iklim şartlarından dolayı Kasım ve Mayıs ayları arasındaki dönemde Nemrut’a gitmek mümkün olmadığı için yaz aylarında şehre gitmek Nemrut’u da rahatça gezmenize imkan tanır.
Ulu Cami, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Melik Sunullah Camisi ve Eski Malatya Burçları Malatya’da bulunan diğer tarihi eserler arasındadır. Özellikle Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı ve Ulu Cami her yıl çok sayıda turisti ağırlamaktadır. Bizanslılar tarafından inşa edilmiş olan Battalgazi Antik Kenti’ni de şehre gittiğinizde mutlaka gezmeniz önerilir.

Malatya Erhaç Havalimanı Havaş otobüs servis saatleri

Malatya’da Kültür ve Eğlence

Halk oyunları Malatya kültürünün en önemli parçasıdır.
Yeşilyurt Kiraz, Kültür ve Spor Şenliği (Haziran), Arguvan Kültür ve Sanat Festivali (Temmuz), Uluslararası Kültür, Sanat ve Kayısı Festivali (Temmuz) ve Yazıhan Kültür ve Sanat Festivali (Ağustos), kentin başlıca kültürel organizasyonlarındandır.

Malatya Havalimanı Otelleri
Malatya Havalimanı Araç kiralama

Bunun yanı sıra kentin yeşil ve ünlü kayısı bahçelerinde dolaşırken kendinizi bambaşka bir dünyada hissedebilirsiniz.

Malatya’da Sağlık Turizmi

Bölgenin sağlık turizmine öncülük edecek olan Turgut Özal Tıp Merkezi, kent merkezinin 10 km doğusunda 7000 dönüm alan üzerine kurulmuş olup İnönü Üniversitesi Kampüsü içerisinde yer almaktadır. Türkiye’nin en önemli ve en modern tıp merkezi ve hastane projesidir. 120 yoğun bakım yatağı ve son teknoloji ile donatılmış 26 adet ameliyathanesi mevcuttur. Turgut Özal Tıp Merkezi’nde, 2007 yılı başı itibariyle toplam 50 karaciğer, 120 kornea ve 20 kemik iliği nakli gerçekleştirilmişitir. Bunun bir sonucu olarak 2007 yılında Sudan ile imzalanan protokolle merkez organ nakli için yurt dışından da hasta alınmaya başlanmıştır.

Malatya’da Yapmadan dönme

-Eski Malatya, Aslantepe ve Arkeoloji Müzesi’ni gezmeden,
-Sultansuyu ve Nemrut Dağı’nı görmeden,
-Kent merkezinde iyi bir lokantada kağıt kebabı yemeden,
-Analı-Kızlı İçli Köfte ve Tereyağlı Kayısı Tatlısı ya da Balık Köfte yemeden,
-Kayısı ve yan ürünlerinin satıldığı Şire Pazarı’nda alışveriş yapmadan dönmeyin.

Malatya’da Yeme İçme

Lezzetli Malatya mutfağının başlıca malzemeleri et ve buğdaydır. Köfteler yöre mutfağının spesiyalleridir. Yöre mutfağında daha çok buğdaydan yapılan, 70’den fazla köfte yemeği bulunur. Bunlardan bazıları; analıkızlı köfte, sıkmalı köfte, elmalı köfte, gilgirikli köfte, ciğer köfte, kel köfte, ıspanaklı dolma köfte, patatesli içli köfte, kabaklı cimdik köfte, yumru köfte, etli çiğ köfte, mercimekli çiğ köftedir.

Yörenin popüler çorbaları: Tarhana, siyah çorba, mercimek çorbası, erişte ve buğday çorbası, gendirme çorbası, kulak çorbası, döğme çorbası, pirinç çorbası, pirpirim, gurut çorbası, aşure çorbası…

Et ve sebze yemekleri: Et tiridi, buğulama, saç kavurması, tiritli patates, tiritli fasulye, patlıcan dövme, imambayıldı ve sebzeli yemekler…
Ekmekler: Tandır ekmeği, yufka ekmek, kınalı ekmek, taplama emek, bazlama, ekşili ekmek, ballı ekmek, otlu ekmek, pileke, dönderme, tutmaç, saç yüzü, yağlı ekmek…

Tatlılar ve reçeller: Elma, ayva, kabak, çilek, erik ve gül reçelleri / dut helvası, üzüm pestili, üzüm sucuğu, peynir tatlısı, deli kız baklava, kremalı kayısı tatlısı…

Malatya’da Alışveriş

Oymacılığın Malatya’daki alışveriş kültüründe önemli bir yeri vardır. Halılar, kilimler, bakırdan mutfak aletleri, tahta kaşıklar, tahta yayıklar ve tahta çıkrıklar otantik el sanatları örnekleridir.

Şehir merkezindeki Kapalı Çarşı ve Bakırcılar Pazarı bütün bu Malatya’ya özgü el sanatlarının satıldığı yerlerdir. Ayrıca şehir merkezinde kuru kayısı ve kayısıdan yapılan her türlü tatlı çeşidinin satıldığı kayısı dükkanları mevcuttur.

Atatürk, İnönü ve Milli Egemenlik Caddeleri kentteki başlıca alışveriş yerleridir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.