ref: refs/heads/v3.0

Tekirdağ a nasıl gidilir, Nerde kalınır, Ne yenir?

İstanbul’un Silivri ve Çatalca, kuzeyden Kırklareli’nin Vize, Lüleburgaz, Babaeski ve Pehlivanköy, güneyden Marmara Denizi ve Çanakkale’nin Gelibolu ilçesiyle çevrili Tekirdağ’ın kuzeydoğudan Karadeniz ‘e 1,5 kilometrelik bir kıyısı bulunuyor.

Tekirdağ Genel Bilgiler

İstanbul’un Silivri ve Çatalca, kuzeyden Kırklareli’nin Vize, Lüleburgaz, Babaeski ve Pehlivanköy, güneyden Marmara Denizi ve Çanakkale’nin Gelibolu ilçesiyle çevrili Tekirdağ’ın kuzeydoğudan Karadeniz ‘e 1,5 kilometrelik bir kıyısı bulunuyor. Kentin merkez nüfusu yaklaşık 142 bin. Her yıl haziran ayının ilk haftasında kent ve ilçelerinde birçok festival düzenleniyor.

Tekirdağ Çorlu Havaalanı Bilgileri
Tekirdağ Çorlu Havalimanı uçuş bilgileri

Tekirdağ’da Gezilebilecek Yerler

Tekirdağ Malkara yolunun 48. kilometresinde Karıştıran’dan güneye ayrılan yolla Şarköy’e ulaşılır. Buradan sonra sırasıyla Eriklice, Mürefte ve Hoşköy gelir. Mürefte civarında 5’i büyük 30 civarında şarap tesisi var. Ağustos ile ekim ayları bağbozumu yani bağlardan üzümlerin toplandığı zaman. Bu tarihlerde şarap tesislerin bir kısmı özel turlar düzenliyor. Şarap Müzesi de gezilecek yerler arasında. Tesislerin çoğunu gezerek alışveriş yapmak mümkün ama eğer turla değil de kendi başınıza gelecekseniz gideceğiniz yeri önceden aramakta fayda var.

Tekirdağ THY Bilet satış ofisleri

Hoşköy; Şarköy’den başlayarak Eriklice, Kalamış, Mürefte, Hoşköy, Gaziköy, ve Uçmakdere’ye kadar uzan sahil “şarap sahili” olarak biliniyor. Burası bir Bizans metropolüydü ve birçok manastır bulunuyordu. Buradaki şarap ve zeytin üretimi gemilerle ulaştırılıyordu. Tekirdağ’a yaklaşık 100 kilometre mesafede. Melen şarapları ile ünlü bir kıyı kasabası.

Kastro; Tekirdağ’ın kuzeyinde, Saray ilçesinde, 2.5 kilometrelik kumsalıyla dikkat çeker. Bahçeköy deresinin Karadeniz’e döküldüğü bu küçük koyda yaz aylarında çadır kurulabilir. Dere kıyısında lokanta bulunuyor.

Uçmakdere; “Muhacir”lerin, yani mübadele ile Selanik ve çevresinden gelenlerin yerleştiği eski bir Rum köyü. Ahşap evleri ve doğası ile bugün tüm trekking yaptıran şirketlerin programında yer alıyor. Tekirdağ’dan Şarköy’e giden ana yoldan ayrılıp, Barbaros ve Kumbağ üzerinden geçerek gidiliyor. Yeniköy, Hoşköy ve Mürefte de bu yol üzerinde.

Tarihi Hora Feneri; Şarköy’ün Hoşköy beldesinde Abdülmecit tarafından 1861 tarihinde yaptırıldı. Bu tarihten beridir aynı aile tarafından çalıştırılıyor.

Tekirdağ’da Kültür ve Eğlence

Tekirdağ Müzesi, kent merkezinde yer alıyor. Müzede; Perinthos (Marmara Ereğlisi), Heraion (Karaevlialtı), Byzante (Barbaros), Apri (Kermeyan) ve Tekirdağ’ın diğer ilçe sınırları içindeki örenyerlerinde bulunmuş steller, adak stelleri, heykeller, heykelciklerden oluşan taş eserler ile Naip Tümülüsü odası buluntuları sergileniyor. Bunların yanı sıra tarih öncesi çağlardan Bizans Dönemine kadar olan süre içinde yapılmış olan eserlerde görülebilir. Bahçede Hellenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait mimari parçalar, lahitler, mezar taşları, yazıtlar, sütunlar, heykeller, mil taşları ve kabartmalar teşhir ediliyor.

Rakoczi Müzesi, Macar Prensi II. Ferenç Rakoczi’nin 1720-1735’e kadar yaşadığı ev. Macar Hükümeti tarafından 1932 yılında aslına uygun olarak onartılarak müze haline getirildi. O döneme ait eserlerle birlikte prensin kullandığı eşyalar sergileniyor. Namık Kemal Evi, şairin anısına 1840’da doğduğu evin yakınına eski Tekirdağ evleri model alınarak 1993’de inşa ettirildi. Şairin eserleri ve etnografik eşyalar görülebilir. Ertuğrul mahallesinde ki 1553 tarihli Rüstem Paşa Camii Kanuni Sultan Süleyman’ın Damadı Rüstem Paşa tarafından yaptırıldı. Avludaki mermer şadırvan, kurşun kaplı beşgen çatıyla örtülü. Ertuğrul mahallesindeki bir diğer camii olan Eski Camii, Zahire Nazırı Tekirdağlı Ahmet Ağa tarafından 1830’da yaptırıldı. Camii önündeki sekizgen şadırvan perde motifleriyle bezeli. Altıgen mihrap nişi istiridye motifli.

Tekirdağ’da Ne yenir Ne içilir?

Tekirdağ köftesi elbette ünüyle ilk denenmesi gerekenlerden biri. Arkeoloji müzesinin de bulunduğu noktaya çok yakın Hüseyin Pehlivan Caddesi üzerinde bu tadı bulabilirsiniz. Balık lokantaları şehrin bir diğer ünlü ürününü tatmak için doğru yer. Sahil kesimi bu deneyim için doğru adres olarak beliriyor. Ayaküstü bir şeyler atıştırmak için şehir merkezi en uygun nokta. Balkan göçmenlerinin birlikte getirdiği tatlılar; peynir helvası diğer adıyla höşmerim kesinlikle tadılmalı. Bölgede Hayrabolu tatlısı olarak anılan Kemalpaşa tatlısı da önerilebilir.

Tekirdağ’da Alışveriş

Tekirdağ’ın 20 km kadar kuzeydoğusunda yer alan Karacakılavuz kasabasında el yapımı halı yolluk ve çantalar satılıyor. Köyün yerlileri Yörük(göçer) geleneğinin bu güzel ürünlerini vermeye devam ediyor. Çorlu yakınlarındaki outlet mağazalar bir başka alışveriş merkezi. Bu bölgeye yalnız Tekirdağlılardan değil komşu illerden de alışverişe gelenler oluyor.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.