ref: refs/heads/v3.0

Tiflis nasıl gidilir nerede kalınır ne yenir?

Tiflis’e Ne Zaman Gidilir?,Tiflis’e Nasıl Gidilir?,Tiflis’te Nerede Kalınır?,Tiflis Gezilebilecek Yerler,Tiflis Kültür ve Eğlence,Tiflis’teki Festivaller, Tiflis Alışveriş

Gürcistan’ın başkenti Tiflis, Kura ırmağının iki kıyısında 350 km. boyunca uzanır. Ülkenin endüstri, kültür, ve sosyal merkezi de olan Tiflis, eski zamanlarda İpek Yolu üzerinde yer alıyordu. Bugün, bir ucu Türkiye’de olan Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının bir durağı olarak enerji hattının üzerinde. Kentin Kartça adı “Tbilisi”nin bir efsaneden geldiği kabul edilir. Bu efsaneye göre Tiflis, İÖ 5. yüzyılda ormanlarla kaplı bir yerdir. Bir gün Kral Vahtang Gorgasal ava çıkar. Aralıksız uçan sülünün peşine eğitilmiş atmacasını salar. Aradan zaman geçer, ne atmaca ne de sülün görünürdedir. Onlara aramaya başlarlar ve kısa süre sonra ikisini de sıcak suya düşmüş olarak bulurlar. Kral burayı çok beğenir ve bir kent kurmalarını buyurur. Kente, orada bulunan “tsheli (sıcak)” ya da eskiden söylendiği gibi “tpili (sıcak)” sudan dolayı “Tpilisi” ya da “Tbilisi” adı verilir. Eski Sovyetler Birliği döneminde uzun süre ülkeyi yöneten Stalin, Gürcü asıllıydı. Bu yüzden Tiflis, mimari ve gelişmişlik açısından o dönemin en güzel kentlerinden biriydi; ancak eski Sovyet rejimi yıkılınca çok şiddetli bir iç savaş yaşadı ve kent de bundan olumsuz etkilendi. Şu anda bu yaralar sarılmış görünüyor ve kent hızla eski günlerine dönüyor. Nüfusun yüzde 80’inin Gürcü olduğu Tiflis’te yüzden fazla etnik grup yaşıyor.

Tiflis’e Ne Zaman Gidilir?

Tiflis’te ılıman iklimin özellikleri görünmektedir. Nisan, mayıs, haziran, eylül ve ekim ayları Tiflis ziyareti için en ideal aylardır. Tiflis geziniz için 2-3 gün ayırmanız, şehri keşfetmeniz için yeterlidir.

Tiflis’e Nasıl Gidilir?

Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan Tiflis’e pek çok şehirden hava yolu ile konforlu bir ulaşım sağlayabilirsiniz

Tiflis Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Tiflis Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için havaalanının önünden hareket eden otobüsleri ya da taksileri kullanabilirsiniz. 17 kilometrelik bir mesafede bulunan havalimanından yaklaşık 40 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Tiflis Şehir İçi Ulaşım

Tiflis halkı şehir içi ulaşım için otobüs, metro ve taksileri kullanır. Şehirde 06.00 ve 23.59 saatleri arasında hizmet veren iki metro hattı bulunur. Metrodaki tüm yazılar İngilizce ve Gürcücedir. Bu nedenle eğer İngilizce biliyorsanız seyahatinizin oldukça rahat geçeceğini söylemek mümkün. Otobüs hat ve güzergâhları ise yalnızca otobüslerin üstünde ve Gürcüce yazar. Bu nedenle gideceğiniz güzergâh ve otobüs hattı hakkında önceden bilgi almalısınız.

Tiflis’te Nerede Kalınır?

Tiflis’e gittiğinizde konaklama bölgenizi seyahat beklentinize göre tercih edebilirsiniz. Old Tbilisi, Chugureti, Avlabari, Saburtalo ve Mtatsminda bölgelerinde konaklayabilirsiniz. Old Tbilisi şehrin en eski ve en çok ilgi gören bölgesidir. Bu bölgede ihtiyacınız ve bütçenize uygun otelleri bulabilirsiniz. Mtatsminda Bölgesi, Mtatsminda Dağı’nın eteklerinde kurulu olan bir bölgedir. Doğa ile iç içe olması ve şehir merkezine ulaşımın kolay olmasından dolayı, turistler tarafından tercih edilen bölgeler arasında yer alıyor. Chugureti bölgesi hem mimari yapısı hem de doğal güzellikleri ile dikkat çekiyor. Bu bölge de turistlerin favori mekânları arasında yer alıyor. Avlabari bölgesi ise Kura Nehri’nin doğusunda konumlanıyor. Aynı zamanda nehrin batısında bulunan Saburtalo bölgesi ile benzer özelliklere sahip. Her iki bölge de konaklama için tercih edilebilir.

Tiflis Gezilebilecek Yerler

Kura Nehri’nin doğu kıyısında, eski kent merkezinin hemen üzerindedeki Sololaki tepesinin üzerinde 3. yüzyılda inşa edilen Nariqala Kalesi’nin kalıntıları en önemli ziyaret noktalarından birisi. Bugün ayakta kalan bölüm büyük bir oranda 8. yüzyılda inşa edilmiş.

Kale kalıntılarının hemen üzerinde devasa bir kadın heykeli vardır. “Gürcülerin Anası” olarak adlandırılan Kartlis Deda heykeli, özellikle geceleri ışıklandırıldığında çok uzak mesafelerden de görülebiliyor. Sol elinde dostlar için bir tas şarap sağ elinde ise savaşa karşı bir kılıç bulunan bu heykel, kentin 1500. kuruluş yıldönümü olan 1958 yılında dikildi ve Tiflis’in simgesi haline geldi.

Kale kalıntıları ve heykelin önünde, 128 hektar büyüklüğündeki botanik bahçesi uzanıyor. Sadece Tiflis değil, diğer birçok Gürcü kentlerinde de rastlanan botanik bahçesinde dünyanın pek çok yerinden getirilmiş ağaç ve bitki türlerini görebilir, bakir bir doğada yürüyüş yapabilirsiniz.

Tiflis’in eski kent merkezi de dar caddeleri, yuvarlak taşlar döşenmiş kaldırımları ve tarihi dokusuyla koruma altına alınması gereken yerlerden. Eski merkezde yapımı 5. yüzyıla tarihlenen Sioni Katedrali bulunuyo. Gürcü Ortadokslarca bu katedral en kutsal yapıların başında gösteriliyor. Yine eski kent merkezinde 6. yüzyıl yapısı Ançiskati Bazilikası (Anchiskhati İng) ve 13. yüzyıl yapısı Metechi Kilisesi görülebilir.

İpek Yolu’nun geçtiği Tiflis’te bugün hâlâ bunun izleri sürülebilir. Eski şehirdeki kervansaraylar, çoğu ahşaptan, dışları ahşap oymalarla süslü balkonlu evler bu dönemin ruhunu bugünlere taşıyor.

Eski şehirin bir parçası da Abanotubani adı verilen hamam bölgesi. 17. yüzyılda inşa edilen bölgede sülfür zengini sular çıkıyor. Buradaki suyun kemik ağrılarına, nörolojik ve ürolojik problemlere, cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Hamamın kubbeleri, Türk hamamlarınkine çok benzer. Kese yöntemi ve taş üzerinde masaj da tanıdık uygulamalar.

Eski kent merkezi, Garetubani bölgesi ile son buluyor. Bu bölge 19. yüzyıla ait ihtişamlı yapıların görülebileceği yer. Bölgede, Tiflis merkezinin en önemli caddesi Rustavelis Gamziri uzanıyor. Milli şair Şota Rustaveli’nin adının verildiği cadde, Tiflis Özgürlük Meydanı’ından başlayarak bir buçuk kilometre boyunca Kura nehrine paralel ilerliyor ve Cumhuriyet Meydanı’nda son buluyor. Cadde boyunca Tiflis’in tarihi, turistik, kültürel ve günlük yaşama dair en önemli yerleri sıralanıyor. Gürcistan parlementosu, Kaşveti (Kashveti) Kilisesi, Gürcü Ulusal Müzesi, Paliaşvili Opera Evi, Rustaveli Akademi Tiyatrosu, Gürcü Bilimler Akademisi bu cadde üzerinde diziliyor. Ayrıca kentin en önemli buluşma noktası kafeler de burada. Kısacası, bu cadde Tiflis’in kalbinin attığı yer.

Tiflis Kültür ve Eğlence

Tiflis, 33 sahnesiyle adeta bir tiyatro cenneti. Gribojedov Tiyatrosu 1845 yılında kurulmuş ve Rus dramaları oynuyor. Yine 1852 ve 1921’de kurulan devlet tiyatroları, 1969 yılında kurulan devlet opera ve balesi gibi pek çok kuruluş gösteri sunuyor. Sadece Gürcüler değil, burada yaşayan azınlıkların da tiyatro grupları mevcut. Helden meydanında Stalin döneminde inşa edilen sirk de önemli bir eğlence merkezi.

Kent sinemaseverler için de oldukça önemli. Her yıl ekim ayında Tiflis Uluslar arası Film Festivali düzenleniyor.

Tiflis’te eğlence hayatını gündüz ve gece olarak ayırmak mümkün. Gündüzleri Rustaveli bulvarı üzerinde kentin en önemli kafelerinde vakit geçiriliyor. Özellikle sanatçıların ve öğrencilerin rağbet ettiği Vincent, 1904 yılında kurulan ve geleneksel bir Gürcü kafesi olan Lagidsee en popüler olanlar. Gece hayatı ise daha çok gece kulüplerinde yaşanıyor. Bu kulüpleri lüks otellerin yakınında ve Rustaveli caddesinde bulmak mümkün.

Tiflis’teki Festivaller

Tiflis’te yıl içinde yerli ve yabancı pek çok turistin katılım gösterdiği festivaller gerçekleştirilir. Siz de tatil planınızı festival tarihlerine göre ayarlayabilir ve çok daha eğlenceli bir tatil yapabilirsiniz.

Tiflis Uluslararası Film Festivali (Temmuz)
Tiflis Caz Festivali (Haziran)

Tiflis Yeme İçme

Tiflis’te hem yerel hem de Batı mutfağından söz etmek mümkün. Yerel mutfağın en bilinen yemeği, sadece burada değil diğer Gürcistan kentlerinde de bulabileceğiniz “haçapuri” bir tür pide. Bunun dışındaki yerel yemekler daha çok et üzerine. Etle yapılan yemeklerin yanında çoğunlukla patates servis ediliyor. Özellikle et yemeklerinin yanında gelen özel soslar çok lezzetli.

Batı mutfağı ise özellikle fast food ürünlerinde kendini gösteriyor. Tiflis’te meyve suyu içmeden dönmeyin; oldukça lezzetli ve doğal. Fiyatları çok uygun olan bu meyve suları açık ve şişeli olarak servis ediliyor.

Tiflis Alışveriş

Gürcistan’ı ziyaret eden kişiler için en etkileyici hediyelik eşyalar el yapımı ürün, halı, seramik, oymalı eşya ve şarap. Bunların hepsi antika mağazaları, hediye dükkânları ve hatta sokak marketlerinde bulunabiliyor. Ayrıca çok lüks markalara ait butikler de mevcut.

Lilo pazarı da vakti olanlar için gezilebilecek önemli bir merkez. Haftanın iki günü toptan, diğer günler perakende satışın yapıldığı pazar, özellikle perşembe ve pazar günü çok kalabalık oluyor. Şehir merkezine 14 km uzaklıktaki alışveriş yerine halk dolmuşlarla geliyor. 17 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu pazarda hemen her şeyi bulmak mümkün. Satılan ürünlerin çoğu tekstil üzerine.

Tiflis THY Bilet satış ve ofis bilgileri

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.