ref: refs/heads/v3.0

Uçaklar hakkında sık sorulan sorular

Uçağın havalanması nasıl olur?,Uçağı uçuran şey nedir?,Uçak neden düşmez?,Uçak sağa sola nasıl döner?,Uçaklar kaçta kalkar?,Uçaklarda kaç vites var?

Dünyada ilk uçağı hangi ülke yaptı?

Wright Kardeşler olarak tanınan Orville Wright (19 Ağustos 1871 – 30 Ocak 1948) ve Wilbur Wright (16 Nisan 1867 – 30 Mayıs 1912), tarihte ilk defa motorlu uçak uçuran Amerikalı kardeşler.

Bir uçağın ortalama ömrü ne kadardır?

Bir uçağın ömrü sadece zamanla ölçülmez, aslında bu ömür basınç döngüsüyle ölçülmektedir. Uçağın gövdesi uçuş sırasında basınca maruz kaldığı her seferde, strese girer. Uçakta spesifik metal yorgunlukları ve çatlaklar oluşmaya başladığında bu bir tehdit oluşturur.

Pek çok uçak için 20 yıllık servis hayatı ; kabaca ortalama 51.000 uçuş saati ve 75.000 basınç döngüsüdür. Eğer uçak genellikle uzun uçuşlar yapıyorsa daha az basınç döngüsüne maruz kaldığından “ömrü” 20 yılın üzerine de çıkabilir.

Uçağın havalanması nasıl olur?

Kanatların kendine özgü şeklinden ötürü, alttan geçen hava daha yavaş, üstten geçen hava ise daha hızlıdır. Kanatların alt ve üst yüzeyleri arasındaki havanın basınç ve hız değerleri arasındaki fark sayesinde, yukarı yönde net bir kuvvet ortaya çıkar. Bu sayede uçak, yer çekimi etkisini yenerek yerden yükselir

Uçak nasıl havaya kalkıyor?

Alt taraf daha düzken, üst taraf bombeli bir yapıdır. Bu da uçağın üstünden geçen havanın, altından geçen havadan daha hızlı yol almasına yol açar. Bu hız farkından kaynaklanan basınç, uçak için bir kaldırma kuvveti oluşturur ve uçağın havada tutunmasını sağlar.

Uçağı uçuran şey nedir?

Uçakların ileriye doğru hareket etmesini sağlayan motorları, yükselmesini sağlayansa kanatlarıdır. … Uçakların yükselmesini sağlayan da yine basınç farkıdır. Uçak ileriye doğru hareket ederken, kanatlar, altlarındaki havayı sıkıştırır üstlerindeki havayı ise seyreltir

Uçak en fazla ne kadar yükselir?

Bir başka ifade ile uçaklar daha yüksek irtifada daha düşük direnç nedeni ile daha az yakıt harcarlar. Bu yüzden uçakların seyir yüksekliği 35.000 fit yani 10,6 km’dir.

Uçaklar en fazla kaç fitte uçabilirler?

Günümüzde ticari uçaklar, 8500 ila 10500 fit arasında ortalama bir uçuşa sahip olsa da uçuş yüksekliği 12.200 metreyi bulan uçak modeli de günümüze tasarlanmıştır. Savaş uçaklarının ise 50.000 fite ulaştığını söylemek yanlış olmaz. Bu irtifa 15 km’lik bir uzunluğa denk gelmektedir.

Uçak neden düşmez?

uçakların kanat yapıları gereği uçuş sırasında kanadın alt kısmında yüksek, üst kısmında da alçak basınç oluşur. iki basınç farkı lift yani kaldırma kuvvetini oluşturur. jet yada pervaneden de ileriye gitmeyi sağlayan kuvvet oluşunca düşmez

Uçak sağa sola nasıl döner?

Uçağın ağırlık merkezi hizasına yerleştirilen küçük kanatçık, uçağın üzerinde ağırlık merkezi etrafında sağa ya da sola dönmesini sağlayan bir kuvvet oluşturur. Kokpitteki pedallar sayesinde hareket ettirilen bu parça uçağın burnunun doğrultusunun kontrol edilmesine imkân verir

Uçaklar kaçta kalkar?

Uçaklar ortalama 240–285 km/saat hızında kalkarlar.

Uçakta flap ne demek?

Flaplar; uçakların genellikle kanat firar kenarında bulunan; kanat kamburluğunu artırarak öncelikle taşıma kuvvetini (L) ve kısmen de sürüklemeyi (D) artıran kumanda yüzeyleri. … Pek çok uçak tipinde flapların birden fazla ayar düzeyi (açısı) bulunur.

Uçaklarda geri vites neden yok?

Uçakların motorları vitesli bir sisteme sahip olmadığı için, uçaklarda “geri vites” de bulunmuyor. … Uçakların kendi imkanları ile geri gitmesi “power back” olarak adlandırılıyor. Ancak böyle bir durumda oluşan motor kaynaklı güçlü hava akımı, çevredeki insan ve nesnelere zarar verebilir.

Push back aracı kaç ton?

Yaklaşık 20 tonluk push back aracı 8 silindirli hava soğutmalı motorlara sahip. Saatte en fazla 30 kilometre hız yapabilen bu araçlar her türlü uçağı rahatlıkla geri itebiliyor.

Uçaklarda kaç vites var?

Uçaklarda vites diye birşey yok, türbinler var. Türbinler ters yönde dönüp uçağın geri gitmesini sağlayabilir ancak o zaman havayı arkadan alıp öne doğru itecek

Uçakların kullandığı yakıt türü nedir?

Kerosen yakıtı havacılık alanında “Jet-A1” yakıtı olarak da bilinir. Daha teknik bir ifadeyle günümüzde jet motorlu uçaklarda kullanılan jet yakıtının bilinen diğer adları “JET-A, JET-A1, JET-B, JP-4, JP-5, JP-7 ve JP-8”dir.

Uçağın havaya doğru gitmesine yardımcı olan şey nedir?

Havaya doğru gitmesini sağlayan tek şey, kanatlardır. Kanatların da bunu başarabilmesini sağlayan şey, ilginç kanat şeklidir. Jet motoru uçağı ileri ittikçe, kanatlar üzerlerine gelen havayı ikiye yarar ve bir kısmı kanadın üzerinden, diğeri altından akar

Uçaklar neden havada asılı kalır?

1- Kaldırma Kuvveti: Uçağın havalanmasını ve havada kalmasını sağlayan etken. … 3- Hava Direnci (Geri Sürükleme): Uçağın itme yönünün tersine gelişen bu kuvvet uçağın hava akımına karşı gösterdiği dirençtir. 4- Ağırlık: Uçağın toplam kütlesinin ağırlığıdır. Uçak ne kadar hafifse yer çekimi kuvvetini o kadar kolay yener.

Uçak havada gitmeden durabilir mi?

bir de buna benzer bir hareketi güvenli şekilde yapabilen uçaklar vardır. … f 35 b tipi savaş jetleri iniş ve kalkış anlarında havada asılı kalabilir, bu uçakların öncülü olan harrier tipi ingiliz uçakları da benzer pozisyonda sabit kalabilir.

Uçağa etki eden kuvvetler nelerdir?

Uçağı havada tutan dört ana kuvvet vardır. Bunlar taşıma, ağırlık, itme ve sürükleme kuvvetleridir. Bu kuvvetlerden en önemlileri motorun sağladığı itme kuvveti ve kanatların oluşturduğu taşıma kuvvetidir.

Uçaklar nasıl hareket eder?

Uçak ileriye doğru hareket ederken, kanatlar, altlarındaki havayı sıkıştırır üstlerindeki havayı ise seyreltir. Bu durum uçağın alt ve üst kısımları arasında bir basınç farkı oluşmasına neden olur. Böylece uçağa yukarı yönde net bir kuvvet etki etmeye başlar ve uçak yükselir.

Lastikler inişte patlamaz

Uçaklar, dış lastiğin değiştirilmesine ihtiyaç duymadan saatte 274 km hızla en az 500 kere piste sert iniş yapabiliyorlar.

Uçakların iniş esnasında olabilecek hız kazasına karşı nasıl önlem alınmıştır?

İniş esnasında yüksek sıcaklığa sahip fren mekanizması kendisine has soğutucu özelliği de bünyesinde barındırmaktadır. Normal fren yanında riske karşın, kendi kendini kilitleyen fren mekanizması bulunabilmektedir.

Uçak kaç km hızla gidiyor?

Daha önce aynı model bir uçak 1248 kilometre hıza ulaşmıştı. Boeing 787 Dreamliner uçaklarının ortalama seyir hızı saatte 944 kilometre. Bu hızdaki sürükleme kuvveti ve diğer aerodinamik etkilere göre tasarlanmadıkları için ticari uçaklar ses duvarını aşamıyor

Uçaklarda reverse thrust nedir?

Thrust reversal, adından da anlaşıldığı üzere, motorların sağladığı itiş gücünün yönünü tersine çevirir. Motorların arkasında çıkmakta olan yüksek basınçlı hava, mümkün olduğunca, uçağın gidiş yönüne doğru püskürtülmeye başlar

Havacılıkta push back ne demek?

Park pozisyonundaki uçakların, çekici denen araç vasıtasıyla, uçağın interfon kulaklığından pilotla irtibat halinde olan bir görevlinin yönetiminde taksi ya da rule hareketine başlayacağı noktaya çekilme işlemi. Pushback süresince, pushback görevlisi uçağın emniyetli bir şekilde çekilmesinden sorumludur.

Push Back nasıl olur?

1-Uçağın park halinde bulunduğu pozisyondan apronun ortasına kadar geri itilmesi işlemi. Uçağın aprondan geri geri çıkması işlemi, bir araç yardımı ile çekilerek yapılır zira uçaklarda geri vites yoktur..

Uçakları park ettiren kişiye ne denir?

APRON MEMURU: (Airfield Operation Assistant) İnen uçakların park pozisyonlarını düzenleyen, kurallara uymayan uçakları da rapor eden, apron kullanımını fiziken takip eden, havaalanı memuru.

Uçak taksi yapıyor ne demek?

Basit bir tabirle taksi, uçağı yerde iken hareket ettirmektir. … Örneğin motor çalıştırdığımız park sahasından pist başına kadar giderek yerde yaptığımız harekete taksi denir. Taksi kavramı uçağın yerdeki hareketlerini kapsar.

Uçak havada nasıl dönüş yapar?

Uçaklar alçalmak, yön değiştirmek vs. amaçı havada manevra yaparlar. … bu parçalar, havayı aşağı yukarı saptırarak kanadın yükselmesini ve alçalmasını sağlarlar. tıpkı bir teknenin dümeni gibi işte. bunların ana kanatta olanlarına aileron, kuyruk kanadında olanlarına da elevatör denir

Bir yolcu uçağı en fazla kaç saat uçar?

Halen dünyanın en uzun uçuşu, Katar Havayolları tarafından Boeing 777-200LR ile Doha-Auckland arasında gerçekleştiriliyor. 14 bin 535 kilometrelik uçuşun süresi rüzgârın durumuna göre 16-17 saat arasında değişiyor.

Towing nedir?

Park yeri yada herhangi bir pozisyondaki uçağın bakım, motor testi, alan değişikliği yada herhangi bir başka nedenden dolayı yer değiştirmesi yada hangara çekilmesi işlemidir

Uçak merdivenine ne denir?

Çıkış kapısı ya da diğer evrensel adı ile exit kapısı, uçağın biniş ve iniş kapılarına verilen isimdir. Bu kapıların en önemli özelliklerinden biri uçuş esnasında basınç kaybına neden olmayacak ve açılmayacak şekilde özel olarak tasarlanmış olmalarıdır.

Havada uçan uçaklar sürtünme kuvveti ile karşılaşır mı?

Uçağın kalkış esnasında maruz kaldığı sürtünme kuvveti, yer etkisi nedeniyle yine azdır. Ancak uçak havadan yükseldikçe yer etkisinin azalmasıyla maruz kaldığı sürtünme kuvveti de artar. Bu durumda uçak çökme durumu ile karşılaşır ve tırmanma performansı ile sürati azalır

Uçak hangi malzemeden yapılır?

Genel olarak metalik hücre malzemeleri alüminyum, korozyona karşı dayanıklı çelik,titanyum ve nikel esaslı alaşımlardır. En yaygın metal dışı hücre malzemeleri ise nomex, cam elyaf, termoplastikler ve kraft kağıdıdır.

Uçaklar hangi madenden yapılır?

Uçak ve gemi yapımında kullanılan madenler şunlardır:
Çelik. Titan. Demir. Bakır.

Uçak gövdesi ve parçaları hangi malzemeden yapılır?

Uçaklarda son dönemlerde kompozit malzeme kullanımı artmış olsa da hala %50 – %60 oranında alüminyum kullanılmaktadır. Uçak gövdesi, genel yapısal elemanlar, dayanıklı ve korozyon direnci yüksek istenen bölmelerde alüminyum yoğun olarak kullanılmaktadır

Uçak kanadı hangi maddeden yapılır?

Özet:Alüminyum alaşımları uçak yapılarında geniş bir kullanım alanı bulmaktadır, özellikle kanat ve gövde kaplamalarında kullanılırlar. Bu yapıların birleştirilmelerinde geleneksel bir teknik olan perçinle birleştirme kullanılır.

Havacılıkta kullanılan kompozit malzemeler nelerdir?

Havacılıkta kullanılan başlıca kompozit türleri şunlardır:
1-CFRP (Carbon-fibre reinforced polymer) CFRP Örneği. CFRP, yaygın kullanılan kompozitlerden biridir. …
2- GFRP (Glass-fibre reinforced polymer) GFRP Örneği. CFRP gibi yaygın bir türdür. …
3-Sandviç Yapılı Kompozitler. Sandviç Yapılı Kompozit Örneği.

Uçak motorları nasıl çalışır?

Temel mantık olarak önden havayı emer ve kompresörlerde sıkıştırır. Sıkışan hava ısınır ve basıncı artar. Isınan ve basıncı artan havaya yüksek hızda yakıt püskürtülerek yanması sağlanır. Yanan yakıt-hava karışımı ise motorun çıkışına yönlendirilerek itme kuvveti oluşturulur. Uçaklar Hakkında ilginç teknik bilgiler

Uçak motoru ters çalışır mı?

Thrust revers, motorların sağladığı itiş gücünün yönünün tersine çevrilmesi prensibine dayanan bir fren mekanizmasıdır. … Bu sayede motorun yan kısımlarında ek hava kanalları açılarak, ön kısımdan emilen havanın, motorun itki yönüne ters bir şekilde yönlendirilmesi prensibi ile uçağın hızı kesiliyor

Bir pilot gökyüzünde yolunu nasıl bulur?

Uçağın bulunduğu pozisyon GPS (Global Positioning System), INS (Inertial Positioning System) ve Radyo Navigasyon kullanılarak tespit edilir. FMS, önceden girilen uçuş planına sadık olarak uçağı yönlendirir.

Koordinatlar sayesinde pilot da gemi kaptanı da yolunu kaybolmadan bulur. Çünkü her türlü bilgi önündeki ekrana ( geçmişte haritalar aracılığı ile ) yansıtılmaktadır. Böylece nerede olduğunu ve rotasını çok kolaylıkla bilebilmektedir.

Uçağın rotası nasıl belirlenir?

Rotayı başka neler belirler? … Hava koşulları ve şiddetli türbülans riskleri önceden uçuş ekibi tarafından değerlendirilerek iki nokta arasında en uygun rota belirlenir. Pilotlar zaman zaman rötarlı uçuşlarla yaşanan gecikmeleri ortadan kaldırmak için belirli rotalarda görülen rüzgarlardan yararlanabilirler.

En hızlı yolcu uçağı uçuşu hangisi?

Boeing 747-8 model yolcu uçağının belgelenmiş hız rekorlarından biri Alman havayolu şirketi Lufthansa’nın 7 Kasım 2015 günü gerçekleştirdiği uçuşta belgelenen hızı 707 Knot = 1309.364 kilometre/saat.

Uçağın Maksimum Hızı: 0.86 Mach / 1.053 km/sa

19 Şubat 2019 da ise ABD’nin Philadelphia kenti üzerinde 35 bin feette 1289 kilometreye çıkarak ses hızını aşan Boeing 787-9 tipi uçak, bir başka rekora imza atarak Londra’ya planlanandan 48 dakika önce indi.

Virgin Atlantic Pilotu Peter James, “Daha önce hiç bu kadar güçlü bir kuyruk rüzgarı görmedim” dedi.

Uçaklar ile ilgili ilginç bilgiler

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.