ref: refs/heads/v3.0

Üsküp Nasıl gidilir, Nerede kalınır?

Üsküp’e Nasıl Gidilir?,Üsküp’e Ne Zaman Gidilir?,Üsküp’te Nerede Kalınır?,Üsküp Gezilebilecek Yerler,Üsküp Kültür ve Eğlence,Üsküp Yeme İçme,Üsküp Alışveriş

Makedonya’nın başkenti Üsküp, ülkenin tek büyük akarsuyu Vardar Nehri’nin iki kıyısında kuruludur. Bir yakada Arnavutlar ve Müslümanlar, diğer tarafta Ortodoks Hıristiyanların yaşadığı kent aynı zamanda tarihi bir Osmanlı yerleşimidir. Kentte Makedonlardan sonra Arnavutlar ikinci, Türkler üçüncü etnik grup olma özelliğine sahip. Makedonlar Üsküp’ü Skopje olarak adlandırıyor. Ülkenin adı büyük tartışmalara sebep oluyor. Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in dört daimi üyesi ile birlikte birçok ülke burayı Makedonya olarak tanırken, Yunanistan’ın baskısıyla bir grup da Eski Yugoslavya Makedonya Cumhuriyeti isminde ısrar ediyor. Birleşmiş Milletler de ikinci grupta yer alıyor. Bu durum özellikle Yunanistan’dan Makedonya’ya geçişlerde sorun yaratabiliyor.

Üsküp’e Nasıl Gidilir?

Yıl içinde yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlayan Üsküp’e en kolay ulaşım yolu uçak yolculuğudur. Pegasus Havayolları ile İstanbul’dan ve İzmir’den direkt seferlerle Üsküp’e ulaşabilirsiniz. İstanbul ve İzmir dışındaki şehirlerden de İstanbul ya da İzmir aktarmalı şekilde Üsküp’e ulaşım sağlayabilirsiniz.

Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Üsküp Büyük İskender Havalimanı şehir merkezinden 24 kilometre uzakta yer alır. Havalimanından şehir merkezine taksi, Vardar Ekspress ve araç kiralama yöntemlerinden biri ile ulaşabilirsiniz.1.5 saatte bir hareket eden Vardar Ekspres servislerinin detayları için şirketin resmi web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Oldukça uygun fiyatlara gerçekleştireceğiniz bu seyahat yaklaşık 15 dakika sürer.

Üsküp şehir içi ulaşım

Üsküp küçük bir şehir olduğu için şehir merkezinden hemen hemen her noktaya yürüyerek ya da bisiklet ile ulaşabilirsiniz. Şehirde ulaşım otobüsler ile sağlanır. Otobüslerin üzerinde Makedonca ve Arnavutça gittiği yerler yazılıdır. İki katlı kırmızı renkli olan bu halk otobüslerine binebilmek için “Skopska” adı verilen kartlardan satın almanız gerekir. Diğer otobüsler için biniş kartını hem otobüsten hem de satış noktalarından temin edebilirsiniz.

Üsküp’e Ne Zaman Gidilir?

Subtropikal iklimin hâkim olduğu Üsküp’te yazlar sıcak kışlar ise soğuktur. Şehirde hava her mevsim nemlidir. İlkbahar ve sonbahar aylarında da oldukça yağışlı olan Üsküp’ü ziyaret etmek isteyenler yaz aylarını tercih etmelidir. Sıcak yaz aylarında sokaklarında rahatlıkla gezinebileceğiniz Üsküp’te 3 gün gezinizi tamamlamanız için yeterlidir.

Üsküp’te Nerede Kalınır?

Üsküp’te; Makedonya Meydanı ve çevresi ile Oldtown bölgesi konaklama seçeneklerinin yoğun olduğu bölgelerdir. Makedonya Meydanı şehrin en merkezi noktasıdır ve merkeze yakın müze, tarihi yapı ve gece hayatına yakın olmak isteyenlerin tercihidir. Her zaman canlı sokakları, barları, restoranları ve kafeleri ile Üsküplülerin sosyal yaşamına dâhil olabileceğiniz bu bölgede yer alan Skopje Mariott Hotel, Ibis Skopje City Center, Solun Hotel & Spa, Holiday Inn Skopje ve Alexander Square Boutique Hotel gibi seçenekleri tercih edebilirsiniz.

Üsküp’te tarihi hissedebileceğiniz ve şehrin tarihi yapılarına, müzelerine, Osmanlı kültürünü taşıyan cami, hamam ve çarşılarına rahatlıkla ulaşabileceğiniz Old Town bölgesindeki otellerde kalabilirsiniz. Hotel De KOKA, Stone Bridge Hotel, Hotel Arka, BH Hotel Hamburg, Bushi Resort gibi oteller bu bölgede tercih edebileceğiniz oteller arasındadır.

Üsküp Gezilebilecek Yerler

Üsküp tarihi bir kent olmasının yanı sıra ülkesinin de en büyük yerleşim yeri olma özelliğini taşıyor. Bu iki durum mimariyi geleneksel ve modern olarak iki şekilde etkilerken, eski Sovyetler Birliği’ne bağlı olmuş olması da bu sistemin mimari anlayışını yansıtıyor.

Üsküp Old Bazaar’a Türk Çarşısı da deniyor. Bunun sebebi buradaki esnafın birçoğu Türk olması ve pazarda ağırlıkla Türkçe konuşulması. Çarşı, Anadolu’daki benzerlerini oldukça hatırlatıyor. Türk olduğunuzu belirtmeniz keyifli sohbet ve alışveriş için oldukça önemli bir anahtar.

Çarşı içinde görülecek tarihi yapılar arasında yine Osmanlı mimari geleneğinin örnekleri Mustafa Paşa Camii, Kurşunlu Han, Sulu Han, Davut Paşa Hamamı bulunuyor. Burada eski Türk evlerinden de örneklere rastlamanız mümkün.

Kentin simgesi Taş Köprü 15. yüzyılda inşa edildi. Sultan I. Murad döneminde yapılan 13 gözlü, eşsiz bir mimari yapı olan köprü, 1963 yılında meydana gelen büyük depremle yüzde 80’i tamamen yıkılan Üsküp’te ayakta kalan ender yapılardan biri

Birkaç yıl öncesine kadar yıkıntı halinde olan Üsküp Kalesi, geçirdiği restorasyonla tekrar eski günlerin döndü. Görkemli parkı da ilgi çekiyor. Kaleden doyumsuz bir Üsküp manzarası seyretmeniz mümkün.

Kentin eski tren istasyonu da kısmen yıkılmış olsa da bugün Ulusal Müze olarak değerlendirilmiş. Üsküp ve Makedonya ile ilgili tarihi ve kültürel ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

Kentin en yeni kilisesi St. Clementin Katedrali Vardar Nehri’nin hemen yanında. Onunla birlikte Üsküp’te Saat Kulesi’ni gezebilir, Sveti Spas Manastırı’nı görebilir, Hünkâr, Yahya Paşa, Murat Paşa camilerini ziyaret edebilir, Çifte Hamam’a uğrayabilirsiniz.

Üsküp’e gelmişken Makedonya’nın diğer değerlerini görmek isterseniz biraz yolculuğu göze almanız gerekiyor. Eğer birkaç saatinizi ayırırsanız Türk nüfusunun çoğunlukla yaşadığı Tetova kentine kadar uzanabilirsiniz. Türkler burayı Kalkandelen olarak biliyor. Makedonların en sevdiği yerlerden biri olan ve övünçle tanıtmak istedikleri Ohrid’i (Ohri) kenti ve gölü yaklaşık olarak 150 kilometre uzakta. Avrupa’nın en derin gölü Ohri bir denizi andırıyor; çevresinde tam 365 tane kilise bulunuyor.

Üsküp Kültür ve Eğlence

Kent Makedon, Arnavut ve Türk kültürünü en iyi şekilde bünyesinde barındırıyor. Hıristiyan kesimin yaşadığı bölüm modern ve gelişmiş bir Avrupa kentini andırırken Müslümanların yaşam alanları daha mütevazı ve geleneksel bir yapıda. Hıristiyanlar ve Müslümanlar birbirlerine oldukça saygılı bir şekilde birlikte yaşıyorlar. Yine de Hıristiyanların kentin her noktasında görülebilecek devasa bir haçı bir tepeye diktikleri bir gerçek.

Ünlü şairlerimizden Yahya Kemal Beyatlı, Üsküp doğumludur. Şair, kenti, “Fatih devrinin evliya mezarlığı” olarak tanımlar. Bunun nedeni bölgede pek çok sayıda evliyanın olduğuna inanılması ve bu yönde bulunan türbelerin fazlalığıdır.

Kenti ikiye bölen Vardar Nehri çevresinde bol sayıda park bulunuyor. Üsküplüler bu alanlarda yürüyüş ve spor yapıyor. Özellikle Makedon halkın yaşadığı bölüm kafeleri ve gece kulüpleriyle eğlencenin merkezi konumunda.

Üsküp Yeme İçme

Dağlık yapısı nedeniyle Üsküp’te hayvancılık ve kısıtlı olarak sebzecilik gelişmiş halde. Bu durum yörenin mutfağını da etkiliyor. Ağırlık et yemekleri ve köftelerde. Ohri Gölü’nde tutulan buraya özgü alabalıklar da oldukça lezzetli. Restoran ve kafelerse oldukça ucuzlar. Birkaç euro’ya dolgun tabaklarda et yemekleri yiyebilirsiniz.

Yerel mutfağın en sevilen tatlarının başında bir tatlı olan “kaymakçina” geliyor. Tatlı, süt, yumurta, şeker ve undan mürekkep. “Yugoslav Salatası” ve “Köprülü salatası” olarak da bilinen “manca”, patlıcan, domates, yeşil biber, sarımsak ve zeytinyağı ile hazırlanıyor. Kemiksiz kuzu etinden yapılan “Makedon yahnisi” de meşhur bir başka tat. Kentte ayrıca güveçte enfes kuru fasulye de pişiriliyor.

Üsküp Alışveriş

Alışveriş için en keyifli yer elbette Türk Çarşısı. Burada eskiye ve yeniye ait birçok Üsküp hatırası bulabilirsiniz. Çarşı ayrıca Makedonya’da yetişen taze sebze ve meyvelerin ile tütünün satıldığı önemli bir nokta olma özelliğine sahip. Şehir merkezinde ise büyük ve modern bir alışveriş merkezi var. Bu kalabalık çarşıda yer alan mağazalarda ithal malların çokluğu hemen göze çarpıyor.

Önemli Telefonlar
Ülke Kodu: +389
Şehir Kodu: 2
Üsküp Büyük İskender Havalimanı: 389 2 314 8333
Polis: 192
Ambulans: 194

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.