ref: refs/heads/v3.0

Amman nasıl gidilir nerede kalınır?

Amman’a Ne Zaman Gidilir?,Amman’daki Festivaller,Amman’a Nasıl Gidilir?,Amman’da Ne Yenir?,Amman’da Nerede Kalınır?,Amman’da Gezilecek Yerler,

Amman  Genel Bilgiler

Orta Doğu’nun öne çıkan şehirlerinden biri olan Amman, Ürdün’e başkentlik eden oldukça önemli bir şehir. 4 milyonun üzerinde nüfusu ile her geçen gün gelişmeye devam eden kent, binlerce yıllık tarihî mirasları ile geleneksel dokusunu yaşatmaya devam ediyor. Orta Doğu’nun tarihini, mimari yapılarını ve lezzetlerini merak edenleri kendine çeken şehir, gezginlere farklı deneyimlerle dolu etnik bir gezi imkânı sunuyor. Orta Doğu ve Akdeniz mutfağının lezzetlerini bir arada tadabileceğiniz mutfağı, geleneksel dokusu ile ünlü çarşı ve pazarları, asırlardır zamana meydan okuyan antik kentleri ve hareketli sosyal yaşamı ile ziyaretçilerini ağırlıyor.

Amman’a Ne Zaman Gidilir?

Şehirde, Akdeniz ve çöl iklimi birlikte görüldüğü için, soğuk bir dönem yaşanmaz fakat yaz aylarında sıcaklık epey yükselir.

Şehir her mevsim ziyaret edilmeye uygun olsa da daha rahat bir seyahat için ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Amman’ı gezmek için en az 2 gün ayrılması tavsiye edilir.

Amman’daki Festivaller

Amman, her yıl pek çok uluslararası festivale ev sahipliği yapar.

Görsel Festivali (Mart)
Jazz Festivali (Nisan)
Opera Festivali (Temmuz)

Amman’a Nasıl Gidilir?

THY , Anadolujet ve Pegasus Hava Yollarının İstanbul’dan direkt uçuşlarla Amman Queen Alia Uluslararası Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan Amman’a uçuş süresi ortalama 1 saat 40 dakikadır. Diğer şehirlerden İstanbul aktarmalı olarak ulaşabilirsiniz.

Amman Kraliçe Aliye Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Ürdün’ün başkenti Amman’ın şehir sınırları içinde hizmet veren Kraliçe Aliye Uluslararası Havalimanı bölgenin en hareketli havalimanlarından biri. Aynı zamanda ülkenin en büyük havalimanı olan Kraliçe Aliye Uluslararası Havalimanı’ndan dünyanın farklı coğrafyalarına karşılıklı uçuşlar gerçekleştiriliyor. Dünya standartlarında oldukça lüks ve konforlu bir alanda hizmet sunan havalimanı içerisinde Duty Free mağazalar, yolcu bekleme salonları, lüks restoran ve kafeler, mescit, klinik, ATM ve araç kiralama ofisleri bulunuyor. Amman’ın şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta yer alan havalimanından şehrin birçok noktasına otobüs, taksi ve araç kiralama seçenekleri ile konforlu bir ulaşım gerçekleştirebilirsiniz.

Otobüs
Amman kentinde havalimanından şehir merkezine ulaşımda Sariyah otobüslerini kullanabilirsiniz. Taksi seçeneğine göre oldukça ekonomik olan belediye otobüsleri şehir merkezi ve havalimanı arasında birçok duraktan geçiyor. Housing Bank Complex, Fifth Circle, Fourth Circle ve North Bus Station Sariyah otobüslerinin uğradığı duraklar arasında yer alıyor. Haftanın her günü 06.30- 00.00 arası hizmet veren otobüsler ile kent merkezine ulaşabilirsiniz.

Taksi
Amman’da Kraliçe Aliye Uluslararası Havalimanı’ndan kent merkezine ulaşımda en çok tercih edilen seçeneklerden biri taksi. Havalimanının gelen yolcu terminalinin çıkışında bulabileceğiniz taksiler ile günün her saati kent merkezine gidebilirsiniz. Kentte taksimetre kullanımı çok yaygın değil. Bu nedenle ülke genelinde geçerli olan Ürdün Ulaştırma Organizasyon Konseyi’nin belirlediği taksi ücret tarifesine bakarak gideceğiniz yerin ortalama tutarını öğrenebilirsiniz. Taksi ücret tarifesini havalimanı taksi durağındaki panodan inceleyebilirsiniz.

Araç Kiralama
Kraliçe Aliye Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine ya da civar bölgelere daha konforlu bir yolculuk için araç kiralayabilirsiniz. Şehre gelenlerin sıkça tercih ettiği araç kiralama hizmetini havalimanı içerisinde bulunan araç kiralama ofislerinden alabilirsiniz. Dilerseniz aracı kentte kalacağınız süre boyunca kiralayabilir, böylece daha verimli ve konforlu bir Amman gezisi gerçekleştirebilirsiniz.

Amman’da Nerede Kalınır?

Ürdün’ün başkenti Amman, aynı zamanda ülkenin en büyük ve kalabalık şehri. Yılın her dönemi hem iş hem de turistik gezi amaçlı ziyaretçileri ağırlayan kentte birçok otel seçeneği bulunuyor. Lüks otellerden butik pansiyonlara ve konukevlerine zengin konaklama alternatifinin olduğu Amman’da bütçenize uygun farklı otel seçenekleri bulabilirsiniz. Şehirde konaklama için tercih edilen otellerin birçoğu kentin geleneksel yapısını en net hissedebileceğiniz yerlerden biri olan Oldtown semtinde yer alıyor. Bunun yanı sıra modern dokusu ve lüks otel seçenekleri ile öne çıkan 5. Ada bölgesini de Amman’da konforlu ve keyifli bir konaklama için değerlendirebilirsiniz.

Amman’da Gezilecek Yerler

Amman, köklü geçmişi ve bu geçmişin armağan ettiği tarihi yapıları ile turistik bir değer kazanmıştır. Bu tarihi yapıların yanı sıra şehrin sanatsal ve kültürel yönü de turistler açısından oldukça tatmin edicidir.

Amman Kalesi
Amman’ın kurulduğu yedi dağdan biri üzerinde bulunan Amman Kalesi; şehrin en eski tarihi yapılarından birisidir. Arkeolojik kazılarda elde edilen verilere göre, Amman Kalesi’nin bulunduğu tepede Cilalı Taş Devri’nden beri yaşam olduğu tespit edilmiştir. Kale; Cilalı Taş Devri’ne uzanan tarihi ve Bizans, Emevi, Roma gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasıyla dünya çapında ünlüdür.

Amman Roma Tiyatrosu
Antonius Plus zamanında yapımına başlanan tiyatronun tarihi 2. yüzyıla dayanır. Bu özelliğiyle tiyatro, Amman’da yer alan en eski tarihi kalıntılar arasındadır. 6000 kişilik kapasiteye sahip olan tiyatro üç ana bölümden oluşur. Tiyatro, güneşin gökyüzündeki konumu göz önüne alınarak inşa edildiği için tiyatronun kuzey bölümünden güneşin bütün hareketlerini seyretme imkânı bulunur.

Kral I. Abdullah Cami
Amman’ın simgesi olan cami büyüleyici bir görselliğe sahiptir. 20. yüzyılda inşa edilen caminin yapımına 1982 yılında başlanmış ve 1989 yılında tamamlanarak ibadete açılmıştır. Adını, ünlü Ürdün Kralı I. Abdullah’tan alan ve Amman’ın merkezinde bulunan caminin mavi renkteki kubbesi şehrin birçok bölgesinden görülür. İslam mimarisinin en güzel örneklerinden olan cami; vitray süslemeleri ve iç duvarlarındaki el işçiliği ile oldukça dikkat çekicidir.

Mşatta Sarayı
Amman’da yer alan sarayların en gösterişlisi Mşatta Sarayı’dır. 743-744 yıllarında oldukça büyük bir arazinin üzerine inşa edilen sarayın, birçok odası ve büyük bir bahçesi vardır. Sarayın iç ve dış kısmındaki süslemeler el işçiliğinin büyüleyici örneklerindendir.

Amman Arkeoloji Müzesi
Tarih boyunca birçok medeniyetin merkezi olan Amman, arkeolojik kalıntılar açısından oldukça zengindir. Bu arkeolojik eserler, kronolojik sıraya göre, şehir merkezinde yer alan Amman Arkeolojik Müzesi’nde sergilenir. En dikkat çeken detayı Ölü Deniz’den çıkarılan kalıntılar olan müze, tarihe etkileyici bir yolculuk vadeder.

Amman’da Ne, Nerede Yenir?

Ürdün mutfağı; Akdeniz, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve İran mutfaklarının esintilerini taşır. Bu sentezin şekillendirdiği Ürdün mutfağında neredeyse yemeklerinin tamamında et başroldedir.

Falafel: Hashem Restoran
Humus: Reem Al Bawadi
Mansaf: Al Quds
Şavurma: Al Karam
Künefe: Habibah
Yöresel Kahvaltı: Sham Al Balad

Amman’da Ne, Nereden Alınır?

Amman’da alışveriş kültürünü semt pazarları oluşturur. Haftanın her gün Amman’ın farklı bölgelerinde kurulan semt pazarları hem yerel halkın hem de turistlerin ilgi odağındadır. Amman’ın en büyük pazarı Souk Jara’dır. Buradan özel kokulu sabun ve Amman yöresine ait kıyafetler satın alabilirsiniz.

Amman’ın yayalara açık olan ilk caddesi Wakalat Caddesi’dir. Burada şehrin en eski dükkanları yer alır. Ünlü markaların yer aldığı Sweifieh Caddesi’nden de alışveriş yapabilirsiniz. El işlemeleri satın almak istiyorsanız Pera bölgesini ziyaret edebilirisiniz. Antik ürünlere ilgi duyuyorsanız ise rotanızı Madaba bölgesine çevirebilirsiniz. Amman’dan hediyelik olarak misk kokulu esanslar ve ev yapımı bakım ürünleri alabilirsiniz.

Amman: Queen Alia Uluslararası Havalimanı: +962 6 500 2777

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.