ref: refs/heads/v3.0

Tokat a Nasıl gidilir, Nerede kalınır, Ne yenir?

Tokat, Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alıyor. Tokat ilinin doğusunda Sivas ve Ordu, batısında Amasya ve Çorum, kuzeyinde Samsun ve Ordu, güneyinde Sivas ve Yozgat illeri yer alır.

Tokat Genel Bilgiler

Tokat, Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alıyor. Tokat ilinin doğusunda Sivas ve Ordu, batısında Amasya ve Çorum, kuzeyinde Samsun ve Ordu, güneyinde Sivas ve Yozgat illeri yer alır. Şehir tarih boyunca önemli devlet ve beyliklerin yerleşim merkezi oldu. Merkezinde birçok tarihi camiler ve medreseler bulunuyor. Gökmedrese bugün Tokat Müzesi olarak hizmet veriyor. Yağıbasan Medresesi ise Anadolu’nun, günümüze ulaşan en eski Türk yapılarından biri. Sulusaray ilçesindeki Sebastopolis antik kenti ve Pazar ilçesi yakınlarındaki Ballıca Mağarası da vakit varsa gezi listesine alınmalı. Tokat’ın ünlü yazmalarından da almayı ihmal etmeyin. Almus, Artova, Başçiftlik, Erbaa, Niksar, Pazar, Reşadiye, Sulusaray, Turhal, Yeşilyurt ve Zile Tokat’ın ilçeleridir.

Tokat havaalanı bilgileri
Tokat Havalimanı uçuş bilgileri

Tokat’da Gezilebilecek Yerler

Latifoğlu Konağı: Latifoğlu Konağı Planı ve süslemeleriyle dikkat çeken konak, Gazi Osman Paşa Bulvarı üzerinde yer alıyor. 19. yüzyıl ev mimarisinin en güzel ve zarif örnekleri arasındadır. Konağın bazı odalarının duvarları kalemişi panolarla bezelidir. Tavan yaldız boyalı bitkisel motifler ve ahşap oymalarla süslenmiştir. Konak 1989 yılında müze-ev olarak hizmete açılmıştır.

Tokat Havalimanı Otelleri
Tokat Havaalanı Araç Kiralama Rent A Car Şirketleri

Tokat Saat Kulesi: Saat kulesini kentin her yerinden görebilirsiniz. II. Abdülhamit’in padişah oluşunun 25. yılı için mutasarrıf Bekir Paşa ve Belediye Reisi Mütevellioğlu Enver Bey tarafından yaptırılmıştır. Yaklaşık 33 metre yüksekliğindeki kule Behzat Semti’ndedir.
Bey Sokağı: Bu sokakta yer alan evler, Anadolu’nun iyi korunmuş sivil mimarlık örnekleri arasında yer alır. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine tarihlenen evler koruma altına alınmıştır.

Tokat THY Bilet satış ofisleri

Yağıbasan Medreseleri: Anadolu’nun ilk medreselerinden olan Niksar ve Tokat Yağıbasan medreseleri 12. yüzyıla tarihleniyor. Tokat, Sulusokak mevkiindeki medrese Nizameddin Yağıbasan tarafından yaptırılmıştır. Niksar Yağıbasan Medresesi ise Niksar Kalesi üzerindedir.
Ballıca Mağarası: Oluşumları açısında son derece zengin Ballıca Mağarası’nın. Özellikle çok nadir bulunan “soğan sarkıtları” ile mutlaka görülmesi gereken turistik mağaralarımızdan. Gezi yolu beton döşeli olsa da fotoselli ışık sistemi kullanılmasından dolayı Türkiye’de tek. Ayrıca içerisinde bulunan yeterli sayıda bekçi ve kamera sistemi de özellikle ziyaretçilerin mağarayı tahrip etmesini engellemeye yönelik oldukça pozitif bir girişim. Tokat’ın 26 kilometre güney batısında yer alan Pazar ilçesi sınırlarındaki mağaranın tarihi 3.4 milyon yıla tarihleniyor.

Tokat’da Kültür ve Eğlence

Müzeler, Meydanlar, Tarihi Mekânlar, Anıtsal Yapılar

Tokat Müzesi: Anadolu Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden Gökmedrese günümüzde Tokat Müzesi olarak hizmet veriyor. Gökmederese, III. Gıyaseddin Keyhüsrev’in vezirlerinden Muineddin Süleyman Pervane tarafından 1277 yılında inşa ettirildi. Müzenin alt katında Eski Tunç Çağı’ndan itibaren kronolojik olarak Hitit, Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergileniyor. Müzede Osmanlı dönemine ait el yazması Kuranlar ve yazı takımlarıyla ile tarikat eşyaları da yer alıyor. Halı, kilim ve heybeler ile birlikte Tokat ve çevresindeki geleneksel erkek ve kadın giysileri, takıları, aydınlatma araçları, hamam eşyaları, bakır kaplar ve kapı tokmakları, ev dokuma tezgâhı, el baskısı Tokat yazması örnekleri ve baskı kalıpları da müzede sergilenen eserler arasında yer alıyor.

Tokat Atatürk Evi Müzesi: Mustafa Kemal’in Tokat’ı ziyareti sırasında kaldığı ev 2007 yılında Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi olarak ziyarete açıldı. Atatürk’ün kaldığı odada onun eşyaları, diğer odalarda ise etnografik eserler yer almaktadır. Ev, 19. yüzyılda ahşap ve kerpiçten inşa edilmiştir.

Tokat Kalesi: Karadeniz’in görkemli kalelerinden biridir. Kasım 2012’den beri ışıklandırılarak Tokat manzarasını daha da güzelleştirmiştir. Tokat’ın merkezine yakın bir yerde dik ve sarp kayalar üzerine kuruludur. Tarihi boyunca önemli olaylara tanık etmiştir. Önce Selçuklular, daha sonra da Osmanlılar tarafından restorasyonu yapılmıştır. Kalenin içinden şehre kadar inen basamaklar vardır. Tarihi İS 6. yüzyıla kadar uzanır. Burası Tokat’ı seyretmek için en iyi noktalardan biridir.

Ulu Cami: Tokat’ın en eski camileri arasında yer alan Ulu Cami, Sultan IV. Mehmet tarafından 1678’de onarılmıştır. Kesme taştan zarif bir minaresi olan caminin güney batı köşesine bir kuş evi vardır. Kemer ve alınlıklarında Selçuklu çini süslemeleri vardır.
Meydan Camii: Meydan Mahallesi’nde yer alan cami Sultan II. Bayezit’ın annesi Gülbahar Hatun adına yaptırılmıştır. Tokat’taki en güzel Osmanlı eserlerinden birdir. Ağaç kapıyı çevreleyen kemerin üzerinde kitabe yer almaktadır.

Ali Paşa Cami: Tokat’taki en büyük Osmanlı eseri kabul edilen cami Cumhuriyet Meydanı’ndadır. Sultan II. Selim zamanında Ali Paşa tarafından 1572 yılında inşa edilmiştir. Ali Paşa’nın eşi ve oğlu Mustafa Bey’in türbeleri de buradadır.

Garipler Cami: Tokat’ın en eski camilerinden Garipler, Pazarcık Mahallesi’nde ziyaret edilebilir. Danişmend Gümüştekin Ahmet Gazi tarafından 1074 yılında inşa ettirilmiştir. Renkli çinilerle süslenen caminin minaresi 11. yüzyıl Türk tuğla işçiliğinin güzel örneklerinden kabul ediliyor.

Paşahan: Sulu Sokak’ın sonunda yer alan yapı, 1. Sultan Mahmut zamanında Mehmet Paşa tarafından 1752 yılında yaptırılmıştır. Portalin üst kısmının sağ ve solunda, zincirle ağaçlara bağlanmış iki hayvan rölyefi dikkat çekmektedir.

Taşhan: Halk arasında “Voyvoda Han” olarak da anılan yapı, 1631 yılında inşa edilmiştir. Son yıllarda restorasyonu tamamlanan yapı Gaziosmanpaşa Caddesi üzerindedir.

Sulusaray (Sebastopolis Antik Kenti): Tokat’a 69 kilometre mesafede yer alan Sulusaray’da yer alan Sebastopolis antik kentinin tarihi İÖ 1. yüzyıla kadar uzanıyor. 1986’da başlayan kazı çalışmalarında tabanı mozaiklerle kaplı yapılar ortaya çıkarılmıştır. Bu mozaikler mozaik evi müzesinde görülebilir.

Diğer Turistik Merkezler: Gümenek, Çamiçi Yaylası, Ayvaz Parkı, Topçam, Gürvelik Yaylası, Gökçeyol Göleti, Almus Belediye parkı, Alabalık tesisleri, Orman içi dinlenme tesisleri, Zile Şeyh Ahmet piknik alanı, Zinav Gölü, Batman taş, Dumanlı ve Alan yaylaları, Ocaklı Şelalesi Tokat’ta ziyaret edilebilecek turistik merkezler arasında yer alıyor.

Tokat’da ne yenir, ne içilir?

Tokat en çok Tokat kebabıyla meşhurdur. Bu yemek özel özel kebap ocaklarında hazırlanır. Kazova üzümü, Zile pekmezi ya da cevizli şeker sucuğu Tokat yöresi ile özdeşleşmiş tatlardır. Madımak da yöreye özgü bir lezzettir. Taze taze toplanan madımak pastırma ve mercimekle birlikte pişirilir. Çökelikli, katmer, cızlak, haşhaşlı ve cevizli çörek, mantı, yoğurtmaç, tarhana, kuskus, bacaklı çorba, helle çorbası, gendime toygası çorbası, keşkek, mercimekli bulgur pilavı, yaprak, sarması, cevizli bat, bakla dolması, patlıcan pehlisi, erikli dolma, kabak kabuğu kavurması, erişte keşkek, (köme), tırtıl baklavası, yufka tatlısı ve zambak reçeli Tokat iline özgü mutfağı oluşturan başlıca yemek türleridir.

Tokat’da Alışveriş

Tokat’ın geçmişi çok zengin. Bu nedenle el sanatları da renkli ve çeşitli. Özellikle, 15. yüzyıldan başlayarak Orta Anadolu’da 1300’lerden beri sürdürülen yazmacılığın merkezi haline gelmiştir. Tokat’taki yazmacılığın en önemli özelliği elvan baskı ile yapılarak çok renkli ve desenli olmasıdır. El sanatlarının üretildiği çarşılar hem renkli hem de zengin seçenekler sunar. Yazmacılar, Bakırcı, Zurnacı ve Çarıkçı çarşılarından hediyelik eşya alabilirsiniz. Bu çarşılar Tokat kültürünü tanımak için de iyi bir fırsattır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.