ref: refs/heads/v3.0

Anadolu Üniversitesi Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü

Havacılık sektörüne, uluslararası standartlarda, nitelikli bakım ve onarım personeli yetiştirilir.

Havacılık sektörüne, uluslararası standartlarda, nitelikli bakım ve onarım personeli yetiştirilir. Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü’nde Avrupa Birliği standartları SHY/JAR-66 Havaaracı Bakım Personeli Yönetmeliği ve SHY/JAR-147 Havaaracı Bakım Eğitim Kuruluşları Yönetmeliği gerekliliklerine uygun eğitim verilmektedir. Yüksekokul Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün SHY Part-147 Havaaracı Bakım Eğitim Yetkisine sahiptir. Öğrenciler kuramsal derslerin yanı sıra aerodinamik, hidrolik sistemler, malzeme, CAD/CAM, bilgisayar laboratuarları, gövde, motor, bremze atölyeleri ve Yüksekokul bünyesindeki JAR-145 onaylı bakım tesislerinde uygulamaya yönelik eğitim almaktadırlar.

Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü’ne merkezi yerleştirme ile kırk beş öğrenci alınmaktadır. Bölümde bir yıl İngilizce hazırlık sonrası dört yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Zorunlu staj süresi seksen iş günüdür.

Mezunları; Türk Hava Yolları A.O., Türk Hava Kuvvetleri Hava İkmal Bakım Merkezleri, özel havayolu işletmeleri ve havacılık alanında faaliyet gösteren diğer işletmelerin teknik bölümlerinde çalışmaktadır.

AMAÇ
Bir uçağın yapısal elemanlarının, gövdesinin ve motor gruplarının bakım ve onarımı, havacılığın tüm alanlarında görülen teknolojik gelişmeye bağlı olarak, çok daha karmaşık hale gelmiştir. Günümüzde Türkiye’de sivil havacılık sektöründeki faaliyetler tasarım ve imalat konusundan çok, ağırlıklı olarak bakım konusuna odaklanmıştır. Gerek periyodik gerekse ani bakım ve onarımlarda görev alacak kişiler çok iyi bir eğitimden geçmelidir. Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü bakım alanında ülkemizin gereksinimi olan elemanları en üst düzey teorik ve pratik bilgi ve tecrübe donanımı ile yetiştirme amacındadır.

Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık
Yüksekokulu Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü’nün amacı; havacılık sektörü içindeki şirketlerin, özel ve devlet kuruluşlarının, uçağın gövde ve motor bakımı konusunda duyduğu yetişmiş insan gücü ihtiyacını sunduğu akademik programlar yada özellikli sertifika programları aracılığı ile karşılamak; bölgesindeki diğer ülkelerin havacılık ekiplerini, bu ülkelerdeki havacılık servis kalitesini yükseltmek amacı ile eğitmek; 21. yüzyılın havacılık ve uzay alanındaki kritik bilgilerine ulaşmak ve yenilerini keşfetmek amacı ile Yüksekokulun kaynaklarını araştırma ve geliştirme projelerine yönlendirmek; tüm dünya insanlarına daha güvenilir, daha ekonomik, çevre dostu hava ulaştırma hizmeti sağlanabilmesi için dünya çapında eğitim, araştırma ve uygun birimlerle ortaklık kurmak ve işbirliği yapmak olarak ifade edilebilir.

AÇILAN PROGRAMLAR
Bölüm’de lisans, yüksek lisans ve doktora programları açılmaktadır. Lisansüstü programlardan alınan dereceler Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından verilmektedir. Yüksek lisans ve doktora programları için gerekli ön koşullar Üniversite ve Yüksekokul tarafından ilan edilmektedir. Başvuran adaylar yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilmeden önce belirli sınav aşamalarından geçmektedirler.

Lisans
Lisans eğitimi için Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü’ne alınacak öğrenciler Ulusal Üniversiteye Giriş Sınavı (Öğrenci Seçme Sınavı, ÖSS) ile belirlenir. Normal eğitim süresi 4 yıldır. Öğrencilerin mezun olabilmek için gerekli dersleri almaları ve bu dersleri başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Ayrıca en az 2.00 genel ortalamaya ulaşmaları beklenir.

Eğitim dili Türkçe’dir. Ancak Bölüm’de derslerin asgari %30′u İngilizce olarak verilmektedir. İngilizce seviye tespit sınavını geçemeyen öğrencilerin Bölüm derslerini almadan önce 1 yıl süreli İngilizce hazırlık sınıfına devam etmeleri ve bu sınıfı başarıyla tamamlamaları gerekmektedir.

Mezun olabilmek için tüm lisans öğrencilerinin yaz stajlarını yapmaları gerekmektedir. Bu staj en az 60 iş günü olmak zorundadır. Yaz stajı herhangi bir krediye sahip olmadığı için lisans müfredatında bulunmamaktadır. Staj sonunda hazırlanan raporun staj süresince edinilen uygulama deneyimini ve havacılık eğitimi süresince edinilen bilgileri yansıtması gerekmektedir.

Tezli Yüksek Lisans
Tezli yüksek lisans öğrencileri programı bitirmek için 7 ders ve 1 seminer dersi almalı, daha sonra yüksek lisans araştırma konularına dayalı bir tez hazırlayıp, bunu sözlü olarak savunmalıdır. Öğrencilerin bu programı tamamlayabilmek için yaklaşık olarak 2 yıla gereksinimleri vardır. Tezli program, ileri düzeydeki akademik programların gerektirdiği daha araştırmaya yönelik kişiler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Tezsiz Yüksek Lisans
Tezsiz yüksek lisans öğrencileri programı tamamlayabilmek için 10 ders ve 1 proje bitirmelidir. Bu programın tamamlanması yaklaşık olarak 1.5 – 2 yıl almaktadır. Tezsiz program endüstriyel çalışmada özelleşme ve bilgi arttırma amaçlı öğrenciler yetiştirmektedir.

Doktora
Doktora derecesi ders alma ve tez araştırması gerektirir. Özgün bir araştırma konusu dahilinde tez hazırlanarak, bitirilmiş araştırmanın, sonuçları ile birlikte sözlü savunması yapılır. Öğrencilerin doktora programını tamamlayabilmek için yüksek lisanstan sonra yaklaşık olarak 4 yıla gereksinimleri vardır.

SUNULAN OLANAKLAR

Aerodinamik Laboratuarı
Aerodinamik laboratuarı yaygın olarak Temel Aerodinamik ve Uçuş Prensipleri derslerinin deney düzeneği olarak kullanılan iki adet düşük hızlı seshızıaltı (subsonik) kapalı devre rüzgar tüneline sahiptir. Tünellerden kapalı test bölümüne sahip olanın da hava akışının düz levha, dairesel silindir, kanat profili ve ölçekli hava aracı test modelleri üzerindeki etkileri değişik basınç ve yük dengeleri ölçüm yöntemleri altında incelenebilmektedir. Yarı kapalı diğer tünelde ise pervanelerin tork ve çekme ölçümleri yapılabilmektedir.

Hidrolik Sistemler Laboratuarı
Hidrolik Sistemler laboratuarında uçaklarda kullanılan hidrolik sistemin çalışma prensibiyle ilgili deneyler yapılmaktadır. SH-P550 ve SH-220P cihazlarında uçaklarda kullanılan çeşitli hidrolik devre elemanlarının çalışma prensibi gösterilmektedir. Bunun için devre elemanları, içinin görülebilmesi amacıyla kırılmaz camdan yapılmıştır. Ayrıca hidrolik motor, pompa ve fren testlerinin yapıldığı bir deney seti ve optik emisyon spektrometre prensibi ile yağlama yağındaki metallerin veya gaz türbini yakıtlarındaki maddelerin analiz edilebilmesi için kullanılan SPECTROIL Jr + cihazı bulunmaktadır.

Malzeme ve Uçak Gövde Laboratuarı
Malzeme ve uçak gövde laboratuarı malzemelerin mekanik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılan testlerin uygulanmasında kullanılmaktadır. Yorulma, çekme ve basma deneyleri bilgisayar kontrollü olarak çalışan 200 KN statik, 100 KN dinamik yük kapasiteli Instron 8500 cihazı ile yapılmaktadır. Sertlik (brinel, rockwell, vickers) ve darbe testleri için Wolpert cihazları kullanılmaktadır. Ayrıca laboratuarda kompozit ve ısıl işlem fırınları bulunmaktadır. Tahribatsız muayene testlerinde penetran sıvı, ultrasonik kontrol, manyetik parçacık ve kaçak akı (eddy current) yöntemleri kullanılmaktadır.

CAD/CAM Laboratuarı
Üniversite bünyesinde oluşturulmuş ve geniş olanaklara sahip bu laboratuardan Bölüm öğrencileri de Bilgisayar Destekli Tasarım dersi uygulamalarında yaralanmaktadırlar.

Model Uçak Laboratuarı
Havacılığın önemli hobilerinden olan model uçak konusunda her türlü donanımı öğrencilerin kullanımına açıktır. Ders programında bulunan model uçak yapımı ile ilgili dersin uygulama sahası olması yanında Havacılık Kulübü’nün düzenlediği kurslara da ev sahipliği yapmaktadır.

Motor Atölyesi
Motor atölyesinde pistonlu ve gaz türbinli motor eğitimleri verilmektedir. Havacılık endüstrisi ve diğer sanayi kollarında yaygın olarak kullanılan pistonlu motorların bakım ve onarım uygulamalarına son derece önem verilmektedir.

Turbo Jet Motoru Atölyesi
Günümüz uçaklarında en çok kullanılan motor tipi olan gaz türbinli motorlar kojenerasyon tesislerinde de ana eleman olarak kullanılmaktadır. Bölümümüz bu konunun da bilincinde olup gaz türbinli motor eğitimi çeşitli teorik derslerin desteğiyle atölye ağırlıklı olarak verilmektedir.

Bremze
TRS 18 Microturbo cihazı bulunan atölyede düşük seviyeden başlayıp orta ölçekli boyuta kadar oluşan yelpazede gaz türbin güçlerini test etmek mümkündür. Microturbo 1960′lardan günümüze genellikle uçağın ateşleyici sistemlerinde kullanılan küçük gaz türbinlerinin tasarım ve üretim aşamalarında uzmanlaşmıştı. Daha sonra gaz türbinlerinin gelişimi 100 daN (225lbf) itme sınıfında jet motorlarının ortaya çıkmasına yol açtı. 1973′te Microturbo, BD5J uçağı üstüne, 90 daN (200 lbf) gücündeki TRS 18′i yerleştirdi. TRS 18 basit bir tasarıma sahip tek şaftlı, içten yanmalı bir yapıdaydı. Dönen kısmı tek katlı santrifüjsel sıkıştırmaya ve tek şaft üstüne monte edilmiş tek katlı eksensel bir türbine sahipti. Öğrenciler bir gaz türbinli motorun performansını böyle bir düzenek üstünde kolaylıkla test edip gözlemleme şansına sahiptirler.

2010-2011 yılı Oss Puanları: SAYISAL-en düşük:482,144-en yüksek:530,154

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.