ref: refs/heads/v3.0

Uçaklardaki Kabin Basıncı Nedir?

Kabin Basıncı Nedir?,Uçakta basınç artar mı?,Uçak kabin basıncı nasıl dengelenir?,Uçaklarda kabin neden Basınçlandırılır? ,Kulakta basınç hissi nasıl geçer?

Yolcu uçakları İnsanoğlunun normal şartlar altında dayanamayacağı irtifalarda uçuş gerçekleştirir. Bu uçuşlarda 40 bin fite kadar ulaşabilir ki, burada insanın nefes alması son derece imkansızdır.

Peki ama nasıl oluyor da, yerden 11km’lik bir yükseklikte herhangi bir sorun yaşamadan seyahat edebiliyoruz.

İşte bunun yanıtı uçakların sahip olduğu kabinlerde gizlidir. Modern uçaklar, son derece teknolojik makinelerdir. Hatta son yıllarda geliştirilen yeni modellerle beraber mürettebatsız uçuşun dahi gerçekleştirilebileceği ortaya konmuştur. Ancak yine de acil durumlarda mürettebat daima, bilgisayardan daha iyi sonuçlar alabilecek potansiyele sahiptir.

Gelelim uçakların kabinlerine, uçakların kabinlere, tarih boyunca çok sayıda uçağın havada bilinmedik bir şekilde infilak etmesine neden oluyordu. Her ne kadar yapılan araştırmalar sonucu bunun nedeni tespit edilse de, o dönemlerde yürütülen çalışmalar çok zaman alıyor ve kesin netice vermiyordu.

Uçakların gövdesi olarak da adlandırılan kabinler, bir şişe benzeri yapıya sahiptir. Başka bir ifadeyle uçaklar, silindirik tüp şeklinde tasarlanmışlardır. Bunun nedeni, basınç değişiminde iç ve dış basıncın sahip olduğu fark nedeniyle uçakların zarar görmemesidir. Öncelikle, en yüksek basınç deniz seviyesindendir. Başka bir ifadeyle, insanların soludukları havada var olan oksijen miktarı en yoğun deniz seviyesindedir. Bu da deniz seviyesinden yukarı doğru çıkıldıkça, oksijen miktarının doğal olarak seyrelmesi anlamına gelir. Bu gazların sıkışması prensibinden kaynaklanır. Gaz, üzerinde içinde daha fazla gazla birleşirse bu takdire gaz doğal olarak sıkışır. Yer çekimi gazları etkiler, soluduğumuz hava her ne kadar gaz olsa da en yoğun halini yeryüzünde yakalar. Başka bir değişle, uzaya doğru alınırsa, atmosfer basıncı azalacağından oksijen miktarı da buna paralel olarak azalacaktır. Uçaklar ise, bu iki basınç farkını dengelemek üzere tasarlanmış bir gövdeye sahiptir. Uçakların motorlarında bulunan özel bir düzenek, motora ve kabine giden oksijeni ayarlar ve bu da uçağın yüksek irtifalarda az oksijenle dahi uçabilmesini ve yolcuların bundan etkilenmemesini sağlar. Kabin içine motorlar vasıtasıyla pompalanan hava, iç basıncın 2 bin metreler seviyesinde olmasını sağlar. Bu da bizlerin rahat bir uçuş gerçekleştirmesine olanak verir.

Ancak bazı durumlarda motor arızası yaşanabilir, bu da uçağın kabin içi basıncını etkileyebilir bu tür durumlarda uçak alçalır ve kabin basıncı dengelenmeye çalışılır. Ayrıca oksijen maskesi olarak da bilenen ve acil durumlarda tepenizde sallanacak olan bir de oksijen kaynağınız bulunur. Uçaklar halen dünyanın en güvenilir ulaşım araçlarındandır. Bu da onların her yıl neden bu kadar çok sayıda yolcu taşıdığı ortaya çıkaran en önemli parametredir.

Uçakta basınç artar mı?

Uçak iniş halindeyken basınç hızla azalır ve bu orta kulağınızdaki basıncın da düşmesine neden olur. Hızla düşen basınç sırasında kulak zarı içe doğru çekilir. … Burun ve boğazı, orta kulağa bağlayan bir boru olan östaki borusu görevini tamamıyla yerine getiriyorsa basınç dengelenebilir.  Uçak yolcularının kulakları neden tıkanır?

Uçak kabin basıncı nasıl dengelenir?

Kabine sürekli taze hava göndererek kabindeki basıncın artması sağlanır. Fazla hava da uçağın arka kısmında bulunan out flow valve denilen valften dışarıya atılır. Kabin içi basıncını arttırmak istendiğinde valfi kısılır, kabin basıncı azaltılmak istendiğinde ise valfi açarız

Uçaklarda kabin neden Basınçlandırılır?

Uçakların standart seyir yüksekliğinde hava basıncı ve havanın içindeki oksijen miktarı yerdeki seviyeden çok düşüktür. Hatta bazı durumlarda oksijen seviyesi sıfıra yakın olabilir. Bunu dengelemek amacıyla uçaklar basınçlandırılır.

Kulakta basınç hissi nasıl geçer?

Sakız çiğnemek, güçlü bir şekilde yutkunmak ya da esneyerek basıncı kontrol atına almanız mümkün. Burun ve ağızınızı kapatın ve hava giriş çıkısını engelleyerek nefes almaya çalışın. Sıvı alımınızı özellikle bu durumda arttırın. Böylelikle mukus incelir, bu da kulak basıncınızı ortadan kaldırmaya fayda sağlar. Uçak yolculuğunda kulak sağlığınızı korumanın yolları

ETİKETLER:

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.