ref: refs/heads/v3.0

Hava sahası kapalı uçuşa yasak olan yerler

Uçaklar Neden Tibet’in Üzerinden Uçmaz?,Uçuşa yasak bölge ne anlama gelir?,Uçuş koridoru nedir?uçuşa yasak, hava sahası kapalı olan yerler

Bazen bulundukları konum, Bazen de turistlik yer olması itibariyle güvenlik sebebiyle ülkelerin yasakladıkları, uçakların uçması yasak olan, uçuşa yasak, hava sahası kapalı olan yerleri sizler için derledik.

  • Kabe
  • Disneyland
  • Pantex Nükleer Tesisi (Maryland/Amerika)
  • Buckhingham Sarayı
  • Kennedy Uzay Üssü
  • Taj Mahal
  • Machu Picchu (Peru)
  • Antartika
  • Messi’nin Evinin Üstü

Evet , Messi’nin evinin üstü doğru okudunuz…  Messi gelmiş geçmiş en önemli futbolculardan biri ama neden Ronaldo’nun evi değil de Messi’nin evi? Açıklayalım , Messi’nin evinin olduğu bölge Arjantin Hükümeti tarafından ‘doğal miras’ olarak görülen bir bölgenin içindeymiş , bu yüzden uçuşa kapalı hava sahası içerisinde. Dolayısıyla durumun direk Messi ile ilgisi yokmuş.

Uçaklar Neden Tibet’in Üzerinden Uçmaz?

Dünyanın bazı bölgelerinde uçaklar rotayı uzatmak pahasına üzerinden geçmeyip çevresini dolanır. işte bu yerlerden biri de Tibet.  Tibet Deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 16.000 ft (5000 metre) ve içerisinde Everest tepesi ve Himalayalar olan bir coğrafya…

Uçaklar zaman zaman kabin basıncı sorunları yaşayabiliyor. Kabin basıncı düşünce oksijen maskelerini kullanır yolcular. Uçak da o arada 10 bin feet (3 bin metre) irtifaya inerek basıncı dengelemeye çalışır. Ancak Tibet dünyanın en yüksek yerlerinden birisi. 5 – 6 bin metre yükseklikte dağların bulunduğu bir alan. Haliyle uçaklar bu bölgede rahatlıkla hareket edemez. Acil bir durumda uçaklar için sıkıntılı bir an.

Uçaklar yolcularda hipoksi oluşmaması için normal seyir seviyesi olan 10.000 ft (3.000 metre) irtifada uçmak zorundadır çünkü yükseklik arttıkça oksijen seviyesi düşer uçaklarda her ne kadar oksijen tüpleri de olsa bu tüpler en fazla 20 dakikalık oksijen sağlama kapasitesindedir. Acil durumlarda iniş meydanı bulamamaları ve sıra dağlar sebebiyle sık sık türbülansa maruz kalmaları nedeniyle Tibet üzerinden uçmayı tercih etmiyorlar…

Uçuşa yasak bölge ne anlama gelir?

Uçuşa yasak bölge, üzerinde herhangi bir hava taşıtının uçmasının yasak olduğu bölgeye veya alana verilen isimdir. Bu tür bölgeler genellikle askeri bir amaçla oluşturulur. NFZ’nin şartlarına bağlı olarak uçuşa yasak bölgede uçan uçaklar düşürülebilir.

Uçuş koridoru nedir?

uluslararası hava ulaşımında, uçağın nerelerden geçebileceğinin anlaşmalarla belirlendiği uçuş yolları (air corridor). koridor sınırları dışında uçuş yapan yabancı uçaklara, ilgili hava sahasının sahibi ülkenin hava kuvvetlerinin müdahalede bulunma yetkisi vardır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.