ref: refs/heads/v3.0

İstanbul Nasıl gidilir, Nerede kalınır, Ne yenir?

İstanbul’da Gezilebilecek Yerler,İstanbul’da Kültür ve Eğlence,İstanbul’da Yeme İçme,İstanbul’da Alışveri

İstanbul Genel Bilgiler

Türkiye’nin kuzey batısında, Avrupa ile Asya kıtaları üzerinde uzanan İstanbul, Boğaziçi’yle her iki yakada yükselen bir dünya kentidir. Dünyada iki kıtayı birbirine bağlayan tek kent olan İstanbul, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en kalabalık metropoludür. Kent ülkenin kültür, sanayi ve ekonomi başkentidir. Türkiye’de bulunan ulusal ve uluslarası şirketlerin genel merkezleri bu kentte yer almaktadır. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da burada bulunmaktadır. Bu tarihi, kültürel ve coğrafi harikalar diyarı kent, tarih boyunca dünya medeniyetlerinin ve dinlerinin bir arada yaşama geleneğine hayat vermiştir. İstanbul, medeniyetler beşiği olarak anılan Anadolu’nun Avrupa yüzünü temsil etmektedir. Çok sayıda medeniyeti, milleti ve toplumu bağrında büyüten İstanbul, sırasıyla Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları’na başkentlik yapmıştır. Bu nedenle Başkentlerin Başkenti olarak anılmaktadır.

Atatürk Havalimanı
Adres :TAV INVESTMENT HOLDING Co. Istanbul Ataturk Airport International Terminal 34149 Yeşilköy/ Istanbul/ Turkey
Telefon :+90 212 465 5555
İstanbul Atatürk Havalimanı uçuş bilgileri
Havataş Taksim ve Atatürk Havalimanı servis saatleri
Atatürk Havalimanı Otelleri
Atatürk Havalimanı Araç kiralama şirketleri

Sabiha Gokcen Havalimanı
Adres :Sabiha Gökçen International Airport, 34912 Pendik, Istanbul, Turkey
Telefon :+90 216 585 5000
Sabiha Gökçen Havalimanı uçuş bilgileri
Havataş Kadıköy Sabiha Gökçen servis saatleri
Sabiha Gökçen Havalimanı Otelleri
Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama Şirketleri

İstanbul’da Gezilebilecek Yerler

Tarihi ve coğrafyasıyla ön plana çıkan İstanbul, farklı dokularıyla insanı adeta büyülüyor. Bu büyüye eşlik eden kültürel ve tarihi yapılar şehrin her yanında ayrı bir tatla buluşuyor. İstanbul, müzeleri, kiliseleri, camileri ve pazarlarıyla gizemli bir hava sunuyor. Şehri çepeçevre saran Karadeniz ve Marmara Denizi, coğrafi konumun güzelliğini gözler önüne seriyor. Tabiat harikası Boğaziçi, tarihi eserler, yalılar ve konaklarla şehrin yüzünü oluşturuyor. Dolmabahçe Sarayı, Göksu, Topkapı Sarayı ve Beylerbeyi Sarayları, Rumeli Hisarı ve Anadolu Hisarı, bu muhteşem tarihi eserlerden sadece birkaçıdır.

İstanbul THY Bilet satış ofisleri

Tarih boyunca çok sayıda koloni ve uygarlığa ev sahipliği yapan Anadolu, medeniyetlerin beşiği olarak adlandırılmaktadır. Bu kültür hazinesinin Avrupa yüzünü temsil eden İstanbul, Ayasofya Camii ve Yerebatan Sarayı ile doğu ve batıyı buluşturan bir semboldür.

Sultanahmet Camii’nin (Mavi Cami) hemen karşısında bulunan Ayasofya, tarihi bir sembol olarak yıllardır dimdik ayakta durmaktadır. Ayasofya, 1. Justinien tarafından Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir. Bu nadide eser, 1453 yılında İstanbul’un fethinin hemen ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüş ve Mustafa Kemal Atatürk ile müze olarak kullanıma açılmıştır. Ayasofya’nın duvarları; Hz. İsa, Meryem Ana ve imparatorların mozaik panolarıyla süslüdür. Kilise olarak inşa edilen ve dünya çapındaki en iyi mimari şaheserlerden biri olan bu mekân, dönem dönem tahribata uğramış olsa da yeniden yapılandırılmış ve 1453’den buyana özünden hiçbir şey kaybetmemiştir.

1478 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilen Topkapı Sarayı ve 1856 yılında Sultan Abdülmecit tarafından inşa edilen Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’dan ayrılmadan önce görülmesi gereken tarihi yapılardır. Çini porselen koleksiyonu, değerli taşlarla süslenmiş altın işlemeli tahtlar, benzersiz el yazması kitaplar, Osmanlı haremleri ve pek çok tarihi eser bu saraylarda sergilenmektedir. Topkapı Sarayı 380 yıl boyunca Osmanlı padişahlarına resmi ev sahipliği yapmıştır. Sultan Abdülmecit’in Dolmabahçe Sarayı’nı inşa etmesinin ardından, 1861 yılında resmi ev sahipliği Dolmabahçe Sarayı’na geçmiştir.

Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilen Yerebatan Sarnıcı, tarihi bir su sarnıcıdır. 336 kolonunun bazılarında bulunan oyma kabartmalar 80.000 m3’lük bir su kapasitesine sahiptir.

İstanbul’un Haliç kıyılarında kurulmuş olan Miniatürk Parkı, türünün en geniş örneğidir. Bu parkta tarihi ve arkeolojik önemi büyük, 100’ü aşkın esere ait minyatür sergilenmektedir. İstanbul, Anadolu ve Osmanlı topraklarında bulunan eserlere ait bu minyatürler, her yıl yüz binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır.

Sultan Ahmet’te bulunan İstanbul Arkeoloji Müzesi, önemli bir kültürel komplekstir. Çinili Sultan Ahmet Köşkü, Arkeoloji Müzesi ve Eski Şark Müzesi olmak üzere üç ana binayı bünyesinde barındırır. Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilen mozaik ve fresk motiflerle dekore edilmiş olan Kariye Müzesi de, görülmeye değer önemli bir tarihi eserdir. Galata’da bulunan Galata Kulesi de turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi eserlerden biridir.

Boğaziçi’nin girişinde, denizde küçük bir adacık olarak duran Kız Kulesi, İstanbul’un sembollerinden biridir. Daha önce gözetleme kulesi olarak kullanılan bu kule, halka açıktır. Keyifli anlar yaşamak istiyorsanız mutlaka burayı ziyaret etmelisiniz.

Eyüp’deki Pier Loti’den İstanbul manzarasını seyretmek, İstanbul ziyaretçilerinin ve tutkunlarının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.

İstanbul’da Kültür ve Eğlence

Canlı ve hareketli bir yaşama ev sahipliği yapan İstanbul, uluslararası sanat ve kültür merkezidir. Sanat galerileri, kültür merkezleri, tiyatro, dans, opera, müzik, kongreler, fuarlar, festivaller, diğer kültürel mekânlar ve etkinlikler kentin zengin kültür hazinesini meydana getirir.

Taksim’de bulunan Atatürk Kültür Merkezi (AKM), İstanbul’un çok amaçlı olarak kullanılan en önemli kültür merkezlerinden biridir. Bu kompleks, Devlet Senfoni Orkestrası, Devlet Tiyatrosu ve Balesi’ne ev sahipliği yapar. Her yıl Haziran ve Temmuz aylarında düzenlenen Uluslararası Sanat ve Kültür Festivali, dünyanın dört bir yanından çok sayıda sanatçı ve sanatseverin katılımıyla gerçekleşmektedir. İstanbul’un sanatsal ve kültürel zenginliğinin birçok boyutuyla ortaya konduğu bu festivalde bale, opera, filmler, sergiler, konferanslar, konserler ve daha birçok etkinlik hayat bulmaktadır. Söz konusu bu etkinliklerin birçoğu Taksim Meydanı’nda yer alan Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşmektedir. Genellikle Mayıs ayında düzenlenen İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali, başta AKM olmak üzere İstanbul’un birçok sahnesinde organize edilmektedir.

Nisan ayında düzenlenen İstanbul Film Festivali, Eylül ve Ekim aylarındaki Uluslararası İstanbul Bienali ve haziranda organize edilen İstanbul Müzik Festivali, İstanbul’un en önemli uluslararası festivallerindendir.

Harbiye Açık Hava Tiyatrosu, en önemli sahne sanatları merkezlerindendir. Bu mekân, İstanbul Caz Festivali etkinliklerine ve çok sayıda çağdaş konserlere ev sahipliği yapar. Rumeli Hisarı konserleri de her yıl düzenlenen önemli etkinliklerdendir. Bu konserler, ulusal ve uluslararası sanatçıların katılımıyla gerçekleşir.

Harbiye’de bulunan Cemal Reşit Rey Konser Salonu, bütün yıl çok çeşitli konser ve sergilerin düzenlendiği en önemli kültür merkezlerindendir. Özellikle klasik müzik severlerin vazgeçilmez mekânlarından biridir. Ayrıca çok sayıda dans performansları da burada sahneye konur.

Akatlar’daki Akatlar Kültür Merkezi, Beyoğlu’ndaki Akbank Sanat ve Kültür Merkezi, Yapı Kredi Kültür Merkezi Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi, 4. Levent’teki İş Sanat Kültür Merkezi, Sabancı Üniversitesi’ndeki Sabancı Sahne Sanatları Merkezi, Bakırköy’de bulunan Yunus Emre Kültür Merkezi, İstanbul’da bulunan çok sayıdaki kültür merkezlerinden örneklerdir.

İstanbul, önemli bir ulusal ve uluslararası fuarlar merkezidir. Yenibosna’da yer alan CNR Expo ve Beylikdüzü’nde bulunan Tüyap başlıca fuar ve sergi merkezlerindendir.

Kutsal Ramazan ayının sonunda resmi tatil ilan edilen üç gün boyunca Ramazan Bayramı kentin en dinamik dönemlerinden birini temsil eder. Tüm kentte düzenlenen çeşitli etkinlikler ile ve tanıdıklarla biraraya gelinerek bu bayram doyasıya yaşanır. Özellikle Eyüp’te bulunan Feshane, bu dinamizmin hat safhada yaşandığı yerlerden biridir. Ayrıca, Ramazan ayının bitiminden iki ay on gün sonra kutlanan dört günlük Kurban Bayramı, tüm kentte tatil havasında kutlanır.

Sosyal yaşamı renklendiren kültürel ve tarihi potansiyelin yanında İstanbul, Türk ekonomisinin kalbinin attığı, çok sayıda yerli ve yabancı girişimcinin bulunduğu bir metropoldür. Coğrafi konumunun sunduğu nimetler, endüstriyel ve ekonomik gelişmenin sonucu modern bir metropol olmak ve şehirde yaşayan toplumun demografik yapısı İstanbul’da dinamik, çok yönlü ve heyecanlı bir eğlence hayatının temel sebepleridir. İstanbul müstesna restoranları, modern otelleri, diskotekleri, barları, gece ve caz kulüpleri ile tam bir eğlence merkezidir.

Taksim ve Harbiye modern diskolar, barlar ve caz kulüpleriyle şehrin önemli eğlence merkezleridir. Taksim’deki İstiklal Caddesi’nin hemen üzerinde bulunan, restoranları, barları ve müziğiyle ünlü Çiçek Pasajı popüler bir mekândır. Ayrıca Pasaj’ın hemen yanındaki Nevizade Sokağı deniz ürünlerinden tatmak için mükemmel bir yerdir. Sultanahmet’teki tarihi restoranlar özellikle yabancı turistlere, Türk ve Osmanlı mutfağının en güzel alternatiflerini sunan büyülü mekânlardandır. Kumkapı gece kulüpleri, balık restoranları ve barlarıyla göze çarpar. Ortaköy, kentteki gece hayatının en önemli merkezlerinden biridir.

Boğaziçi’nde vapurla Boğaz turu yapmak, İstanbul’a gelenler için olmazsa olmazlar arasında yer alır. Marmara Denizi’ndeki Adalar’da faytonla gezinti yapmak, yine keyifli bir tercih olacaktır.

İstanbul’da Yeme İçme

İSTANBUL MUTFAĞI
Doğu ve batının sentezi İstanbul’un, mutfak kültürü de bu sentezin tatlarını taşımaktadır. Yıllar boyunca biriken zengin ve kozmopolit kültürel etkilerin ürünü İstanbul mutfağı, zengin Türk yemeklerinin farklı tatlarını sunmaktadır.
Engin baharat çeşitlerinin yanında, geniş lezzet yelpazesine sahip şehir mutfağı etten balığa, sebzeden meyveye tüm lezzetleri içinde barındırır. Deniz ürünleri, sığır eti, kuzu eti, keçi eti, tavuk, kaz, ördek ve tavşandan yapılan yemekler, sebze ve etten yapılan güveç yemekleri, zeytinyağlı soğuk sebzeler, dolmalar, meyve kompostoları, içecekler, muhallebiler ve kekler… Tüm bu yiyecek ve içecekler İstanbul mutfağının eşsiz tatlarından sadece bir kısmıdır.

Vejetaryenler, et severler, deniz ürünlerini tercih edenler, diyette olanlar ve baharatlara düşkün olanlar, damak tatlarına göre diledikleri yemeği şehrin mutfağında bulabilirler.

OSMANLI BAKLAVA ve TATLI ÇEŞİTLERİ
Osmanlı tatlıları dünyanın hiçbir yerinde tadılmamış sıra dışı ve zengin bir içerik sunmaktadır. Gerçek tavukgöğsünden yapılan tavukgöğsü, bakliyat ve meyve kurularından yapılan aşure, kompostolar, gül kokulu kuru üzümle doldurulmuş badem ezmesi, profiterol, tereyağlı şeker şurubuyla yapılan pastalar, yakut renkli şekerle kaplı ayva ve kabak tatlıları, kremalı gül yaprakları, şerbet, yumuşak ve enfes dondurmalar ve tatlıların olmazsa olmazı kaymak… Hepsi başta Beyoğlu olmak üzere şehrin dört bir yanına yayılmış muhallebici ve tatlı dükkânlarında bulunabilecek mükemmel tatlı alternatifleridir.

İstanbul’da Alışveriş

İstanbul’a sadece alışveriş için de gelinebilir. Bu durum İstanbul’un çok gelişmiş bir sanayi kenti olmasının doğal sonucudur.
Etiler’de bulunan Akmerkez diğer alışveriş merkezlerinden ayrı bir yere sahiptir. Ayrıca son yıllarda Levent bölgesinde açılan Metro City, Kanyon, Mecidiyeköy’deki Profilo ve Şişli’deki Cevahir alışveriş merkezleri şehre alışveriş için gelenlere binlerce seçenek sunmaktadır.
Nişantaşı ve Bağdat Caddesi de alışverişin keyfini sokakta çıkarmak isteyenlere, ünlü ve pahalı dünya markalarını sunan yüzlerce mağazası ile hizmet vermektedir.
Kapalı Çarşı hediyelik ve otantik alışveriş için en uygun yerdir. İstanbul’un en önemli turistik mekânlarından biri olan Kapalı Çarşı bu durumunu sahip olduğu mimariye, tarihe, konumuna ve sunduğu zengin alışveriş seçeneklerine borçludur. Çarşı, her biri tarihi anıtlara çıkan 8 ayrı kapıya sahiptir. Tarihi çarşı her gelirden insana ve zevke hitap etmektedir. Türk el sanatlarından tarihi değeri büyük antikalara, lüle taşından süs eşyalarına, tüm hediyelik ve hatıra eşyalarını buradan bulmak mümkündür.
Sultan Turhan’ın buyruğuyla 1660 yılında Mimar Kazım Ağa tarafından inşa edilen ve Eminönü’nde Yeni Cami’nin karşısında bulunan Mısır Çarşısı, turistlerin uğrak yerlerinden biridir. Adının Mısır Çarşısı olmasının sebebi ise bir zamanlar gelirini Mısır’dan alınan vergilerle kazanmış olmasıdır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.