ref: refs/heads/v3.0

Kars a Nasıl gidilir, Nerede kalınır, Ne yenir?

Anadolu’nun en doğusunda, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Kars M.Ö. 9000-8000 yıllarına, Cilalı Taş Devri’ne, dayanan bir tarihe sahiptir.

Kars Genel Bilgiler
Anadolu’nun en doğusunda, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Kars M.Ö. 9000-8000 yıllarına, Cilalı Taş Devri’ne, dayanan bir tarihe sahiptir. Ermenistan ile sınırı bulunan kent, balı ve tulum peyniriyle ünlüdür. Ermenistan-Kars sınırının bir bölümünü Arpaçay belirler.

Kars Havaalanı bilgileri
Kars Havalimanı uçuş bilgileri

Kars’ta Gezilebilecek Yerler
Yontma Taş Devri’nden itibaren aralıksız olarak yerleşim alanı olan Kars, çok sayıda kültürel ve tarihi yapıyı bünyesinde barındırır. Kars yüzyıllar öncesinden gelen tarihi kalıntılarının yanı sıra kış turizmiyle de ön plana çıkar.

Kars THY Bilet satış ofisleri

Orta Çağ’dan kalma Ani Antik Kenti, tarihi İpek Yolu üzerinde, kent merkezinden 42 km mesafede ve kentin güneyinde bulunmaktadır. Çok sayıda kültürel ve tarihi yapının bulunduğu antik kent, Kars’ın en çok ziyaret edilen yerlerindendir. Kent surları ve surların üzerindeki aslan kabartması, İç Kale, Büyük Katedral, Menuçehr Camii, Selçuklu Kervansarayı, Resimli Kilise ve Selçuklu Hamamı Ani Antik Kenti’nin başlıca kültürel ve tarihi yapılarıdır. Ayrıca çok sayıda arkeolojik ve anıtsal çalışmaları bulmak da mümkündür. Ani antik kenti şehre geldiğinizde görmeniz gereken yerler arasındadır.

Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak da adlandırılan tarihi Kars Kalesi kentin ziyaret etmeniz gereken diğer bir önemli yeridir. Özellikle kalenin kuzeyinde yer alan üç giriş kapısı muhteşem bir mimariye sahiptir. Sukapısı (Çeribaşı), Kağızman ve Behram (Bayrampaşa) olarak adlandırılan kapılar mistik görüntüleriyle görenleri büyüler.

Kent sarayları kentin gururlu ve zengin tarihini yansıtır. Kars Kalesi’nin eteğinde kurulu Beylerbeyi Sarayı 1579 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından inşa edilmiştir. Selçuklu Sarayı Ani Antik Kenti’nin güneydoğusunda yer alır. Saray, galerileri, odaları, depoları, geometrik ve mozaik motifleriyle ait olduğu dönemin tüm kültürel değerlerini günümüze taşımaktadır.

Menuçehr Camii Selçuklu İmparatorluğu’nun Anadolu’da kurmuş olduğu ilk camidir. Evliya Camii de görülmesi gereken yerler arasındadır.

Kars Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi kentin önemli kültürel ve tarihi yerlerindendir. Yontma Taş Devri, Cilalı Taş Devri, Urartular, Selçuklular ve Osmanlılara ait çok sayıda tarihi eserin sergilendiği müze, tarih severlere beklediklerinden fazlasını sunar.

Kars’ta Kültür ve Eğlence
Yöresel giysiler, halk dansları, çalgılar ve kültürel mekanlar Kars’ın zengin kültürünü yansıtır.

Tar, Azerbaycan Defi, Ney, Davul, Zurna yerel danslara eşlik eden başlıca enstrümanlardır.

Merkez İl Halk Kütüphanesi, Kağızman İlçesi Halk Kütüphanesi, Kars Güzel Sanatlar Merkezi ve Kars Kültür Merkezi kentin başlıca kültür merkezleridir.

Sarıkamış Kış Sporları Merkezi Türkiye’deki önemli kış turizmi yerlerinden biridir. Ayrıca, Kuyucuk Gölü, Çalı Gölü ve Balık Gölü Kars’ta yer alan kuş cennetleridir.

Kars’ta Yeme İçme
Kars, balı ve tulum peyniriyle ünlü bir Türk şehridir. Kent mutfağı zengin ve renkli bir menüye sahiptir. Bulgur ve buğday mutfak kültürünün en önemli malzemeleridir. Et ve sebze yemeklerinin de ayrı bir yeri vardır.

Geleneksel yemekler: Helva, hörre, Kars böreği, hangel, kete, sulu köfte, erişte pilavı, haşıl, ekşili et, feselli, yaprak mantı, kesme çorba, hasuda, kuymak, kuzu etli pilav, nezik…

Kars’ta Alışveriş
Kars halı ve kilimleri oldukça meşhurdur. Gümüş kemerler ve gümüşten ürünler kente özgü başlıca eşyalar arasında yer alır. Kentten ayrılırken yanınıza Kars balı ve tulum peyniri almayı unutmamalısınız.

Kazımpaşa Caddesi ve Bakırcılar Caddesi kentin başlıca hediyelik eşya mağazalarına ev sahipliği yaparlar. Kazımpaşa Caddesi ve Faikbey Caddesi kentin önde gelen bazı kuyumcularını barındırırlar.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.