ref: refs/heads/v3.0

Niamey nasıl gidilir nerede kalınır ne yenir?

Niamey, Afrika’da bulunan Nijer’in başkentidir. Nüfusu 2006 yılına göre 774,235’dir. Ülkenin batısında, Nijer ırmağı’nın yakınında yer alır. Şehirde büyükbaş hayvancılık ve et ticareti önemli yer tutar.

Niamey, Afrika’da bulunan Nijer’in başkentidir. Nüfusu 2006 yılına göre 774,235’dir. Ülkenin batısında, Nijer ırmağı’nın yakınında yer alır. Şehirde büyükbaş hayvancılık ve et ticareti önemli yer tutar.

Niamey Şehir Rehberi

Nijer’in başkenti Niamey, ülkenin güneybatısında yer alıyor. Fransız sömürge döneminde gelişen kent, 1926’da başkent oldu. Nijer Nehri’nin doğu yakasına kurulu Niamey ülkenin ticari, kültür ve ekonomik merkezi. 1960’da bağımsızlığını ilan eden Nijer’de Fransız etkisi günümüzde de devam ediyor. Halkın yüzde 98’i Müslüman olduğu için Türkiye’den gelenlere sempati ile yaklaşılıyor. Nijer’de 2012’nin Eylül ayında son 100 yılın en büyük sel felaketlerinden biri yaşandı. Türkiye’deki kuruluşlarının yardım faaliyetlerine Nijer medyası da büyük yer verdi. Nijer’e gitmeden önce sarıhumma aşısı olmanız gerekiyor. Niamey’i ziyaret için en uygun aylar havanın ılık ve kuru olduğu aralık ile şubat arası. Haziran ile ekim arası sağanak yağışların olduğu bir dönem.

Niamey Gezilebilecek Yerler

Niamey bir başkent olmasına rağmen yeni yeni gelişen bir kent. Büyük kamu binaları olsa da Afrika geleneksel yaşam tarzını şehirde görebiliyorsunuz.
Kentin en cazip yeri Nijer Nehri kıyısı. Nijer Nehri kenti ikiye ayırıyor. Nehrin üzerine sadece bir tek köprü bulunuyor. Nehir kıyısında birçok yıldızlı otel ve restoran var. Nehirde yapacağınız tekne turunda suaygırlarını gözlemlemek de ayrı bir keyif. Özellikle günbatımı manzara nefes kesici oluyor.

Kentin merkezi Bağımsızlık Bulvarı diyebiliriz. Sokaklarda rengârenk giysileriyle dolaşan kadınlar ve çocuklar hoş manzaralar sunar.
Niamey’in bir başka özelliği de meyve yarasalarıdır. Başka hiçbir başkentte göremeyeceğiniz kadar meyve yarasasını burada görebilirsiniz. Gökyüzünde ilginç bir görüntü sunarlar.

Niamey’de cadde isimleri zaman zaman değiştiriliyor. Bu nedenle gideceğiniz yeri önceden belirleyip iyi bir tarif almanız önemli.

Niamey Kültür ve Eğlence

Müzeler, Meydanlar, Tarihi Mekânlar, Anıtsal Yapılar Ulusal Müze, başkentin en fazla ziyaret edilen mekânıdır. Birçok yayında Afrika’nın en iyi müzeleri arasında gösterilir. Müze Niamey’i ve Nijer’i tanımak için önemli bir fırsat sunar. Nijer’de yüzlerce etnik grup vardır. Müzede bu gruplara ait ayrı ayrı birçok pavyon bulunur. Buralarda o kültüre ait giysiler, eşyalar ve objeler sergilenmektedir. Müzenin bir başka önemli sakini ise 15 metrelik timsahtır. Görenlerde dehşetle karışık bir hayranlık uyandırır. Tarihöncesi döneme ait birçok kalıntıyı da görebilirsiniz.
Niamey’in bir başka ziyaret noktası da Büyük Cami’dir. Kentin doğusunda yer alan cami muazzam minaresi ve yeşil kubbesi ile etkileyici bir mimariye sahiptir. Oymalı dış ahşap kapıları, 16 süslü sütunu ve görkemli çinili kubbesi ile dikkat çeker. İbadet saatleri dışında, minaresine çıkmaya izin veriliyor. Yaklaşık 170 basamakla çıkılan minareden şehrin görüntüsü nefes kesicidir.
Eğer vaktiniz varsa hayvanat bahçesine de uğrayabilirsiniz. Ancak burası diğer Afrika ülkelerinde görmeye alışık olduğunuz türden bir doğal yaşam parkı değil.
Maorey Katedrali ise mimarisiyle ilginçtir. Avrupa ve yerel mimarinin bir karışımıyla inşa ve dekore edilmiştir

Niamey EĞLENCE

Fransız Kültür Merkezi ve Oumarou Ganda Kültür Merkezi ziyaret edilebilir. Bu merkezlerde konserler ve sergiler de düzenleniyor. Centre Pour la Formation et Promotion Musicales, Niamey’in en büyük eğitim ve performans merkezidir. Önceden programı öğrenirseniz burada yerel müzikleri dinleyebilirsiniz.
Yerel insanlarla bir başka buluşma merkezi de hipodromdur. Buraya giriş ücreti alınmıyor. Çoğunlukla cumartesi günleri yapılan yarışlarda ambiyansı görmek ilginç olabilir.
Özellikle günbatımı nehir kıyısındaki kahveler mola vermek için idealdir.

BİR GÜNDE NİAMEY

Niamey’de sadece bir gününüz varsa şehir turuna Ulusal Müze’den başlayabilirsiniz. Daha sonra büyük pazara uğrayıp hem geleneksel yaşamı gözlemleme hem de sevdiklerinize hediyelik eşya alma şansınız olur. Nijer Nehri kıyısındaki lokantaların birinde mola verip sonrasında nehir turuna geleneksel teknelerle çıkabilirsiniz. Günbatımını burada izlemek ayrı bir keyiftir.

NİAMEY ŞEHİR TURLARI ve ULAŞIM

Havaalanı kentin güneyindedir. Merkeze ulaşmanın en rahat yolu taksidir. Ancak daha uygun fiyat isteyenler için sabit fiyatla dolmuşlar olduğunu da hatırlatalım. Dolmuşlar sizi Grand Marche’ye kadar götürür. Uçağınız gece inecekse rezervasyon yaptırdığınız otelden taksi istemek size kolaylık sağlayacaktır.

NİAMEY YAKIN YERLER

Nijer’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan W Milli Parkı Nijer’in önemli bir ziyaret noktasıdır. Niamey’den 150 kilometre mesafede yer alan parka günübirlik ya da konaklamalı turlar düzenleniyor. Biyolojik çeşitlilik bakımından zengin olan park fil, çita gibi birçok memeli hayvan ve kuş türünün yaşam alanıdır. Nijer Nehri’nin oluşturduğu ekosistemde birçok endemik bitki türü de bulunmaktadır.
Niamay’den 45 dakikalık bir yolculukla zürafa sürüsünü ziyaret edebilirsiniz. Koure yakınlarındaki doğal yaşam alanına rehberli turlar düzenleniyor.
Boubon, Niamey’in yaklaşık 25 kilometre kuzeybatısında, çömlekleriyle tanınan küçük kasaba. Nehir kıyısından alınan çamurlarla yapılan çanak çömlekler ve ev eşyaları büyükçe çukurlarda pişiriliyor. Kuruması için yol kenarlarına bırakılan çömlekler ilginç manzaralar sunar. Merkezden dolmuşla da gidebilirsiniz.

NİAMEY Yeme İçme

Nijer’in geleneksel yemeği kuskus diyebiliriz. Et ve tavuk yemekleri soslarla pişirilip kuskus ya da pirinçle servis ediliyor. Niamey’de kaliteli ve temiz yemek yiyebileceğiniz lokantalar genellikle nehir kıyısında ve otellerde bulunuyor. Fransız sömürge döneminden beridir kentte Fransız yemekleri sunan kaliteli restoranlarda bulmak mümkün.

NİAMEY Alışveriş

Grande Marche Niamey’in ve Batı Afrika’nın en büyük pazarlarından biridir. Ülkenin dört bir köşesinden gelen mallar alıcılarıyla burada buluşur. Otomobil parçasından ev eşyasına kadar her ürünü pazarda görebilirsiniz. Burada satılan kumaşlardan alıp seyyar terzilerde yerel giysi de diktirebilirsiniz.
Petit Marche Niamey’in en renkli pazarı. Burada meyve sebze satan birçok satıcıyı bir arada görebilirsiniz.
Yantala, Marché Albarka ve Marché Bonkaney de hediyelik eşya alabileceğiniz diğer pazarlardır. Özellikle kumaş almak için çok çeşitli ve kaliteli seçenek vardır.

ETİKETLER: , ,

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.