ref: refs/heads/v3.0

Ouagadougou nasıl gidilir nerede kalınır ne yenir?

Burkina Faso’nun başkenti olan Ouagadougou aynı zamanda ülkenin en büyük şehridir. Şehir 960.116’lik nüfusuyla Burkina Faso’ nun idari, kültürel ve ekonomik merkezidir.

Burkina Faso’nun başkenti olan Ouagadougou aynı zamanda ülkenin en büyük şehridir. Şehir 960.116’lik nüfusuyla Burkina Faso’ nun idari, kültürel ve ekonomik merkezidir.

Şehrin ekonomisi yiyecek ve tekstil endüstrisine dayanır. Sahip olduğu uluslararası havalimanının yanı sıra şehir Fildişi Sahilleri’ nin Abican kentine ve Burkina Faso’nun kuzeyindeki Kaya kentine demiryolu ile bağlıdır.

Ouagadougou Şehir Rehberi

Burkino Faso, batı Afrika’nın en konuksever ülkelerinden biridir. Çok fazla komşusu olmasına rağmen diğer Afrika ülkelerinin aksine sakin ve huzurludur. Sınır komşuları Benin, Fildişi Sahilleri, Gana, Mali, Nijer ve Togo’dur. Eski adı “Yukarı Volga” olan Burkina Faso’nun başkenti Ouagadougou’dur. Dünyanın en fakir ülke sıralamasında üst sıralarda yer alan Burkino Faso, 1960’ta Fransız sömürgesi olmaktan kurtulup bağımsızlığını ilan etmiştir. Burkina Faso’ya seyahat edeceklerin gitmeden en az 10 gün önce sarıhumma aşısı yaptırmaları ve aşı kartlarını beraberlerinde getirmeleri gerekiyor. Ülkede üç mevsim yaşanır. Ziyaret için en uygun aylar havanın daha ılıman olduğu kasım şubat arasıdır. Mart haziran arası en sıcak aylardır. Haziran ile ekim arası ise yağışı

Ouagadougou’ya nasıl gidilir?

Son zamanlarda Afrika’nın en dinamik ülkelerinden biri olan Burkina Faso’nun başkenti Ouagadougou’ya seyahat edenlerin sayısı oldukca artmış durumda. Bu nedenle artik İstanbul Ouagadougou arasında haftanın 5 günü düzenli seferler var.

Ouagadougou yolculuğu uçakla kaç saat sürüyor?

Adana-Ouagadougou 5 saat 40 dakika, Ankara-Ouagadougou 5 saat 40 dakika, Antalya-Ouagadougou 5 saat 10 dakika, Bodrum-Ouagadougou 4 saat 50 dakika, Gaziantep-Ouagadougou 5 saat 50 dakika, İstanbul-Ouagadougou 5 saat 20 dakika, İzmir-Ouagadougou 5 saat, Trabzon-Ouagadougou 6 saat 20 dakika sürüyor.

Havalimanından Ouagadougou Şehir Merkezine Ulaşım

Burkina Faso’nun başkenti Ouagadougou’da hizmet veren Ouagadougou Havalimanı’ndan şehir merkezine yalnızca 2 buçuk kilometrelik bir mesafe vardır. Bu mesafeyi taksi, normal servsler ve VIP servislerin yanı sıra araç kiralayarak da kat edebilirsiniz.

Taksi
Terminal önünden kalkan yeşil renkli taksilere binerek Ouagadougou şehir merkezine gidilebiliyor. Taksimetre uygulaması bulunmayan taksilerde ücreti zamana veya gidilecek hedefe göre şoförle müzakere edebilirsiniz.

Servis
Ouagadougou Havalimanı’na yakın olan havalimanlarında önceden rezervasyonu bulunan yolcular, otelin hizmet olarak sunacağı servis ile şehir merkezine gitmeyi tercih edebilirler. Yolcular, kalacakları otele böyle bir hizmet olup olmadığını sorabilir ve hizmet varsa özel şoförün kendilerini havalimanında karşılamasını bekleyebilirler.

VIP Servis
Taşımacılık şirketleri tarafından verilen özel hizmet olan VIP servisler sayesinde konforlu, klimalı araçlara binerek şehir merkezine gidebilirsiniz. Rezervasyon sırasında VIP servis imkânını tercih etmek mümkündür.

Araç Kiralama
Havalimanındaki araç kiralama firmaları olan National, Europcar ve Avis firmalarından araç kiralayarak şoförlü veya şoförsüz olarak şehir merkezine gidilebiliyor.

Ouagadougou Gezilebilecek Yerler

Halk arasında kısaca “Ouaga” olarak anılan Ouagadougou, ziyaretçilerini hayal kırıklığına uğratmayan kentlerdendir. Afrika’nın başka kentleriyle karşılaştırıldığında sokaklarında rahatlıkla dolaşabilirsiniz. Turistlere karşı misafirperver bir yaklaşım vardır. Devrim Meydanı ile Birleşmiş Milletler Meydanı kentin merkezidir.

Kentin en hareketli olduğu dönem uluslararası Pan-African FESPACO film festivalinin yapıldığı şubat-mart aylarıdır. Bu yılki festival 23 Şubat-3 Mart 2013 tarihleri arasında yapılacak.

Ouagadougou Kültür ve Eğlence

Müzeler, Meydanlar, Tarihi Mekânlar, Anıtsal Yapılar
Burkino Faso’yu tanımanın en iyi yolu kent gezisine Ulusal Müze’den başlamaktır. Yeni yerine taşınan müze kentin yaklaşık 10 kilometre doğusunda yer alır. Taksiyle kolayca ulaşabilirsiniz. Ülkedeki her bir bölge için özel bölümler yapılmıştır. Burada etnik grupların kostümleri ile birlikte geleneksel eşyaları da sergilenmektedir. Özellikle heykeller, el yapımı tabaklar dikkat çekicidir. Haftanın yedi günü ziyarete açıktır.
Müzik Müzesi, müzik severler için popular bir ziyaret noktasıdır. Yaratıcı bir tasarımla düzelenen fuar alanında ülkenin dört bir yanından gelen enstrümanlar sergileniyor. Davul, arp, kastanyet bunlardan sadece birkaçıdır. Bilgilendirme yazılarının Fransızca olduğunu hatırlatalım.

Moro Nebe Burkina Faso’nun en güçlü ve en önemli liderlerinden biriydi. Onun adına inşa edilen sarayı kentin en heybetli yapısıdır. Her cuma sarayın önünde sabah saat 07:00’da 15 dakikalık resmi bir ritüel yapılır. Hükümet hala önemli bir karar almadan geleneklere göre Mossi topluluğunun bilge liderine danışır. Lider tören alanına varınca herkes birbirini selamlar ve rütbesine göre yere oturur. Barışın simgesi olarak beyaz giysiler içindedir. Bu ritüel toplumsal bağları güçlendirmek ve yerel gruplar arasındaki anlaşmazlıkları barışçıl bir şekilde çözmek için yapılıyor. Tören sırasında fotoğraf çekimine izin verilmiyor.
Tarih meraklıları Thomas Isidore Noël Sankara’nın merkeze 6 kilometre mesafedeki anıt mezarını ziyaret edebilir. Afrika’nın Che Guevara’sı olarak tanınan Sankara, ülkenin 1983-1987 yılları arasındaki devlet başkanıydı. Halkı için birçok şey yaptı ve Afrika’nın umudu oldu. AIDS’I Afrika için büyük bir tehdit olarak gören ilk devlet başkanıydı. Ancak bir darbede hayatını kaybetti.
Kentin katedrali de görülmeye değer yapılar arasındadır. Yapı Batı Afrika’nın en büyüklerinden biridir. Ayin olmadığı saatlerde ziyaret edebilirsiniz.
Bangr-Wéoogo kentin en büyük parkıdır. Burası gün içinde nefes alınabilecek yemyeşil bir alandır. Burada yabani hayvanları da görme şansınız var.
Oluroun, sanatçıların buluşma ve sergileme alanıdır. Burada yerel ressam, heykeltraş ve diğer sanat dallarına ait yüzlerce eseri görebilirsiniz.
Kwame N’Krumah ise özellikle hafta sonlarında, yerel müzisyenlerin buluşma noktasıdır. Buradaki sokaklarda canlı müzik dinleyebilirsiniz.

BİR GÜNDE OUAGADOUGOU

Başkent Ouagadougou’nun hepsini olmasa bile önemli yerlerini bir günde görme şansınız var. Ulusal Müze ziyaretiyle başlayan gününüzü meydanlar ve kentin en büyük parkı Bangr-Wéoogo’yu ziyaret ederek sürdürebilirsiniz. Büyük Pazar ise kentin mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir noktası. Ancak burası çok hareketli ve renkli. Zamanın nasıl geçtiğini anlamadan akşam oluveriyor. Şehirde birçok Afrika kentlerinde görmeye alışkın olmadığınız kadar iyi otel var. Mola için bu otellerin lokantalarından ya da yüzme havuzlarından faydalanabilirsiniz.

ŞEHİR TURLARI ve ULAŞIM

Toplu taşıma sistemi diğer Afrika kentlerine göre daha düzenli diyebiliriz. Ancak yine de ziyaretçiler için en konforlu ulaşım aracı taksi. Dolmuş da bir diğer alternatif ulaşım aracı. Şehirde bisiklet ve motosiklet yaygın olarak kullanılıyor. Kadınlar da çoğunlukla motosiklet kullanıyor.

YAKIN YERLER

Kassena köyü, özellikle bayanların ilgisini çekecektir. Köydeki birçok ev kadınlar tarafından yapılmış ve boyanmıştır.
Possoumtenga köyü de dokuma merkezidir. Yerel kadınların ürettiği dokumaların her biri sanat eseridir.
Ouagadougou’nun 30 kilometre doğusundaki Ziniare’de hayvanat bahçesi özellikle çocuklu ziyaretçilerin ilgisini çekecektir.
Başkentin 30 kilometre batısında ise yaban hayatla ilgilenenler için Bazoule’deki timsah çiftliği doğru adrestir.
Ouagadougou’nun 60 kilometre kuzey doğusundaki Laongo köyü barındırdığı granit heykeller ile ilgi çeker.
Kokologho ise başkentin 50 kilometre batısında, tipik köy evlerini görmek için ziyaret edilebilir.

Ouagadougou Yeme İçme

Burkina Faso’da süpürge otu, darı, pirinç, mısır, fıstık, patates ve tatlı patates içeren yemekler yaygındır. Etler ve pirinç yoğun soslarla pişirilir. Fıstık ezmesi sosuyla hazırlanan pirinç yemekleri çok yaygındır.

Ouagadougou Alışveriş

Büyük Pazar diye anılan, tarihi yüzyıllar öncesine giden pazarı dolaşmak için günler gerekiyor. Burada aradığınız her şeyi bulabilir, kentin ruhunu hissedebilirsiniz. Günümüzde hala eski atmosferini koruyan pazarda masklar, yerel kıyafetler, kumaşlar, deri eşyalar gibi aklınıza gelen her şeyi bulursunuz.

Sanatçılar Merkezi’ndeyse yerel sanatçıların yaptığı tahta yontular, maskeler, seramikler, mücevherler satılmaktadır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.