ref: refs/heads/v3.0

Şiraz nasıl gidilir nerede kalınır ne yenir?

Şiraz’a nasıl gidilir,Şiraz Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım,Şiraz Gezilebilecek Yerler,Şiraz Kültür ve Eğlence,Şiraz Yeme İçme,Şiraz Alışveriş,

Şiraz şehri, İranlılar’ın anavatanı olan Fars bölgesinin -ki İran halkı ve dili de adını buradan alır- merkezinde bulunması, eski eserleri ve bozulmamış kent dokusuyla ayrıca çevresindeki bağlarıyla ve ünlü şaraplarıyla İran’ın en güzel ve en çok turist çeken şehirlerinden birisidir. Yüzyıllar boyunca bir kültür ve sanat şehri olarak bilinen Şiraz, ‘İran’ın kültür başkenti’ ‘şairler şehri’ ve ‘güller şehri’ gibi ünvanlara sahiptir.
Günümüzde Şiraz bulunduğu Fars bölgesinin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biridir. Çevresinde büyük ve gelişmiş bir kent olmaması nedeniyle dışarıdan çok göç alıp büyümüştür. Bir buçuk milyona yakın nüfusuyla İran’ın altıncı büyük kentidir.

Şiraz Şehir Rehberi

Şiraz, 4 bin yıldır hemen hemen aynı coğrafyada, kimi zaman yıkılıp yeniden kurularak bugüne kadar gelmeyi başarmış. Şehir, başkent Tahran’dan 919 km uzakta ve aynı zamanda Fars yönetim bölgesinin merkezi. Yerleşimin adı o kadar eski ki, antik Persepolis kent kalıntıları arasındaki yazıtlarda bile geçiyor. Hafız ve Sadi şehrin gururla bağrında taşıdığı iki şair. Mezarları bugün de görkemli birer ziyaret durağı. Bu yüzden şairler şehri ya da şiirler kenti olarak da biliniyor Şiraz. Bu türden anıtların ve kültürel yapıların, doğanın güzelliği içine özenle yerleştirildiği hemen fark ediliyor. Ilıman iklim özelliklerine sahip Şiraz’ın, dört mevsimi gören kentlerden biri olduğunu da belirtelim.

Şiraz’a nasıl gidilir

Türkiye’den Şiraz’a en kolay ulaşım yöntemi uçakla yolculuk. İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları’nın Şiraz’a haftanın 7 günü direkt seferi bulunuyor. 20.30’da kalkan THY uçağı yerel saatle 22.00’de Şiraz’a ulaşıyor. Toplam uçuş süresi 3 saat 55 dakika.

Şiraz Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım

Şiraz Shahid Dastgheib Havalimanı, kent merkezine 8 km uzaklıkta. Havalimanı ile şehir merkezi arasında ulaşım için metro, otobüs, taksi, araç kiralama ve transfer aracı seçenekleri bulunuyor.

Havalimanından şehir merkezine ulaşım için en konforlu, ucuz ve hızlı seçenek metro. Havalimanından 10 dakika yürüyüş mesafesinde yer alan metro istasyonuna giderek toplamda 15 dakikalık bir yolculukla kent merkezine ulaşabilirsiniz. Otobüsler ise havalimanı çıkışından hareket ediyor.

Şiraz Gezilebilecek Yerler

Şiraz kent merkezinde göze çarpan ilginç yapıların başında Kerim Han Kalesi geliyor. Sadece tuğladan yapılmış, yuvarlak çizgileriyle bu kale şehri savunmaktan çok güzelliğine güzellik katmak için yapılmış gibi. Kalenin dört tarafındaki kulelerden biri biraz eğik duruyor. Pehlevi döneminde, yani yakın geçmişte hapishane olarak kullanılmış bu kale; Kerim Han tarafından, saray bahçesinin bir parçası olarak, İsfehan şehri ile rekabet edebilmek için yaptırılmış. Kalenin iç avlusuda oldukça büyük bir bahçenin içinde, krala özel inşa edilmiş ibadet yerini ve özel hamamı görebilirsiniz. Yapının duvarlarındaki minyatürler, vitraylar ve ahşap işçiliğinde ulaşılan nokta ayrıca görülmeye değer.

İrem Bağları, Şiraz kent geleneğinde doğaya düşkünlüğün ne kadar köklü olduğunun bir kanıtı. Oldukça eski bir binanın çevresi yüzlerce çeşit bitki ile bezenmiş. Bahçenin geçmişi Selçukluların kente hakim olduğu yıllara kadar uzanıyor. Onların yeşil sevgisi sayesinde kurulmuş ve korunmuş bu bağlar, bir rivayete göre sultanlığın atası Sancar’a adanmış

Selçuklu torunu Kaşkaylar, 18. yy başlarında bu bahçelere hakim olunca; selvi, çam ve portakal ağaçları ekmiş. Bugünkü görüntüsü ise, Şiraz’da başka eserler de vermiş ünlü mimar, Muhammed Hasan’ın tasarımı. Bugün bu bahçelerin idaresi Şiraz Üniversitesi tarafından yürütülüyor ve bir müze alanının parçası olarak gezilebiliyor. Nisan ve haziran arasındaki dönem bu alanı görmek için en doğru zaman.

Halk arasında “Hafıziye” olarak bilinen yer, Şiraz için belki de en güzel şiirleri yazan, Şair Hafız’ın türbesi. Fars dili ve edebiyatının büyük sanatçısı Hafız’ın tek dileği Şiraz’a gömülmekmiş. Türbesi, geniş bir bahçe içinde iki havuzla süslü, çok sayıda ziyaretçisi olan bir yer. Birçok kişinin ellerinde Hafız’ın fal kitabı, “Faal-e Hafiz” ile dolaştığını görebilirsiniz. İranlılar, bu şiirli fal kitabından rastgele bir sayfa seçerek orada yazılanların kendi gelecekleri hakkında işaretler taşıdığına inanıyor. Günbatımı saatlerinde türbe aydınlatılıyor ve hoparlörlerden kısık bir sesle Hafız’ın şiirleri okunuyor.

Bir diğer Şirazlı Şair Sa’di’nin türbesi, bir tepenin eteklerinde, “Qanat” adı verilen su yolu ile beslenen balıklı bir havuz başında, sakin ve huzurlu bir ortamda görülebilir. Türbe, beyaz mermerden yapılmış ve yine mermer sütunlar üzerinde çini işlemeli bir kubbe yer alıyor. Türbenin altında bulunan mahzen görünümlü çayhanede çay içebilirsiniz. Şair Sa’di’nin türbesi girişinde yan yana sıralanmış dükkanlardan her türlü yiyecek maddesi almak ve türbenin bahçesinde buraya gelen birçok İranlının yaptığı gibi piknik yapmak mümkün.

Şiraz Kültür ve Eğlence

Antik yerleşim Persepolis’ten bugüne kalanlar, görülebilecek yerler arasında ilk sırayı alabilir. Tarihi bundan 2500 yıl öncesine uzanan bu yerleşim, Büyük İskender tarafından tarihin tozlu sayfalarına gömülmüş.

Şiraz’ın girişinde süslü bir kapı dikkat çekiyor. Tarihi bin yıl öncesine giden bu yapı “Dervaz-e Kur’an” olarak biliniyor. Dilimizdeki karşılığı “Kur’an Kapısı” olan bu eser Kerim Han tarafından inşa ettirilmiş. Yapının üst katında bir odaya kutsal kitaptan bazı bölümleri konulduğu için bu kapıya Kur’an Kapısı denmiş. Bu kapının altından geçerek yola çıkan yolcunun, Şiraz’a güvenli bir şekilde geri döneceğine inanılıyor. Kapı 1950’lerde yıkılsa da, sonra yerel bir tüccarın bağışlarıyla yeniden yapılmış.

Görülesi yerlerden bir diğeri olan Vekil Camii, geleneksel İran camilerinden bir özelliği ile ayrılıyor. İran’daki camilerin neredeyse tümünde görülen dört eyvan burada yerini iki büyük avluya bırakıyor. 1773 yılında inşa edilmiş bu caminin çiçek desenli çini işlemelerinin çoğu Kacar döneminde yapılmış. Kubbesi 48 sütunla desteklenmiş ve her bir sütun tek parça taştan kesilmiş.

Yapımı 14. yüzyıla tarihlenen Şah-e Çerağ Türbesi, ışıltılı iç mekanıyla görülmek üzere not edilmeyi hak ediyor. Dilimize “ışıkların şahı” olarak çevrilebilecek bu yerde; Şiilikte önemli yer tutan 12 imamdan İmam Rıza’nın, Şiraz’da 835’te öldürülen kardeşi Seyid Emir Ahmed’in türbesi bulunuyor. İç duvarlar milyonlarca küçük ayna ile mozaik şeklinde işlenmiş. Küçük bir ışık demeti bu aynalardan yansıyarak karanlığı silip atıyor. Türbenin sürekli kalabalık olduğunu ve erkekler ve kadınların içeri ayrı kapılardan girdiğini belirtelim. Kadın ziyaretçilerin “çadoor” denilen siyah çarşaf giymeleri zorunlu. Çarşafı olmayanlara girişteki bölümde emanet olarak veriliyor.

Şiraz Yeme İçme

Kerim Han-e Zend bulvarı, kenti neredeyse birbirne eşit iki parçaya ayırıyor. Tarihsel değeri olan ya da turistik yerlerin çoğunun, bu ana cadde üzerinde bulunduğu söylenebilir. Cadde üzerinde ayrıca; yemek yemek, alışveriş yapmak ve konaklamak için bir çok seçenek bulunuyor.

Şiraz Alışveriş

Vekil Camii’nin hemen yanındaki şehrin kapalı çarşısı “Şiraz Bazaar” bulunuyor. Şiraz’a özgü bir şeyler edinmek, alışveriş yapmak için eşsiz bir adres. Vekil Pazarı, olarak da bilinen bu yer; yalnız Şiraz’ın değil, bütün İran’ın ruhunu taşıyan ve yansıtan bir pazar. Bölgeyi ticaret açısından cezbedici bir nokta yapmak üzere yine Kerim Han tarafından inşa ettirilmiş. Birbirini keserek çoğalan, labirente benzeyen iç mekanı büyüleyici bir ortam sunuyor.

Pazarın çıkış kapılarından Serai Mushir adlı bir kervansarayın bulunduğu yere çıkabilirsiniz. İki katlı ve iyi korunmuş bu kervansaray, geçmişin kokusunu duyarak alışveriş yapabileceğiniz bir yer.

Şiraz,THY Bilet Satış Ofisi Bilgileri

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.