ref: refs/heads/v3.0

Şanlıurfa ya Nasıl gidilir, Nerde Kalınır, Ne yenir?

M.Ö. 7000’li yıllara uzanan tarihiyle Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Suriye ile 789 km sınırı bulunan bir kenttir. 601.293 kişilik nüfusuyla Türkiye’nin 9. en kalabalık şehri olan Şanlıurfa 18.584 km2 lik yüzölçümüyle Türkiye’nin 7. büyük kentidir.

Şanlıurfa Genel Bilgiler

M.Ö. 7000’li yıllara uzanan tarihiyle Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Suriye ile 789 km sınırı bulunan bir kenttir. 601.293 kişilik nüfusuyla Türkiye’nin 9. en kalabalık şehri olan Şanlıurfa 18.584 km2 lik yüzölçümüyle Türkiye’nin 7. büyük kentidir. İbrahim Peygamber’in doğduğu, Eyüp Peygamber’in yaşadığı kent “Peygamberler Şehri” olarak anılır. İsa Peygamber Şanlıurfa’yı kutsal kent ilan etmiştir.

Şanlıurfa GAP Havaalanı
Şanlıurfa Gap Havalimanı uçuş bilgileri

Şanlıurfa’da Gezilebilecek Yerler

Şanlıurfa çok tanrılığın bilinen en eski merkezidir. Tek tanrılı dinlerin tohumu bu topraklarda ekilmiştir. Musevilik, Hristiyanlık ve İslam’ın atası olarak bilinen İbrahim Peygamber burada doğmuş ve yine burada ateşe atılmıştır. Şanlıurfa Mezopotamya uygarlığının beşiği olarak adlandırılan Fırat-Dicle Deltası arasında kurulmuş az sayıdaki kentten biridir. Kültürü, tarihi, arkeolojik yapısı ve duruşuyla ‘Müze Şehir’ ünvanını fazlasıyla hak etmektedir. Dünü öğrenmek ve anlamak isitiyorsanız mutlaka Şanlıurfa’yı ziyaret etmeniz gerekir.

Şanlıurfa Gap Havalimanı Havaş otobüs servis saatleri

Şanlıurfa’nın 44 km güneydoğusuna yerleşen Harran Şehri, kentin en önemli hazinesidir. Harran en eski yerleşim alanı ve ticaret merkezlerinden biridir. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin akınına uğrayan Harran’ı Şanlıurfa’ya geldiğinizde mutlaka görmelisiniz.

Şanlıurfa Gap Havalimanı Araç kiralama
Şanlıurfa Gap Havalimanı Otelleri

Göbeklitepe kentin en önemli arkeolojik yapılarından biridir. Neolitik döneme ait bir yerleşim yeridir. 80.000 m2’lik alana kurulu Göbeklitepe’nin tarihi M.Ö. 9500’lü yıllara dayanır.

Şanlıurfa THY Bilet satış ofisleri

Şehir merkezinin güneybatısında, Şanlıurfa’nın sembolü haline gelen Balıklı Göl, mutlaka ziyaret edilmesi gereken tarihi eserlerden bir diğeridir. Burası İbrahim Peygamber’in Kral Nemrut tarafından ateşe atıldığı yerdir. Her yıl binlerce turist burayı ziyaret etmektedir.

Şanlıurfa’da Kültür ve Eğlence

El sanatları ve otantik halk müziği kent kültürünün dokusunu ve temelini oluşturur.

Kürkçülük, keçecilik, bakırcılık, mücevher yapımı, dokumacılık ve taşçılık kentin en gelişmiş el sanatları dallarıdır.

Karacadağ’daki Karacadağ Kayak Merkezi kışın en gözde yerlerindendir. Şanlıurfa’ya kışın gelecekseniz buraya mutlaka uğramalısınız.

Şehirde ayrıca tabii nimetlerin bir sonucu olarak doğa turizmi de ön plandadır. Birecik ilçesi, içinde kelaynakların da yer aldığı çok sayıda kuş ve kertenkele türünü barındırır. Fırat Nehri ve Birecik Barajı çevresi ile Ceylanpınar ilçesi insanı doğayla bütünleştiren doğa harikalarıdır.

Şanlıurfa’da Yeme İçme

Kent mutfağı oldukça zengin ve lezzetlidir. Şanlıurfa geleneksel mutfak kültürünün yanı sıra Halilibrahim Sofrası’yla da ünlüdür. Yerel halk yemeğini paylaşmayı çok sever. Bu durum İbrahim Peygamber’in misafirsiz sofraya oturmamasının meydana getirdiği bir gelenektir.

Şanlıurfa Türkiye’de kebapları ile de ünlü bir kenttir. Etli kebap, kemeli kebap, tike kebabı, kazan kebabı, tas kebap, Urfa kebabı, balcanlı kebap şehrin zengin kebap menüsünden örneklerdir. Kebapların yanında servis edilen ve bir salata türü olan Bostana da yine Urfa mutfağının ünlü lezzetleri arasında yer alır.

Yoğurt çorbası, hamurlu, pit pit, sarı çorba, çağala aşı, ağzı yumuk, arpa lebeni, aya köfte, ciğer kebabı, çiğ köfte, çömlek, dolmalı köfte, renkli kebap, domatesli bulgur pilavı, duvaklı pilav, elma aşı, haşhaş kebabı, içli köfte, kabak oturma, kadayıf tatlısı, mercimekli köfte, patates kebabı, patlıcan kebabı, pırpırım kavurma ve daha fazlası yerel mutfak kültürünün zenginliğine zenginlik katan yemeklerdir.

Şanlıurfa’da Alışveriş

Şanlıurfa tarihi pazarlarla dolup taşar. Kazzaz, Sipahi, Koltukçu, Pamukçu, Oturakçı, Kınacı, Pıçakçı, Kazancı, Eskici, Keçeci, Kasap Pazarları kentte bulunan önemli alışveriş mekanlarıdır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.