ref: refs/heads/v3.0

Doğa ile baş başa yeşil bir tatil için öneriler

Zeliş Çiftliği,Dedetepe Çiftliği ,Owlsland,Hoyran Wedre Köy Evleri ,Akdeniz Bahçesi,Thuya Eko Pansiyon ,Kızıl Irmak Deltası,Blacktree Farm ,Klan Çiftliği ,Pastoral Vadi,Pig’s Bay Camp,Koçira,Ekodanitap ,

Doğada, doğaya saygıyla muhteşem bir tatil geçirebilirsiniz!
bu yaz doğa dostu bir tatil yapın ve National Geographic dergisinin bu ayki sayısıyla beraber verdiği ‘Yeşil Tatil’ rehberinden zevkinize göre bir yer seçin. Bir köy evinde horozların ötüşüyle uyanın, ev halkıyla birlikte kahvaltı edin, yöreye ait efsaneleri dinleyin. Dilerseniz açık büfeli, havuzlu bir ekoçiftliğin veya doğa dostu bir otelin konuğu olun. Ama nerede kalırsanız kalın mataranızı yanınızda götürün, kaldığınız yerlerde ambalaj atığı bırakmayın, yöre halkından alışveriş edin, yürüyüş yapın,bisiklete binin. Eve döndüğünüzde doğadaki ekolojik ayak izlerinizin küçüldüğünü fark edeceksiniz.

Ekodanitap – Çamlıhemşin/Rize

Kaçkar Dağı’nın eteklerinde, dünyada korumada öncelikli 100 ekosistemden biri olan Fırtına Vadisi’nin girişinde ziyaretçilerini karşılayan Ekodanitap da dik bir tepenin üstündeki hafif düzlükte yer alıyor. Ekodanitap, Hemşin evleri tarzında yapılmış küçük ahşap evler, eskiden mısır bahçelerini domuzdan korumak için inşa edilen kaliflerin modern versiyonları minik evler, ahşap bungalovlar, ağaçevler, Fırtına Vadisi’ni kuş bakışı izleyen çardak ve lokantasında yıl boyunca konuklarını ağırlıyor.

Koçira – Çamlıhemşin/Rize

Kaçkar Dağları’nda denizden 2100 metre yüseklikte bulutlarla dans eden bir yayla. Yaylada ahşap bir ev… Ahşap evde dağlara, bulutlara, yeşile tutkun insanlar… Gito Yaylası’ndaki Koçira Pansiyon’un ziyaretçileri Gito’yu “ölmeden görülmesi gereken yerler listesi”nde sayıyorlar. Üç öğün yöresel yemek servisinin yapıldığı Koçira’da mutfak atıklarını hayvanlara veriyorlar ve çöp çıkarmamaya özen gösteriyorlar, konuklarından da aynı özeni bekliyorlar. Telefon yok, TV yok, internet yok… Burada dünyanın bir yerinde kaybolduğunuzu hissedeceksiniz.

Pig’s Bay Camp – Datça

Mesudiye’den 20 dakika süren bir tekne yolculuğu ile ulaşılan kamp, 100 dönüm büyüklüğündeki bir alanda 4’ü bağımsız, 24 odanın yer aldığı taş işlemeli evler ve çadırlara yer verilmiş. Yüzde 70’i kampın bahçesinde yetişen yaz sebze ve meyvelerinden oluşan kahvaltı ve akşam yemeğinden artanlar, ormanda yaşayan yabani inek ve domuzlara veriliyor. Burada klima yok, TV yok, telefon yok. Elektrik için mazotla çalışan jeneratörü, çamaşırın Datça’da yıkanmasını ve dışarıdan alınan az miktarda gıda ve içeceği saymazsanız burası ekoturizmin en önemli prensiplerinden olan konuk ağırlarken de kendi kendine yeterli olmayı büyük oranda başarmış bir yer. Konuklarına medeniyetten uzakta olmanın tadını yaşatıyor.

Pastoral Vadi – Fethiye

Kargı Çayı’nın yanı başında okaliptüs ağaçlarının altındaki bungalovların, sırtını yamaca dayamış, narenciye bahçelerini izleyen kerpiç ve taş evlerin her türlü konforu sunduğu 42 dönüm arazi üzerindeki Pastoral Vadi Çiftliği yediden yetmişe herkesin keyif alabileceği bir ortam sunuyor. Ayırca dilerseniz bahçeden topladığınız sebze ve meyvelerle çiftliğin mutfağına katkıda bulunabilirsiniz.

Klan Çiftliği – Gelibolu

Gelibolu Milli Parkı’na 4 km uzaklıkta, sırtını çam ormanlarına yaslamış, Çanakkale Körfezi’ne doğru uzanan geniş ovaya bakan bir yamaçta kurulmuş Klan Çiftliği doğa dostu bir yaşama tanık olmak için ideal yerlerden biri.

Sığınak – Keşan

Trakya’nın güneybatısında Saros Körfezi’nin kuzeydoğusundaki İbrice Limanı’na 1 kilometre uzaklıkta, çam ormanlarının kıyısında kurulmuş, yoğun iş temposu ve çılgın kentten uzak bir sığınak. Yaz sebzeleri bahçeden, kış sebze ve meyveleriyse yöre pazarından olan Sığınak’ta reçeller, şarap, likör, yoğurt ve peynir kendi üretimleri.

Patika – Fethiye

Faralya Köyü’nden ayrılan dar bir patika yolla, çam ormanlarının kıyısında narenciye, kayısı, erik, nar, asma ağaçları ve sebze bahçesi arasında tek katlı taş bir ev Patika…Bahçeye serili hasırlar, çiçekler, kelebekler, birkaç dakikalık yürüyüş mesafesindeki sahile vuran dalgaların sesi… Temizlikte küllü su ve arap sabunu kullanılıp, mutfak atıkları kompost gübre yapılıyor. 15 Mayıs–15 Ekim tarihleri arasında evlerinin bahçeye bakan altı odasında konuklarını ağırlıyor ve çeşitli etkinlikler düzenliyorlar. Çiftlik TaTuTa (Tarım, Turizm, Takas) Ekolojik Çiftlik Ziyaretleri sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyor.

Blacktree Farm – Fethiye

İster Fethiye’nin Faralya Köyü’nden kıvrılarak tırmanan yaklaşık 20 km’lik dağ yolundan, isterseniz Fethiye’den Kaş’a giderken yol üstündeki Eşen kasabasından ayrılan orman yolundan gidin. Her iki yolda sizi Kabak Koyu’nun nefes kesen manzarasını izleyerek 1100 metre yükseklikteki Blacktree Farm’a ulaştıracak. Kocaman bir ahşap kapıdan içeri girdiğinizde 70 dönüm arazide kurulmuş, aşağıdaki yorucu sıcak ve kalabalıktan uzakta bir tatil cennetiyle karşılacaksınız. Kahvaltıda ve yemeklerde domates, biber, salatalık, yeşillikler, yumurta, süt ve peynir çiftlikten… Acil ihtiyaçlar için bir bakkal, çocuklar için bir park oyun odası ve DVD izleme odası ile bir oda dolusu kitap var.

Kızıl Irmak Deltası – Bafra/Samsun

Gerek Kızılırmak Nehri üzerindeki barajlar gerekse nehrin çevresindeki sanayi ve yerleşim atıklarının tehdidi altındaki Kızılırmak Deltası zengin doğası ve biyolojik çeşitliliğiyle çok sayıda ziyaretçinin de uğrak noktası. Köylülerin konukseverliği, bahçeden sebze ve meyve toplamak, yemekleri hep birlikte yemek, sıcak sohbetler size kendinizi evinizde hissettirecek.

Thuya Eko Pansiyon – Armutlu/Yalova

Thuya Eko, deniz seviyesinden 450 metre yüksekte, İtalyan Çevre Enstitüsü tarafından uluslararası alanda kabul gören kriterlere göre verilen agro–ekoturizm sertifikasına sahip bir pansiyon. Yedi dönüm arazi üzerinde ekolojik tarım yapılıyor ve yemeklerin neredeyse tamamı burada yetişen ürünlerle hazırlanıyor.

Akdeniz Bahçesi – Çıralı/Antalya

Antalya’dan Kemer’e doğru deniz kenarından kıvrılarak ilerleyen karayolundan ayrılan keskin virajlı yol döne döne sizi Çıralı’ya indirir. Deniz kaplumbağalarının Akdeniz’deki üreme kumsallarından birine sahip olan Çıralı’ya, küçük tesis ve pansiyonların istilasına uğramış bir yoldan ulaşıyorsunuz. Akdeniz Bahçesi bu sıkışıklığın ardından ulaştığınız geniş arazisiyle sizi ferahlatıyor. 4,5 dönüm bahçe içinde 200’e yakın meyve ağacı (nar, portakal, mandalina, greyfurt, limon, avokado, dut, karadut, erik, incir, zeytin, üzüm, ceviz, pekan cevizi, hurma) ve çeşitli sebzeleri organik yöntemlerle yetişen Akdeniz Bahçesi’nde ayrıca yaseminler, begonviller, mimozalar, manolyalar, morsalkımlar, zambaklar sayesinde çeşitli kokularla tanışma fırsatı bulacaksınız.

Hoyran Wedre Köy Evleri – Demre

Akdeniz’i tepeden izleyen, kocaman ağaçların gölgesinde iki katlı taş evler ve kocaman bir havuz… Bahçesi elma, armut, badem, ceviz, erik, kiraz, kayısı, nar, mandalina, limon, dut, incir, zeytin, şeftali, harnup, fıstık çamı, defne, pırnal, menengiç ve tespih ağaçlarıyla kaplı. Yörenin taşlarıyla inşa edilen binaların iç sıvası saman ve kireç karılarak yapılmış olan Hoyran Wedre Köy Evleri’nde çocuklar bahçeden sebze ve meyve toplamaya,tavuklardan yumurta almaya bayılıyorlar.

Owlsland – Kalkan

Burası ağaçlar ve bahçeler arasında kaybolmuş bir masal evi. TV yok, kitaplarla kuşlar, doğal yiyeceklerle sakin köşeler var. Kalkan’dan Elmalı’ya sapan yoldan 22 km sonra Bezirgan Köyü’nden ahşap Owlsland tabelasının gösterdiği yönü izlediğinizde ulaştığınız OwIsland’da pek çok ürün doğal yöntemlerle yetiştiriliyor.

Dedetepe Çiftliği – Küçükkuyu

Küçükkuyu’da Kaz Dağları eteklerindeki Mıhlı Çayı kenarında, elektrik enerjisi ihtiyacını güneş paneli ve küçük rüzgâr türbininden sağlıyan, odun sobasıyla ısınılan, mutfak atıklarının kompost gübreye dönüştürüldüğü, zeytinyağlı sabun, fosfatsız veya ekolojik temizlik malzemeleri kullanılan Dedetepe Çiftliği’nde isterseniz birbirinden bağımsız kütük evlerde kalabilir, dilerseniz çadır kurabilirsiniz. Ayrıca tamamen vejetaryen olan yemekler bahçeden ve yöre pazarından alınan ürünlerle hazırlanıyor ve bahçedeki uzun masada hep birlikte yeniyor.

Zeliş Çiftliği – Sapanca

Burası huzur bulabileceğiniz, kışın karlarla kaplı yazın yemyeşil doğasıyla size kucak açan Zeliş Çiftliği… Sebze bahçesinin çevresindeki 70 dönümlük arazide fındık, ceviz, hurma, ıhlamur, kiraz, ayva, erik ve kiraz ağaçları arasında ziyaretçilerine sakin bir ortam sunan çiftlikte, mutfak atıkları kompost gübre yapılıyor, cam şişeler geri kazanım kumbaralarına atılıp, tenekelere çiçek ekiliyor. Çiftliğin konukları genellikle sakin bir tatili tercih eden yaşlılardan oluşuyor ve gedikli misafirleri hiç eksilmiyor. Bu arada küçük bir not ekleyelim, terliklerinizi yanınıza almayı unutmayın, çünkü eve ayakkabıyla girilmiyor.

National Geographic Türkiye

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.