ref: refs/heads/v3.0

Pekin nasıl gidilir nerede kalınır ne yenir?

Pekin veya Peking, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuzeyinde yer alan bir metropol ve aynı ülkenin başkenti.

Pekin veya Peking, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuzeyinde yer alan bir metropol ve aynı ülkenin başkenti. Merkezî yönetim tarafından, doğrudan bir belediye olarak sınıflandırılan kent, kuzeyde, batıda, güneyde Hebei iline; güneybatıda Tianjin iline komşudur. Pekin ayrıca Çin’in dört büyük başkentinden biridir.

Pekin Genel Bilgiler

Kuzey başkenti anlamına gelen Bejing (Pekin), aynı zamanda Çin’in en büyük ikinci şehri olma özelliğine sahiptir. 1472’den beri başkent olan Pekin; Yasak Şehir, Cennet Tapınağı, Tiantan ve Konfüçyüs Tapınağı gibi pek çok tarihi eseri bünyesinde barındırarak turistlerin ilgi odağı haline gelmektedir. Çin Seddi’nin en güzel kısmı da burada yer almaktadır.

Pekin Ne Zaman Gidilir

Muson ikliminin hakim olduğu şehir, en fazla yağışı Temmuz ve Ağustos ayı içerisinde alır. Kışları ise Sibirya’dan gelen hava kütlelerinin etkisi ile soğuk ve kuru geçer. Ortalama sıcaklık gündüz 2 derece civarında gözlemlenirken, gece -5 derece civarında görülür. Yaz mevsiminde sıcaklık gündüz 20-26 arasında, gece ise 14-22 dolaylarında seyreder. Bu nedenle ortalama bir iklim koşulu için yaz aylarından Eylül aylarına kadar geçen sürenin geziniz için daha uygun olacağını söyleyebiliriz.

Pekin Nasıl Gidilir

Direkt uçuş süresi ile 9 saatte ulaşım sağlanabilen şehre Türk Hava Yolları ile ulaşabilirsiniz.

Pekin Ulaşım

Ülkenin en uygun fiyatlı ulaşımı olan metro ile her noktaya ulaşmanız mümkündür. Örneğin havalimanından şehir merkezine yalnızca 25 Yuan ödeyerek bu şekilde ulaşabilirsiniz, ancak oldukça kalabalık olduğunu göz önüne almanız gerekmektedir. Taksinin de oldukça uygun fiyatlı olduğunu düşünerek fazlaca dolaştırılmadığınıza emin olursanız 40 km’lik bir yere yalnızca 30 Yuan ödeyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Pekin Gezilebilecek Yerler

Pekin’in genel görünümü yoğun bir modernleşme ve kentleşme sürecinden geçmektedir. Öte yandan, kentin geçmişe bakan yüzü çok çeşitli tarihi cazibeleri ile insanı etkisi altına almaktadır.

Çin Seddi, inşa edildiği dönemde Çin’in kuzey sınırını korumak amacıyla yapılmıştır. Bu duvar, dünyadaki insan eliyle yapılmış en uzun yapıdır. Günümüzde, duvarın Badaling’deki bölümü en etkileyici bölümdür.

Chongwen’de bulunan Yasak Kent (Forbidden City), 14. yüzyılın ikinci yarısından 20. yüzyılın başına kadar Çin İmparatorluğu’na saraylık yapmıştır. İsmini, 5 yüzyıl boyunca dış dünyaya kapalı kalmış olmasından alır. 720.000 m2’lik alan üzerinde bulunan bu mimari kompleks, yaklaşık 800 bina ve 9.000 odayı bünyesinde barındırır. Buradaki yapıların çoğu 18. yüzyıldan kalmadır.

Chongwen’de yer alan Cennet Tapınağı 1420 yılında inşa edilmiştir. Bu kompleks iki önemli yönüyle ön plana çıkmaktadır. Öncelikle, Cennet’in oğlu buraya gelmiş ve iyi ekinler için dua etmiştir. Ming and Quing Hanedanları’nın imparatorları Cennet’e ibadet etmişlerdir. Ayrıca Cennet Tapınağı, Ming ve Quing mimari sanatının ürünü olan benzersiz bir mimari yapıdır.

Haidian’da bulunan Yaz Sarayı (Summer Palace), Kunming Gölü’nde 2.9 km2 ‘lik bir alan üzerinde yayılmıştır. Saray parkı; saraylar, bahçeler ve çok sayıda klasik Çin mimarilerini bünyesinde barındırır. Kraliyet ailesi, yazın Yasak Kent’in sıcağından kaçmak için burada yaşamışlardır. Bu kompleksin üçte ikisi su yüzeyinden meydana gelmektedir.

Kentte çok sayıda park bulunur. Bunlardan Beihai (Kuzey Denizi) Parkı en önemli ve en sevimli olanlarındandır. 68 hektarlık bir alan üzerinde uzanan bu park, göl üzerinde yer almaktadır.

Pekin Kültür ve Eğlence

Chongwen’de yer alan Wan Fung Sanat Galerisi, eski ve modern Çin kültürünü yansıtan yaklaşık 13.000 orijinal parçadan oluşan zengin bir koleksiyona sahiptir. Çin sanatçıların çağdaş çalışmaları bu galeride sergilenmektedir.

Pekin Operası, bir Çin opera tarzıdır. Performanslar; şarkılar, sözler, danslar, jestler, akrobasi eşliğinde sahnelenir. Bu oyunlar, dram ve müzikal tiyatro tarzlarında oynanır.

Pekin Halk Sanatları Tiyatrosu, dram performanslarının sahnelendiği en önemli yerlerdendir. Dram, kentin geleneksel bir sahne sanat tarzı olmamakla beraber ulusal özellikler katılarak sahnelenmektedir. Pekin Sergi Merkezi Tiyatrosu, Başkent Tiyatrosu, Tianqiao Tiyatrosu ve Wansheng Tiyatrosu kentin diğer önemli tiyatrolarındandır.

Ayrıca, kentte çok sayıda festival ve kültürel etkinlik düzenlenmektedir. Pekin Bahar Festivali (genellikle Ocak-Şubat), Lantern Festivali (Bahar Festivali’nden iki hafta sonra) ve Ay Festivali (Eylül/Ekim) kentte düzenlenen önemli etkinliklerdendir.

Pekin Festival ve Fuar

Bahar Festivali (1-2-3 Ocak (Ay Takvimine Göre)
Fener Festivali
Duanwu Bayramı ( 5 Mayıs (Ay Takvimine Göre)
Lantern Festivali (Yuanxio Jile – 15 Ağustos)
Çingming Festivali (Qinming Festival – 4-6 Nisan)
Mid- Autumn Festival (Zhongqiu Jile)
Double Ninth Festival (Chongyang Jile)

Pekin Yeme İçme

Pekin mutfağı (Mandarin mutfağı), her türlü pişirme tekniğine hakimdir. Fırında pişirmek, haşlama, kızartma, kavurma bunlara örnektir. Pekin Ördek Kızartması, kent mutfağının en popüler lezzetidir. Mutlaka tatmalısınız.

Yerel mezeler oldukça popülerdir. Douzhi (fasulye suyu), Jiaoquan (kızarılmış yuvarlamalar), Niangao (sıcak pilav) ve Aiwowo (pirinç, susam çekirdekleri, şeftali özü, kavun suyu ve şeker), kent mutfağına özgü başlıca mezelerdendir.

Sarımsak, zencefil, pırasa, domuz eti, bahar soğanı, fasulye sosu, farklı baharatlar, serinletici içecekler, sebzeler, özellikle kuzeyin beyaz lahanası, ördek, domuz eti, deniz ürünleri, biftek ve kuzu eti yerel lezzetlerin başlıca malzemeleri arasındaki yerlerini alır. Pekin ördeği, Moğol kuzu etli güveci, koyun pirzolası, lahana ile yapılan Shandong tavuğu yerel mutfağın popüler birkaç tadıdır.

Bisiklet, patinaj, koşu, kaya tırmanışları, golf gibi spor aktivitelerine olanak tanıyan bir kenttesiniz.

Pekin’in yaşadığı dönüşüm kendini kent gece yaşamında da hissettirmektedir. Kentte birçok eğlence merkezi ve bar bulunur. Otel barları ve diskoları da farklı eğlence imkanlarıyla karşınıza çıkar.

Pekin Alışveriş

Pekin’de çok sayıda alışveriş merkezi ve alışveriş mağazası bulunmaktadır. Kentin geleneksel el sanatları oldukça gelişmiştir.

Dünyanın dört bir yanından moda markalara ev sahipliği yapan Çin Dünyası Alışveriş Merkezi (China World Shopping Mall), güzellik ürünlerinden elbise mağazalarına kadar birçok alternatifi bünyesinde barındıran Lufthansa Alışveriş Merkezi, kozmetik ürünleri, kadın ve erkek kıyafetleri, aksesuarlar satan Pasifik Alışveriş Merkezi ve yerel markalara ev sahipliği yapan Pekin Tek Dünya (Pekin One World) Mağazası kentin çok sayıda alışveriş merkezinden birkaç örnektir.

Lufthansa semtinde yer alan Bayanlar Caddesi (the Ladies’ Street), kadınlara özgü moda butikleriyle ön plana çıkar.

Beyaz yeşim taştan çalışmalar, Mao hatıraları, fırçalar, ipek eşyalar, ipek kaşkollar, inciler, kesme eşyalar, mürekkep boyalar, parşömenler, çeşitli el sanatları, antikalar, el işlemesi çantalar, tahtadan bronz Buddha heykeller ve yapma uçaklar kentin alışveriş dünyasından örneklerdir.

Pekin,THY Bilet Satış Ofisi Bilgileri

ETİKETLER: ,

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.