ref: refs/heads/v3.0

Türbülans nedir?

Halk arasında sallantı ya da hava boşluğu olarak da ifade edilen ve henüz alışık olmayan yolcuları rahatsız ve tedirgin eden hava hadisesine türbülans denir.

Açık havada bile yüksek irtifalardaki rüzgârlardan, sıcak ve soğuk havanın yer değiştirmesinden veya bulutlardan kaynaklanan bir hareketlilik vardır. Bu hareketlilik uçakta sarsıntı ve sallantılar şeklinde hissedilebileceği gibi kısa süreli ani irtifa alışverişi şeklinde de hissedilebilir.

Türbülans esnasında uçaktan muhtelif sesler gelmesi, kanatların aşağı yukarı esnemesi de normaldir ve uçağın aynı zamanda yeterince esnek olduğunun da kanıtıdır. Yolculuk esnasında kanatlara dikkatli bakacak olursanız esneme hareketini fark edebilirsiniz. Kanatların bu esnek yapısı sayesinde karşılaşılan hafif ve hatta orta şiddetteki türbülanslar probleme sebep olmaz.

Çok uçuyorsanız ve uçuşlarda türbülans sizi çok rahatsız ediyorsa check-in sırasında uçağın orta kısımlarında koltuk talep etmenizi tavsiye ederiz. Oraj nedir nasıl oluşur?

Türbülansa neden olan faktörler?

Türbülans en basit şekliyle düzensiz hava hareketi olarak tanımlanabilir. Güneş’ten gelen enerjideki değişimler nedeniyle atmosfer basıncında ortaya çıkan farklılıklar, farklı hızlarda hareket eden hava kütleleri, havanın bir dağ kütlesi çevresindeki hareketi, fırtınalar, jet akımları gibi farklı nedenlerle oluşabilir.

Türbülans tehlikeli mi?

Hafif ve orta şiddetli türbülans neredeyse hiçbir zaman hasara veya herhangi bir probleme neden olmaz; hatta aşırı nadir görülse de, ekstrem düzeylerde türbülans bile uçağın kendisi için bir tehlike unsuru değildir

Uçak türbülansa girerse ne olur?

Türbülans sırasında uçak yüzlerce metre irtifa kaybedebilir, bazen çok şiddetli sarsıntılar da olabilir. Yolcular yerinden fırlayabilir. Kafasını ya da vücudunun başka organlarını çarpanlar olabilir. Şiddetli türbülansta yaralananlar bile olabilir.

Türbülans en az nerede hissedilir?

Uçak türbülansa girdiğinde arkası sağa sola sallanır bu da mide bulantısını tetikler. Uçağın ön tarafındaki koltuklarda daha az sarsılırsınız. Çıkış dizileri ve perde yakınındaki koltuklar aynı değildir. Bazıları daha az ayak yeri sunar bazılarında da baş üstü dolap hiç yoktur.

Türbülansta uçak kaç metre düşer?

Alınan her türlü önleme ve tüm teknolojik gelişmelere rağmen, türbülans sırasında uçaklar bazen 150-200 metre, bazen çok daha fazla yükseklik kayıplarına uğrayabiliyor. Hızla düşme ya da yukarı doğru fırlama durumları yaşanabiliyor. 350 ton ağırlığındaki uçak, türbülansla birlikte oyuncak gibi savruluyor

Türbülansa giren uçak düşer mi?

Türbülans Uçak Düşer Mi? Türbülanstan dolayı gelişen teknolojiyle birlikte uçakların düştüğü görülmemektedir. Hava radarlarından Türbülans olduğu bölgelerden Pilotlar uçmazlar sadece eğer yakalanırsa Türbülans sarsıntı olur.

Türbülans normal bir durum mu?

Rüzgar, fırtına, yüksek hızlı hava akımları, yakınlardaki yüksek zirveler, aşağı ve yukarı hava hareketleri, havadaki sıcaklık değişimlerinin rüzgar hızını etkilemesi gibi durumlar türbülansı kaçınılmaz kılıyor ve bu ‘tamamen’ beklenen bir durum.

Kaç çeşit türbülans vardır?

Temel olarak 4 farklı türbülans çeşidi vardır. Jetstream adlı çok hızlı hava akımları nedeni ile oluşan türbülans tipidir. Bu hava akımlarının hızı ve yönü ani değişiklik gösterebilir. Bu değişim sonucunda ortaya çıkan dairesel hava akımları türbülansa yol açar

Türbülans ne kadar sürer?

Bir türbülans şiddetine göre 10 – 15 dakika kadar sürmektedir. Bazen bu süreler artabileceği gibi 10 dakikanın altında da olabilir.

Türbülans nasıl hissedilir?

Açık havada bile yüksek irtifalardaki rüzgârlardan, sıcak ve soğuk havanın yer değiştirmesinden veya bulutlardan kaynaklanan bir hareketlilik vardır. Bu hareketlilik uçakta sarsıntı ve sallantılar şeklinde hissedilebileceği gibi kısa süreli ani irtifa alışverişi şeklinde de hissedilebilir

ETİKETLER:

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.