ref: refs/heads/v3.0

Balıkesir Nasıl gidilir, Nerede kalınır, Ne yenir?

Balıkesir, yalnız batıdan Ege Denizi’ne, kuzeyden Marmara Denizi’ne olan kıyıları ile değil, doğal yaşamın tüm zenginliğiyle hüküm sürdüğü iç kesimleriyle de tatilcilerin dikkatini çekiyor. Kent, Türkiye’de en çok adası bulunan il olma özelliğini taşıyor.

Balıkesir Genel Bilgiler

Alan: 14.456 km2
Nüfus: 1.118.313
Telefon Kodu: 90-266
Zaman Dilimi: Kış Saati : GMT +3
Yaz Saati : GMT +4

Balıkesir Merkez havaalanı
Balıkesir Edremit Havalimanı
Edremit Körfez Havaalanı
Balıkesir Merkez Havalimanı uçuş bilgileri

Kaz Dağları’nın görkemli resmini iki deniz; Marmara ve Ege, iki ayrı yanda tamamlıyor. Dağ doruklarındaki eşsiz güzellik önce yeşile, sonra zeytinliklerle sarılmış koylara, ardından altın renkli plajlara dönüşüyor. Nihayet, denizin içine serpilmiş gibi duran küçük ya da büyük adalara dağılıyor bu büyülü güzellik. Balıkesir 22 adasıyla aynı zamanda bir adalar kenti. Cunda Adası dışındaki adalarda yerleşim bulunmuyor. Balıkesir, yalnız batıdan Ege Denizi’ne, kuzeyden Marmara Denizi’ne olan kıyıları ile değil, doğal yaşamın tüm zenginliğiyle hüküm sürdüğü iç kesimleriyle de tatilcilerin dikkatini çekiyor. Kent, Türkiye’de en çok adası bulunan il olma özelliğini taşıyor. Kentin çevresinde genişleyen coğrafya; tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle gerçek bir turizm cenneti. Homeros’un destanında İda Dağı olarak geçen bu coğrafya; şifalı su kaynakları ile de dikkate değer.

Balıkesir THY Bilet satış ofisleri

Balıkesir’de Gezilebilecek Yerler

Kuş Cenneti Milli Parkı görülecekler listesinin başında geliyor. Bandırma ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Alan içinde Kuş Gölü’nden başka Uluabat (Apolyont) Gölü ve bu göllerin çevresinde yer alan geniş ovalar da bulunuyor. Göl kıyılarını yaz aylarında suların çekilmesiyle zengin bir bitki örtüsü kaplıyor. Kuş Gölü, başta su kuşları olmak üzere çok zengin bir yaban hayata ev sahipliği yapıyor. Nesli tükenmekte olan türlerden Tepeli Pelikan, Kaşıkçı ve Çeltikçi’nin büyük üreme kolonileri burada görülebilir. Gölde ayrıca 20’den çok balık türü yaşıyor. Park, 266 kuş türünden yaklaşık 2-3 milyon kuşun yararlandığı çok önemli bir sulak alan. Milli parkın çevresini yüksek dağlar ve yaylalar belirliyor. Bu yüksek noktalardan, doğu-batı doğrultusunda uzanan Kuş Gölü’nün 20 km.’ye 14 km.’lik manzarası görülebilir. Derin vadi ve kanyonlarla şekillenen Kaz Dağı Milli Parkı, Edremit ilçesi sınırlarında yer alıyor. Biyolojik çeşitlilik ve faunasıyla görülmeye değer önemli bir doğa alanı. Antik çağdaki adıyla “İda” yani Kaz Dağı, Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi’ni birbirinden ayırıyor.

Balıkesir Edremit Kocasinan Havalimanı Otelleri
Balıkesir Edremit Kocasinan Havalimanı Araç kiralama şirketleri

Kazdağı’nın özellikle derin vadileri ve yüksek tepeleri yırtıcı kuşlar için de eşi bulunmaz bir yaşam alanı. Kartal, şahin, atmaca, kerkenez ve kuzgun çıplak gözle ya da basit bir dürbünle gözleyebileceğiniz türler arasında yer alıyor. Antik çağdan bugüne; Mysia’lılar, Kar’lar, Troia’lılar, Lelegler, Luri’ler, Lid’ler, Büyük İskender, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu’nun yerleşim alanı olmuş bölgede; Thebe, Astria, Anderia, Antandros, Adremytteıon, Killa, Krysa, Lyrnessos gibi antik kentler bulunuyor. Milli park alanı da söylencelerle dolu. Sarıkız efsanesinin geçtiği Sarıkız Tepe, Hasanboğuldu efsanesinin geçtiği Sutüven Şelalesi ve Hasanboğuldu Göleti Milli Park sınırları içinde görülebilir. Kazdağları’nın bir başka özelliği su bakımından zengin olması. Kaplıca ve termal kaynak tesisleri şehri bir çekim merkezine dönüştürüyor. Akçay Plajı, yakındaki sahil şeritlerinden biri. Kısmen çakıllı da olsa yoğun ilgi görüyor. Akçay, ayrıca çok sayıda tatlı, soğuk su kaynakları ile de adını duyurmuş bir yerleşim. Altınoluk sahili, çok sayıda konaklama olanağı ve eğlence mekânlarıyla renklenen hareketli bir gece hayatı sunuyor. Öte yandan sahil boyunca, sakin ve bol oksijenli tatiller için de güzel seçenekler bulunuyor. Ören plajı ince kumlu bir plaj sunuyor. Kumsal 1.5 km. boyunca yay gibi kıvrılarak uzuyor. Ayrıca doğal sit alanı olan Ören’de; asırlık palamut ağaçları, tek tek numaralandırılarak korunuyor.

Ayvalık’ta ve yine aynı bölgede Küçükköy Belediyesi’ne bağlı bir yerleşim yeri olan Sarımsaklı’da denizin ve kumsalın birleştiği seçenekler bulunuyor. İnce kumlu ve sığ kumsalın uzunluğu da 7 km.’yi buluyor. Beş yıldızlı otellerden pansiyonlara kadar her sınıftan konaklama tesisi bulmak mümkün. Çakıllı olmayan altın renkli kum şeridinin baştan başa sardığı Erdek sahilleri, Türkiye’nin en güzel doğal kumsallarından. Kıyı şeridi boyunca uzanan Ocaklar, Narlı, İlhan köyleri ve Paşalimanı Adası gezilip görülmeye değer yerler.

Marmara Adası bölgesinde, yeşille mavinin kucaklaştığı doğal plajlar bulunuyor. Avşa, Ekinlik adaları ile dibi mermer olan Saraylar Köyü’ndeki mermer plaj, bunlardan bazıları. Ayrıca Avşa Adası’nın dört bir yanına ve koylarını her gün motorlarla gezebilirsiniz.

Balıkesir’de Kültür ve Eğlence

Kuva-yi Milliye Müzesi; milli mücadele çalışmalarına karargâhlık etmiş eski belediye binası, iki bölümden oluşuyor. Zemin katında; Balıkesir’de Kuva-yi Milliye’nin kurulmasına öncülük etmiş 41 kişinin aldıkları yazılı kararlar, bu kahramanların kişisel eşyaları ile Atatürk’ün Balıkesir’e gelişlerinde çekilmiş fotoğrafları sergileniyor. İkinci katında ise, bazı arkeolojik ve etnografik eserler görülebilir. Müze, pazartesi dışında her gün 08.30-12.00/13.30-17.00 saatlerinde ziyarete açık.

Bandırma Arkeoloji Müzesi, Ziraat Bahçesi olarak da bilinen Atatürk Parkı’nın yanında yer alıyor. Bu nokta aynı zamanda; Bandırma-Erdek, Çanakkale-İzmir yolunun kesiştiği noktanın yaklaşık 200 m. yakınına denk düşüyor. Susurluk Ilıcaları, Edremit, Akçay, Altınoluk, Çanakkale-Assos gibi yerleri görmek için deniz yoluyla Bandırma’ya gelen ziyaretçilerin müzeyi ziyareti böylece kolaylaşıyor. Müze pazartesi günleri hariç, hafta sonları da dahil olmak üzere her gün saat 09 00-16 00 arasında ziyarete açık.

Alibey diğer adıyla Cunda Adası, Ayvalık yönünde bulunan ve kesinlikle görülmesi gereken bir nokta. Adaya bir köprü ile karayolundan geçilebiliyor. Yazları Ayvalık’tan Alibey Adası’na her saat motor seferleri de yapılıyor. Sessizlik ve doğa ile birlikte olmak isteyenler için bulunmaz bir yer Cunda. Ada merkezinde sıralanmış balıkçı lokantalarında, meşhur Papalina, deniz mahsulleri, mezeleri ve zeytinyağlı ot yemekleri yenebilir. Yemeği akşam saatlerine denk getirmeye özen gösterin böylece boğazların, adaların, iç içe girmiş koyların güzellikleri seyredebilirsiniz.

Balıkesir’de Yeme İçme

Ayrıca Cunda pazarı alışveriş için kesinlikle ziyaret edilmeli. Ayvalık Şeytan Sofrası’nda günbatımı izlemek bir ritüel. Orta kalitedeki lokantalardan küçük büfelere kadar her yerde Ayvalık’ın yöresel tadı olan “Ayvalık Tostu” denenebilir. Edremit; zeytin, zeytinyağı, sabun gibi ihtiyaç maddeleri ticareti yapan birçok dükkan ve mağazalar ile görülmeye değer.

Balıkesir’de Alışveriş

Cunda pazarı alışveriş için kesinlikle ziyaret edilmeli.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.