ref: refs/heads/v3.0

Lût Gölü nerede ve nasıl gidilir?

Ölü Deniz adıyla da bilinen Lût Gölü, İsrail ile Ürdün sınırındaki derin bir vadiye gömülmüş, hiçbir açık denizle bağlantısı olmayan bir tuz gölüdür.

Ölü Deniz adıyla da bilinen Lût Gölü, İsrail ile Ürdün sınırındaki derin bir vadiye gömülmüş, hiçbir açık denizle bağlantısı olmayan bir tuz gölüdür.

Uzunluğu yaklaşık 80 km, en geniş yeri 18 km olan gölün doğu kıyıları Ürdün’ün çöllük Moab Yaylası’yla, batı kıyılan ise İsrail topraklarındaki Yahuda Tepeleri’yle sınırlanmıştır. Bu tepelerin 80 km daha batısında da Akdeniz kıyılan uzanır.
Lût Gölü’nü çevreleyen dik yamaçlı çöküntü alam Büyük Rift Vadisi’nin uzantısıdır {bak. BÜYÜK Rİft VadÎSİ). İsrail’in kuzeyinden Kızıldeniz’e kadar inen bu vadinin tabanında Hermon Daği’nın eteklerindeki kaynaklarla beslenen Şeria Irmağı güneye doğru hızla akar. Taberiye Gölü’nü aşıp Lût Gölü’ne doğru yaklaştıkça, Şeria vadisinin gür yeşilliği giderek çoraklaşır, kurak ve çıplak bir görünüm alır

Şeria Irmağı’nın durmadan taşıdığı bol suya karşın Lût Gölü hiçbir zaman dolmaz. Suyun yüzeyi hemen her zaman deniz düzeyinin, örneğin yakınındaki Akdeniz’in 400 metre kadar altında kalır. Bu yüzden Lût Gölü‘nün çanağı, dünyadaki bütün göller içinde en çukur olanıdır. Kışın ve baharda biraz yükselen su düzeyi yaz aylarında gene düşer; çünkü yağışlar çok az, buharlaşma çok fazladır. Kurak yaz aylannda her gün yaklaşık 2 cm yüksekliğinde bir su katmanı buharlaşarak yok olur.
Buharlaşmadan ileri gelen sürekli su kaybı ve gölün yakınındaki sıcak tuzlu su kaynaklan nedeniyle Lût Gölü’nün sulan deniz suyundan altı kat daha tuzludur. Bu yüzden, denize bırakıldığında kolayca batan herhangi bir nesne Lût Gölü’nün sulannda hiç batmadan yüzer. Örneğin göle giren bir insan çabalasa bile suyun altında kalamayacağı için boğulma tehlikesi yoktur.

Bu yoğun tuzluluk derecesinin doğal sonucu olarak Lût Gölü mineraller açısından da çok zengindir. Göl sularının özel havuzlarda buharlaştınlmasıyla, yapay gübre üretiminde kullanılan potas ve dokuma sanayisinde kullanılan magnezyum klorür elde edilir.

Aslında Ölü Deniz adı bu göle çok uygundur. Çünkü, Lût Gölü‘nün sulannda ve çevresinde hemen hiçbir canlı yaşamaz. Gölde hiç balık yoktur; Şeria Irmağı’na kapılarak gelen tatlı su balıkları da bu tuzlu sulara ulaşır ulaşmaz ölür. Neredeyse çölleşmiş olan kıyılannda ise, ancak kuru toprağı nemlendirecek kadar yağmur yağdığında yeşeren çalılıklar bulunur. Gölün çevresini batıda boz renkli sarp kayalıklar, doğuda da yüksek ve dik yamaçlar oluşturan parlak renkli kumtaşları kuşatır. Bu kayalıkların da etkisiyle, yaz aylannda gölün çevresinde sıcaklığın 51°C’ye kadar yükseldiği olur. 1967’ye kadar Lût Gölü‘nün kuzey yarısı Ürdün’ün, güney yarısı İsrail’in sınırlan içinde kalıyordu. O tarihte İsrail, Batı Şeria bölgesiyle birlikte gölün kuzeyinin batı kıyılarını da işgal etmiş ve bir daha buradan çekilmemiştir. Bugün her iki devlet gölün çevresini canlı bir turizm merkezine dönüştürme çabası içindedir. (vikipedia)

Lut Gölü hangi ülkededir?

Afrika Kıtasında İsrail, Ürdün ve Batı Şeria arasında kalan, yaklaşık 600 kilometrekarelik bir alanda bulunan Lut Gölü 422 metre derinlik ile deniz seviyesinden en aşağıda olan göldür

Lut Gölü Nasıl Gidilir?

Ürdün merkezinden kalkan minibüsler ile Lut Gölüne ulaşım sağlanabilir. Aynı zamanda kısa sürede Lut Gölü’ne ulaşmak için taksiler ile 15 dakikada göle ulaşmak mümkün. Bunun yanı sıra Ürdün’ün başkenti olan Amman’dan da Lut Gölü’ne seyahat düzenlenebilir. Bu firmalar ile belli bir ücret karşılığında turlara katılmak mümkün. Lut Gölü çevresinde konaklama imkanları da bulunuyor.

Lut gölünde neden canlı yaşamaz?

Denizin tuzluluk oranı % 30 civarındadır. Akdeniz’den 8.6 kez daha tuzludur. Tuzluluk oranının çok yüksek oluşundan dolayı içinde canlı yaşayamaz.

Lut Gölü denizden ne kadar aşağıda?

600 km2 civarında bir alanı kaplayan Lut Gölü’nün tabanı, su derinliği çok fazla olmasa da (yaklaşık 376 metre), göl seviyesi deniz seviyesinden 420 metre aşağıdadır.

Lut Gölü neden tuzlu?

Lut gölü %30 tuz oranı ile dünyanın en tuzlu üçüncü göldür. Tuz oranının yüksek olmasının sebebi olarak da Şeria nehrinin yatağı boyunca getirdiği maddelerin göle akması ile aynı zamanda güneş sebebi ile aşırı buharlaşmanın etkisi bulunuyor.

Ölü Deniz Lut Gölü mü?

Lut gölü Asya kıtasında yer alan en ünlü göllerden birisidir. Lut gölü aynı zamanda Ölüdeniz olarak da bilinmektedir.

Lut Gölü neden kırmızıya dondu?

Demir Oksit Artışı Kaynaklı Oluşabileceği Düşünülüyor

Lut Gölü’ndeki renk değişiminin nedeni demir oksit varlığı da olabilir. Konsey tarafından yapılan araştırma sonucunda henüz net bir bilgi elde edilmiş değil. Suyun kaynağının belirlenmesi için yetkililerle temas kuruldu ve araştırmalar sürüyor.

Lut Gölünün Efsanevi Hikayesi Nedir?

Lut Gölünün herkes tarafından bilinen efsanevi bir de hikayesi vardır. Yüzme bilmeyenlerin batmadan rahatça yüzebilecekleri bir göl olan Lut Gölüne ilgi her geçen gün artıyor. Lut Gölü’nün ismini Hz. Lut Peygamber’den aldığı söylenmektedir. Bunun yanı sıra bu gölün Lut Kavminin yaşadığı Sodom ve Gomore şehirlerinin bulunduğu bölgede olduğuna inanılır.

Kur’an-ı Kerim’de Araf ve Hicr surelerinde bu kavim ile ilgili bilgiler verilmektedir. Buna göre azgın olan Lut Kavminin gönderilen peygambere inanmamaları üzerine Allah’u Teala bu bölgeyi sular altında bırakmıştır. Bu şekilde şehir sular altında kalmıştır. Son yıllarda yapılan incelemelere göre gölün altında eskiden şehir olduğuna dair bulgular elde edilmiştir.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.