ref: refs/heads/v3.0

Male nasıl gidilir nerede kalınır ne yenir?

Male Nasıl Gidilir, Male Ne Zaman Gidilir, Male  Ulaşım, Male Gezilebilecek Yerler, Male Kültür ve Eğlence, Male Yeme İçme, Male Alışveriş

Male (Malé) (Dhivehi: މާލެ, Hintçe: Malle), Maldivler Cumhuriyetinin başkenti.
Ülke ticaretinin de merkezi olan şehrin 2004’teki nüfusu 81.647’dir. Male 26 Aralık 2004’te Hint Okyanusu’nda meydana gelen depremden sonra oluşan tsunamide büyük zarar gördü ve şehrin üçte ikisi sular altında kaldı.

Male Şehir Rehberi

Masmavi deniz, turkuaz renkli adalar, kar beyazı kumsallar ve elbette palmiye ağaçları… Dertsiz tasasız dinlencelerin, balaylarının dingin mekanı Maldivler, sanki cennetten ödünç alınmış eşsiz bir coğrafya. Adaların toplam sayısı 1190 ve 200 kadarında yaşam sürüyor. Ve sadece 99 tanesinde çeşitli konaklama olanakları bulunuyor.

Male Nasıl Gidilir

Maldivler’in başkenti olan Male’ye Türkiye’den Türk Hava Yolları aracılığıyla direkt uçuş ile gidebilirsiniz. Male’ye uçuş yaklaşık olarak 8 saat sürüyor. Ayrıca Emirates Hava Yolları gibi bir çok havayolu firması ile aktarmalı olarak da Male’ye gidebilirsiniz.

Male Ne Zaman Gidilir

Nem oranının yüksek olduğu adada tropikal iklimin tüm belirtilerini görebilirsiniz. Buraya gidenler genelde deniz tatili planladıklarından dolayı sıcaklık onları mutlu edecek düzeyde. Yıllık sıcaklık ortalaması 24 derece ile 30 derece arasındadır. Mayıs ve Ağustos ayları arasında en çok yağış aldığı günleri yaşıyor.

Male  Ulaşım

Şehir küçük olduğundan dolayı ulaşımla ilgili aslında pek büyük bir problem yok. Yaklaşık 10.000 civarında aracın bulunduğu şehirde yağmurlu günlerde taksi bulmak zor, toplamda 600 civarı taksi var.

Male tüm adaların ortasında yer aldığından dolayı genelde turistlerin çoğu buraya uğramayı tercih ediyor. Kiralanacak bir deniz aracı ile diğer adalara gidebiliyorsunuz. Tüm adayı yürüyerek yaklaşık 1.5 saatte gezebilirsiniz.

Male Gezilebilecek Yerler

Sayıları 26’yı bulan mercan adaları, tıpkı bir halka gibi dizilerek bu doğa harikasını ortaya çıkarıyor. Balıkçılık ve turizm iki ana geçim kaynağı. Başkent Male en kalabalık ve en geniş yerleşim bölgesi. İkinci büyük şehir ise Addu City.
Maldiv denizi yılın tamamında hem sıcak hem de berrak, bu yüzden su altı sporları için oldukça uygun. Denizin 50 metre kadar derinlerini rahatlıkla gözleyebiliyorsunuz. Sayısı 3 bini bulan mercan kayaları ve muson akıntılar bölgeyi dünyanın en zengin dalış noktalarından biri yapmaya yetiyor.
Bini aşkın deniz canlısı türü; mikroskobik olanlarından en büyüklerine kadar Hint Okyanusu’ndan gelen muson akıntılarının etkisiyle yaşamını sürdürüyor.
Hemen hemen bütün tatil köylerinde dalış okulları bulunuyor ve dalış için gerekli olanaklar sağlanıyor. Dalış yapılacak yere, tam donanımlı teknelerle, 15 ile 60 dakikalık bir yolculukla ulaşılabiliyor. Akvaryumu andıran su altında belki de ilginç dalış duraklarını batık gemiler oluşturuyor. Karadan çok denizi olan bir ülkede, su eğlencelerinin de sonu yok.
Yüzme, Rüzgar sörfü, su kayağı başta olmak üzere neredeyse bütün su sporlarını deneyebilirsiniz Maldivler’de. Özellikle hazirandan başlayarak eylül ayının sonuna kadar musonla gelen dalgalar sörf sezonunu da belirliyor.

Male Kültür ve Eğlence

Günlük yaşamı ve Maldiv kültürünü keşfetmenin en iyi yolu, yerleşim olan her adada karşınıza çıkabilecek balıkçı köylerini gezmek. Adalardan bazıları oldukça modern binalara sahip olsa da geleneksel odun evler balıkçı köylerinin olmazsa olmazı. Holhuashi adı verilen genellikle hindistan cevizi ağacından yapılan bu köy evleri, kumsallarda hemen gözünüze çarpacaktır.
Geleneksel Maldiv yaşamında, balıkçılık ve tarım günlük etkinlikler arasında ilk iki sırayı alıyor. Köylerden turizm ve ticaret alanında çalışmaya gidenler de oluyor elbette. Öğleden sonrasını biraz geçe herkes işini bitirmiş oluyor. Genç yaşlı herkes duşlarını alıp temiz giysiler giyerek geceyi karşılıyor. Kültürümüzle benzeşen bir ilginç ayrıntı ise misafirlik geleneğinin sürmesi. Bir başka gelenekse eli boş gidilmemesi, kesinlikle bir tas içinde paylaşılacak bir şey bulunuyor.
Gece balıkçılığı, Maldiv kültürünün en önemli simgelerinden. Çoğu geleneksel yöntemlerle balık avlayan yerli halk bu saatlerde balıkalrın daha kolay yakalandığını söylüyor ve bu geleneği de sürdürüyor. Birçok tatil köyünde gece balığa çıkmak için turistik etkinlikler düzenleniyor ve konukların tuttuğu balıklar, pişirilerek yine kendilerine servis ediliyor. Suların bereketli olduğunu ve bir saat gibi kısa bir sürede oldukça fazla balık tutabileceğinizi belirtelim.
Sadece kumsalda oturmak ya da gün batımını seyretmek bile başlı başına yapılması gereken bir etkinlik.

Male Festival ve Fuar

Baibalaa : Her yıl Ramazan ayında düzenlenen spor karşılaşması. Büyük bir törenle yapılıyor ve kazanan ödülü cumhurbaşkanından alıyor.

Male Yeme İçme

Yemeklerin genelde soslu servis edildiği Maldiv Mutfağı’nda doğal olarak büyük oranda Hint ve Sri Lanka etkisi hissediliyor. Özellikle balık ve diğer bütün deniz mahsulleri önemli yer tutuyor. Maldivcedeki adıyla “mas” yani balık birçok yemekte kullanılıyor. “riha” denen körü sosu hemen her yemekte yer alıyor. İthal edilen bir ürün olmasına karşın kırmızı et, yemekler de oldukça yaygın tüketiliyor. Sebze yemekleri ise Maldiv Mutfağı’nda görece azınlıkta.

Male Alışveriş

Male Adası’nın Kuzey bölümüne Maldiv anısı bir şeyler satın almak için yönelebilirsiniz. Bu kesimdeki dükkanlarında yerel el sanatlarından örnekler ve geleneksel kültürü yansıtan birçok ürün satılıyor. Male Adası’nda alışverişin çekim noktalarından bir diğeri kuşkusuz Balık Pazarı. Genellikle öğleden sonranın ilk saatlerinde hareketlenmeye başlıyor pazar. Çünkü balıkçılar bu saatlerde dönüyor bu ise taze balık demek. Maldivlerde Cuma ve Cumartesi günleri tatil.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.